İHH İnsani Yardım Vakfı
0
Bağış Yap
Takip Et
TR
TRY
Kapat
  • Biz kimiz
  • Ne yapıyoruz
  • Ne yapabilirsiniz
  • Oturum aç
Somali’deki kuraklık 2.8 milyon kişiyi etkiledi
Son iki yılda yeterli miktarda yağışın düşmediği Somali, kuraklık felaketiyle karşı karşıya. 2.8 milyondan fazla kişinin kuraklıktan etkilendiği ülkede, İHH İnsani Yardım Vakfı yardım çalışması başlattı.
Somali 15.12.2021

Somali’de 2020 ve 2021 yıllarında yeterli yağış oluşmaması sonucu yaşanan kuraklık felaketi devam ediyor. Hükümetin “acil durum” ilan ettiği ülkede, 23 Kasım’da uluslararası yardım çağrısında bulunuldu. Somalili milyonlarca insan, temiz suya ve yiyeceğe ulaşmakta büyük güçlük çekiyor.

Acil yardıma ihtiyaç duyuluyor

Birleşmiş Milletler’in hazırladığı son durum raporunda; Somali’deki 74 bölgenin 66’sında 2.8 milyondan fazla kişinin kuraklıktan etkilenerek acil yardıma ihtiyaç duyduğu, 110 binden fazla kişinin ise ülke içinde şehir merkezlerine doğru göç ettiği kaydedildi. Raporda ayrıca, 5 yaşın altındaki 1.2 milyon çocuğun akut yetersiz beslenme tehlikesi ile karşı karşıya olduğu ifade edilirken, 2022'de 7,7 milyon Somalilinin insani yardıma ihtiyaç duyacağı tahminine de yer verildi.


somalideki-kuraklik-2.8-milyon-kisiyi-etkiledi.jpg

Kuraklık nedeniyle 16 kişi öldü

Mudug Vali Yardımcısı Ahmed Mohamed Shire yaptığı açıklamada, kuraklık nedeniyle ülke nüfusunun yaklaşık yüzde 90'ının su sıkıntısı, 3,5 milyon kişinin de gıda sıkıntısı yaşadığını söyledi.

Açıklamada, 6 kişinin kuraklığa bağlı nedenlerle hayatını kaybettiği belirtilirken, bu kişilerin arasında çocukların da bulunduğu belirtildi. Somali'deki kuraklık nedeniyle geçen ay en az 10 kişi hayatını kaybetmişti.

Çiftçiler hayvanlarının yüzde 80’ini kaybetti

Yaygın kuraklıktan güneydeki Jubaland eyaletinde, özellikle Kismayo ve Afmadow'da bulunan insanlar da yoğun şekilde etkilenirken, bölgedeki çiftçiler kuraklık ve hava koşulları nedeniyle hayvanlarının yüzde 80'ini kaybetmiş durumda.


10.jpg

Yardım kampanyası başlatıldı

İHH İnsani Yardım Vakfı, kuraklık sebebiyle tarım alanlarının da sulanamadığı ülkeye yardım ulaştırmak için harekete geçti. Kuraklıktan en fazla etkilenen bölgelerden biri olan Gedo bölgesinde su dağıtımlarına başlayan İHH ekipleri, Somali’nin farklı bölgelerinde su ve gıda dağıtımları yapmak için hazırlıklara başladı.  

Çok sayıda bölgede su kuyuları kururken, ülkede, sağlık hizmetlerine, gıdaya ve suya büyük ihtiyaç duyuluyor.

Somali'de, 1990'dan bu yana sel ve kuraklık gibi 30'dan fazla afet yaşandı. 2011'deki kuraklık ve gıda krizi nedeniyle yaklaşık 260 bin kişi hayatını kaybetmişti.

İlgili haberler
Tümünü gör
Suriye’deki 60 bin kişiye iftar
Suriye’deki 60 bin kişiye iftar
İHH İnsani Yardım Vakfı, iç savaşın devam ettiği Suriye’de Ramazan ayının ilk 20 gününde 60 bin kişiye iftar verdi.
03.04.2024
Gemiler hazır, Özgürlük Filosu Gazze'ye doğru yola çıkıyor!
Gemiler hazır, Özgürlük Filosu Gazze'ye doğru yola çıkıyor!
İHH Genel Başkanı Bülent Yıldırım, Uluslararası Özgürlük Filosu için satın alımı yapılan iki gemide incelemelerde bulundu. Yıldırım burada yaptığı açıklamada, “Bu yük gemisi 5 bin 500 ton kapasiteli, adı Anadolu. Ülkemizin yardımlarını ve merhametini yüklenerek Gazze’ye ulaştıracak. Diğer gemimizin adı, Vicdan. Bu gemi de dünyadaki vicdan sahibi aktivistleri alacak ve dünya vicdanını Gazze sahillerine ulaştıracak” dedi.
27.03.2024
İHH’dan Suriye’deki 15 bin aileye kış yardımı
İHH’dan Suriye’deki 15 bin aileye kış yardımı
İHH İnsani Yardım Vakfı tarafından ‘‘İyilik Soğuk Geçirmez’’ sloganıyla yürütülen kış kampanyası kapsamında Suriye’nin kuzeyindeki 15 bin 744 aileye kömür, battaniye, sünger yatak, gıda kolisi, mont ve çizme gibi yardım malzemeleri dağıtıldı.
20.03.2024