İHH İnsani Yardım Vakfı
0
Bağış Yap
Takip Et
TR
TRY
Kapat
  • Biz kimiz
  • Ne yapıyoruz
  • Ne yapabilirsiniz
  • Oturum aç
Suriyeli yetim çocuklara rehabilitasyon desteği
Uluslararası Doktorlar Derneği AID’e bağlı bir ekip İHH’ya ait Şemmarin Yetim Kampında kalan yetim çocuklara rehabilitasyon desteği vermek üzere bir çalışma başlattı.
Suriye 06.06.2014

İHH İnsani Yardım Vakfı tarafından Azez'e bağlı Şemmarin köyünde kurulan yetimhanede, ülkelerindeki iç savaşta ailelerini kaybeden 230 yetim çocuk barınıyor. Yetim çocukların ihtiyaçları da İHH ve uluslararası yardım kuruluşlarınca karşılanıyor.

Uluslararası Doktorlar Derneği de Suriye içerisindeki çocuklara yönelik atölye çalışmasını ilk kez hayata geçirdi. Dernek, yetim çocuklara, Suriye'deki iç savaşın yarattığı travma etkisini azaltıcı rehabilitasyon desteği verdi.

Çalışma kapsamında yetimhanedeki travma merkezinde toplanan çocuklara ilk olarak "resim" ve "uğraş" terapisi uygulandı. Çocukların bazısı ise merkez çevresine çiçek dikti. Merkezin dış cephesini de boyayan yetim çocuklara, el becerilerini geliştirme imkanı sunuldu.

Keyifli anlar yaşayan çocukların mutlu olduğu gözlendi.

AID Başkanı Mevlit Yurtseven, yetim çocuklara rehabilitasyon desteği vermek üzere Suriye'ye geldiklerini söyledi.

Yetim çocukların sadece ailelerini kaybetmediğini aynı zamanda yurtlarından ayrı kaldığını ifade eden Yurtseven, ''Buradaki çocuklar yakınlarının, komşularının ve akrabalarının kayıplarını görmüş, evlerini ve sahip oldukları birçok şeyi kaybetmiş. Babalarının kayıplarını da son derece dramatik yaşamışlar. Bu nedenle çocuklara daha çok destek vermemiz gerektiğini düşünerek ilk defa böyle bir çalışma başlattık'' dedi.

Yurtseven, çalışmaya 3 psikologla gönüllü 3 ekibin katıldığını ifade ederek, şöyle konuştu:

''Burada sanat terapisi ve bahçe çalışması şeklinde iki yöntem uyguladık. Bu çalışmaları çocuklarımızla dönüşümlü yaptık. İmkanlarımız kısıtlı olduğu için sadece sınırlı sayıdaki yetim çocuğa ulaşabildik ama çalışmalarımız sürekli hale geldiğinde her hafta 60 veya daha fazla çocuğa ulaşacağız. Bu çocuklarla olmak, onlarla bir şeyleri paylaşabilmek, yaşadıklarını bir nebze olsun unutturabilmek ve onlara yeniden yaşam sevinci kazandırmak için buradayız.''

Yurtseven, yetim çocuklara atölye çalışmalarıyla normal hayata hazırlamayı hedeflediklerini kaydetti.
Psikolog Tuğba Öztürk ise çocukların bireysel terapi hizmeti alacağını söyledi.

Yöntem olarak sanat terapisini tercih ettiklerini anlatan Öztürk, 15 günde bir yetimhaneye gelmeyi planladıklarını belirtti.

Çocukların ciddi travma yaşadığına dikkati çeken Öztürk, "Çocuklar, savaştan dolayı çok ciddi yara almış. Birçok çocuk, babalarının, kardeşlerinin, akrabalarının kaybına şahit oldu. Bu yüzden çocuklarda travma sonrası stres bozukluğu var. Yaşanılan bu acı durumun çocuklarda bıraktığı etkiyi ortadan kaldırmak çok zor. Çocuklara ve annelere yeniden yaşama sevinci kazandırmak için buradayız'' diye konuştu.

Suriyeli Termim Kessar da Halep'teki çatışmalardan kaçtığını, 12 yaşında olduğunu ve Şemmarin konteyner kentinde barındığını kaydetti.

Kendilerine bu imkan sunan ekibe teşekkür eden Kessar, ''Travma merkezinde olmaktan mutluyum. Burada resim çiziyoruz, oyun oynuyoruz. Burayı çok sevdim. Arkadaşlarımızla çok güzel vakit geçiriyoruz. Türkiye'den gelen ablalarım iyi ki burada. İyi ki bize destek oluyorlar'' ifadelerini kullandı.

İlgili haberler
Tümünü gör
“Benim Ailem” Azerbaycan’da
“Benim Ailem” Azerbaycan’da
İHH YouTube kanalında yayınlanan "Benim Ailem" serisinin yeni bölümü yayınlandı. Benim Ailem ekibi bu bölümde, Azerbaycan’ın Şeki şehrinde bir yetim ailesi olan Çelebiyev ailesine taşıma aracı murayev hediye etti.
22.02.2024
CZN Burak savaş mağduru çocuklar için yemek yaptı
CZN Burak savaş mağduru çocuklar için yemek yaptı
CZN Burak olarak bilinen Şef Burak Özdemir, Suriye'nin kuzeybatısındaki İdlib iline yaptığı ziyaret kapsamında savaş mağduru ailelere yardım malzemeleri dağıtıp çocuklarla yemek yaptı. Özdemir, tüm dünyada savaşların sona ermesi ve iyiliğin yayılması için çağrıda bulundu.
22.02.2024
İHH’dan 2023 yılında Suriye’deki 570 bin kişiye yardım
İHH’dan 2023 yılında Suriye’deki 570 bin kişiye yardım
İHH İnsani Yardım Vakfı tarafından 2023 yılı boyunca Suriye'nin çeşitli bölgelerinde yaşayan savaş mağduru sivillere, 42 bin ton ağırlığında 1658 TIR dolusu insani yardım malzemesi ulaştırıldı.
01.02.2024