İHH İnsani Yardım Vakfı
0
Bağış Yap
Takip Et
TR
TRY
Kapat
  • Biz kimiz
  • Ne yapıyoruz
  • Ne yapabilirsiniz
  • Oturum aç
Rusya Kuzey Kafkasya'da İstikrar İstemiyor
Çeçenistan'ın doğusunda bulunan Dağıstan'da son haftalarda Rus güvenlik güçleri ve çevre cumhuriyetlerden getirilen kuvvetlerce operasyonlar yürütülüyor.
Çeçenistan, Dağıstan, İnguşetya, Kafkasya, Rusya 05.07.2005

Operasyonlar için gösterilen gerekçe, Dağıstan içerisinde Çeçenistan'ın bağımsızlık mücadelesini destekleyen güçlerin bulunması. Çeçenistan'dan sonra bu kez çevre cumhuriyetlerde şiddetin tırmanmaya başlaması, huzursuzluğun giderek tüm Kafkasya'ya yayılmaya başladığı görüşünü doğrular nitelikte.

Rus güvenlik güçleri ve Rus yanlısı Çeçen hükümetine bağlı güçler operasyonlarını Dağıstan içlerine kadar genişletmiş durumda. 20 Nisan'da Ramzan Kadirov'a bağlı güçler Dağıstan'ın Hasavyurt kasabasına bağlı bir köye direnişçileri barındırdığı gerekçesiyle operasyon düzenlemişler, Çeçen güçlerin izin almaksızın başka bir ülkede operasyon düzenlemesi Dağıstan hükümeti ile Çeçen yönetim arasında gerginliğe yol açmıştı. Aralarında Çeçenlerin ve Avarların bulunduğu köylülerin ifadesine göre Kadirov'a bağlı güçler köyü yağmalamışlar, kendilerini provake etmeye çalışmışlar ve istediklerini yapabileceklerini, çünkü Putin'in arkalarında olduğunu ifade etmişlerdi. 8 Haziran'da Çeçenistan'ın Borozdinovskaya bölgesine yine Rus güvenlik güçleri ve Rus yanlısı Çeçen güçlerince bir ‘temizleme operasyonu' gerçekleştirildi. Çoğunlukla Dağıstanlıların yaşadığı bölgedeki operasyonda 11 kişi kayıp duruma düştü, 77 yaşında bir adam öldürüldü, 1,210 kişi kaçarak Dağıstan'a sığınmak zorunda kaldı. Köylüler, olayları protesto etmek amacıyla Çeçenistan-Dağıstan karayolunu trafiğe kapadılar, binlerce kişi de Dağıstan'ın başkenti Mohaçkale'de protesto gösterisi düzenledi.

Dağıstan'da son haftalarda polise ve güvenlik güçlerine karşı bombalı saldırıların arttığı bir gerçek. Çeçenistan'da huzursuzluk sürdükçe, ülkede dinmeyen şiddet giderek çevre cumhuriyetlere de yayılıyor. Bugün Dağıstan'ın hemen her köşesinde Çeçen direnişçileri etkisiz hale getirmek adı altında operasyonlar sürüyor. Uluslararası toplumun baskısından korkan Rus yönetimi, son köy operasyonunu kınadı. Fakat Çeçenlerin taleplerine kulaklarını tıkamakta, adil bir barış çağrılarını görmezden gelmekte direniyor ve devlet terörü artarak sürüyor. Yaşananlar, “�ziddet Kuzey Kafkasya'da daha ne kadar yayılacak?” sorusunu akıllara getiriyor.  

 

Aslıhan Akman

İlgili haberler
Tümünü gör
İHH ve Kuveytli kuruluş Gazze’ye insani yardım gemisi gönderdi
İHH ve Kuveytli kuruluş Gazze’ye insani yardım gemisi gönderdi
İHH İnsani Yardım Vakfı ve Kuveytli kuruluş Kuwait Society for Relief tarafından ortak hazırlanan insani yardım gemisi, Mersin Limanı’ndan Mısır Ariş Limanı’na doğru yola çıktı. Burada Mısır Kızılayı’na teslim edilecek yardım malzemeleri, ardından Gazze’ye ulaştırılacak. Gemide, birçok farklı kalemde 907 tonu aşkın malzeme yer alıyor.
14.04.2024
Özgürlük Filosu için başvurular devam ediyor
Özgürlük Filosu için başvurular devam ediyor
İHH İnsani Yardım Vakfı ve çok sayıda uluslararası sivil toplum kuruluşunun organize ettiği Özgürlük Filosu, Gazze için yola çıkmaya hazırlanıyor. Filoya katılım için başvuru süreci devam ediyor.
04.04.2024
Suriye’deki 60 bin kişiye iftar
Suriye’deki 60 bin kişiye iftar
İHH İnsani Yardım Vakfı, iç savaşın devam ettiği Suriye’de Ramazan ayının ilk 20 gününde 60 bin kişiye iftar verdi.
03.04.2024