İHH İnsani Yardım Vakfı
0
Bağış Yap
Takip Et
TR
TRY
Kapat
  • Biz kimiz
  • Ne yapıyoruz
  • Ne yapabilirsiniz
  • Oturum aç
Savaşın mağduru yine çocuklar
Libya’daki savaş bir ayı geride bırakırken ülkeden yürek parçalayan insan hikâyeleri gelmeye devam ediyor. 5 yaşındaki Muhammed Sanosi, Bingazi kentindeki Hawari hastanesinde yaşama tutunma mücadelesi
Afrika 26.03.2011

Hastaneyi ziyaret eden 5 kişilik İHH ekibinden Serkan Nergis, Sanosi’nin hikâyesini şöyle anlattı: “Muhammed Sanosi savaşın acı yüzü ile Ecedebiye’de tanışmış. Kaddafi güçleri, Ecdebiye’ye saldırınca kentte bulunan Sanosi ailesi araba ile şehirden kaçmaya çalışmışlar. Ancak Kaddafi tanklarından çıkan bir bomba hemen araçlarının yanına düşmüş. Patlama sonucu Muhammed, annesini kaybederken kendisi de ağır bir şekilde yaralanmış. Bingazi’ye getirilen Muhammed Sanosi 6 saat süren bir ameliyatın ardından yeniden hayata tutunmuş. Ancak halen yoğun bakım ünitesine bağlı yaşıyor. Hastane’de doktorlar Muhammed’i bir an olsun yalnız bırakmıyorlar. Hemşireler küçük yaralının hastanenin çiçeği olduğunu ifade ediyorlar.

6 yaşındaki Rakan Ahmed’in hikâyesi de farklı değil. Rakan Ahmed, geçtiğimiz günlerde Kaddafi güçlerinin Bingazi’ye gerçekleştirdiği saldırılarda sırtından vurulmuş. Rakan’ın küçük bedenindeki kurşun zorlu bir operasyonla çıkarılabilmiş. Rakan, hastane içerisinde annesinin yardımı ile bindiği tekerlekli sandalye ile gezebiliyor. “

Libya’da çatışmalar tüm şiddetiyle devam ediyor

Serkan Nergis bölge izlenimlerini ise şöyle anlattı: “Libya’da yaşanan çatışmalar aralıksız devam ediyor. Ülkenin batısında bulunan Musrata, Zintan ve Zaviye gibi şehirler Kaddafi güçlerinin ablukası altında. Özellikle 1 aydır Kaddafi güçleri tarafından kuşatma altında tutulan Musrata kentinde insanlık dramı yaşanıyor. Şehre günlerdir elektrik ve su verilmiyor. Gıda ve tıbbi malzemeleri de kente sokulmuyor. Bölgeye konuşlanan Kaddafi güçleri kenti yoğun bombardımana tutuyor. Ancak koalisyon güçlerinin bu şehirde bulunan Kaddafi güçlerini bombalaması sonucu kentteki halk derin bir nefes aldı.

Libya’nın doğusunda ise çatışmalar Ecdebiye şehrinde yoğunlaşmış durumda. Geçtiğimiz Cumartesi günü Bingazi’ye saldıran ve 120 kişiyi öldüren Kaddafi güçleri, koalisyon güçlerinin bombardımanı sonrası Bingazi’den kaçarak 150 km uzaklıktaki Ecdebiye’ye saldırmaya başladı. Yoğun direniş karşında Ecdebiye’ye giremeyen Kaddafi güçleri, şehri dışardan bombardımana tutuyor. Koalisyon güçleri Kaddafi’nin ağır silahlarını bombalamasına rağmen çatışmalar aynı yoğunluğuyla devam ediyor.”

Yaralıların getirilmesi için çalışmalar sürüyor

Bu arada 2’si doktor 5 kişiden oluşan İHH ekibi, İstanbul’a getirilmesi planlanan 50 yaralıyı tespit etmek için Bingazi’de bulunan 3 büyük hastaneyi ziyaret etti. Bingazi’deki Merkez, Hawari ve Celaa hastanelerini ziyaret eden İHH ekibi yaralıların son durumu hakkında hastane doktorlarından bilgi aldı. İHH ekibinden Doktor Mahmut Coşkun durumu kritik olan 100 yaralı arasından acil müdahale edilmesi gereken 50 yaralıyı tespit etti. Yaralılar resmi işlemlerin tamamlanmasının ardından Türkiye’ye getirilecek.

İlgili haberler
Tümünü gör
“Benim Ailem” Azerbaycan’da
“Benim Ailem” Azerbaycan’da
İHH YouTube kanalında yayınlanan "Benim Ailem" serisinin yeni bölümü yayınlandı. Benim Ailem ekibi bu bölümde, Azerbaycan’ın Şeki şehrinde bir yetim ailesi olan Çelebiyev ailesine taşıma aracı murayev hediye etti.
22.02.2024
CZN Burak savaş mağduru çocuklar için yemek yaptı
CZN Burak savaş mağduru çocuklar için yemek yaptı
CZN Burak olarak bilinen Şef Burak Özdemir, Suriye'nin kuzeybatısındaki İdlib iline yaptığı ziyaret kapsamında savaş mağduru ailelere yardım malzemeleri dağıtıp çocuklarla yemek yaptı. Özdemir, tüm dünyada savaşların sona ermesi ve iyiliğin yayılması için çağrıda bulundu.
22.02.2024
İHH’dan 2023 yılında Suriye’deki 570 bin kişiye yardım
İHH’dan 2023 yılında Suriye’deki 570 bin kişiye yardım
İHH İnsani Yardım Vakfı tarafından 2023 yılı boyunca Suriye'nin çeşitli bölgelerinde yaşayan savaş mağduru sivillere, 42 bin ton ağırlığında 1658 TIR dolusu insani yardım malzemesi ulaştırıldı.
01.02.2024