Said Nursî, temelini yüzyıl önce Van'da attığı ancak o günün şartlarında yaşanan olaylar sebebiyle gerçekleştiremediği "Medresetüzzehra" projesini Van'dan 5 bin kilometre uzakta yer alan Nepal'de filizlendirmek için İHH öncülüğünde çalışmalar devam ediyor.
Nepal’in Sunsari eyaletindeki Ramnagar Bhutaha kasabasında Jamiatul Islah Al Islamia Derneği’ne ait cami artık yetersiz kaldığı için Müslümanlar burada ihtiyaçlara cevap verecek daha büyük bir cami inşa etmek adına proje hazırladı ve inşa edilecek caminin adı Said Nursî Medretüzzehra olarak kararlaştırıldı. "Said Nursî Medresetüzzehra - İHH Ankara” adıyla temeli 2013 yılı sonuna atılan proje, hafızlık eğitiminin geliştirilmesine için de önemli bir adım. Ankaralı hayırseverlerin katkılarıyla inşa edilen ve tamamlandığında 2 bin 500 kişinin faydalanacağı cami inşaatı ile eğitim merkezi kompleksi projesi, en kısa zamanda tamamlanarak hizmet vermeye başlayacak.
Cami ile birlikte yapılacak olan abdesthane ve su deposu inşaatlarının toplamda 100 bin dolara mâl olması bekleniyor.
ÜLKEDE İSLÂM HIZLA YAYILIYOR
Güney Asya’da yer alan Nepal, Çin ve Hindistan’ın arasında 147 bin kilometrekarelik bir alana sahip. Ülke, kuzeyinde Himalayalar ve güneyinde ormanlık Terrai bölgesi ile çevrelenmiş. 29 milyon civarında nüfusa sahip olan Nepal’de halkın büyük bölümü tarımla uğraşıyor. Ülke halkının yüzde 80’i Hindu. İslâm, bu bölgede hızla yayılırken, 2006 sayımına göre ülke nüfusunun yüzde 8’ini Müslümanlar oluşturuyor. Ülkede ayrıca, çok sayıda etnik grup bulunmakta ve çok sayıda dil konuşulmakta. Devletin resmi dili Nepali, Sanskritçe ve Moğolca. Cumhuriyetle yönetilen Nepal’in başşehri Katmandu, aynı zamanda ülkenin en gelişmiş ve büyük şehri olma özelliğini taşıyor. Dünyanın en fakir ülkeleri arasında gösterilen Nepal’in ekonomisinde 1990’lı yıllardan itibaren birtakım olumlu gelişmeler yaşanmaya başlamış olmasına rağmen henüz yoksulluğun giderilmesine yönelik yeterli bir gelişme sağlanamamış.