İHH İnsani Yardım Vakfı ile Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) işbirliğinde açılan Somali Uygulamalı Tarım Okulu, ilk Ziraat Mühendislerini mezun etti. 2014 Yılında Ziraat Fakültesinin 1. sınıfına kaydını yaptıran 50 öğrenci eğitimlerini tamamlayarak bu yıl Ziraat Mühendisi olarak mezun oldu.
Afrika kıtasındaki kuraklığa önlemek, Afrika insanlarının sahip olduğu zenginliklerin farkına varmasını sağlamak ve sürdürülebilir tarımsal faaliyetle yaşam kalitelerinin arttırılmasını sağlamak amacıyla, Somali Tarım Okulu Projesi’ni 2012 yılı Aralık ayında İHH ile TİKA işbirliğinde açıldı. 2013- 2015 yılları arasında kısa dönem uygulamalı çiftçi eğitim kursu şeklinde devam eden proje, 2014 yılından itibaren Anadolu Ziraat Fakültesi olarak eğitim vermeye başladı.
Uygulamalı eğitim verildi
Öğrenciler Ziraat Fakültesinde aldıkları teorik eğitimin yanı sıra, okul bünyesinde kurulan seralarda sebze üretimi yaptı ve aynı zamanda Türkiye’den getirilmiş olan tarım alet ve makinalarını kullanarak uygulamalı eğitimlerini tamamlayarak tecrübeli bir ziraat mühendisi olarak mezun oldu. Mezun olan öğrenciler Somali’nin diğer bölgelerine de dağılarak burada öğrendikleri bilgi ve tecrübeyi gittikleri bölgelerdeki halka aktaracak. Uzun süren savaşlardan ve iç çatışmalardan dolayı unutulmaya yüz tutmuş modern tarımsal üretim teknikler tekrar Somali çiftçisi ile buluşacak.
Tohumlarla deneme yapıldı
Öğrenciler tarafından Ziraat Fakültesinin uygulama bahçesinde, Türkiye’den ve dünyanın çeşitli bölgelerinden getirilen 150 türden fazla sebze tohumu ekilerek deneme yapıldı. Bu denemeler sonucunda pek çok yeni sebze Somali halkına tanıtıldı. Proje ile salatalık, acur, biber çeşitleri, roka, semizotu, maydanoz, kavun ve patlıcan gibi sebzeler Somalilerin sofralarında ilk kez yer aldı.
Mogadişu Tiredişu bölgesindeki Zemzem Üniversitesi Anadolu Ziraat Fakültesi yerleşkesinde düzenlenen mezuniyet törenine; T.C. Mogadişu Büyükelçisi Olgan Bekar, TİKA Mogadişu Program Koordinatörü Galip Yılmaz, İHH Yönetim Kurulu Üyeleri Hüseyin Oruç, Vahdettin Kaygan ve Niyazi Özgür Yüce, İHH Doğu Afrika Koordinatörü İsmail Songür, Somali Eğitim Bakanlığı temsilcileri, Somali Tarım Bakanlığı temsilcileri, Zemzem Üniversitesinin ve diğer üniversitelerinin yöneticileri ve öğrenciler katıldı.
“Yapılacak çok iş var”
T.C. Mogadişu Büyükelçisi Olgan Bekar, TİKA, İHH ve Zemzem Üniversitesine teşekkür ederek başladığı konuşmasında “Zemzem Üniversitesi Ziraat Fakültesi sayesinde Somali’nin en büyük zenginliğini teşkil eden tarım ile eğitim arasındaki köprüyü kurmuş oldu. Somali’nin 8 milyon hektar tarım arazisi kullanılmayı, yani sizleri bekliyor. İnanıyoruz ki Somali bu tarım potansiyelini tam anlamı ile kullanabilse, Doğu Afrika’yı tek başına besleyebilecek büyük bir potansiyele sahiptir. Önünüzde uzun bir yolculuk var, yapılacak çok fazla iş var. Bu uzun yolculukta Türkiye ve bizler sizlerin yanında olmaya ve sizlerle beraber yol almaya devam edeceğiz” dedi.
“Bu mezuniyet bir başlangıç”
İHH Yönetim Kurulu Üyesi Hüseyin Oruç ise sözlerine “Bugün bizim için hayal günlerden bir tanesi” diyerek başladı. İHH’nın Somali’deki ilk çalışmalarını 1996 yılında yaptığını ve kendisinin de 2004 yılında ilk defa geldiğini söyleyen Hüseyin Oruç, “Somali ile olan kardeşliğimizi hiç bırakmadık” dedi. Oruç’un açıklamaları şu şekilde:
“Türkiye’den gönüllü 3 tarım mühendisimiz burada çalışmalara başladılar ve burada yetiştirdiğimiz ilk kavunu Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a ikram ettik. Bugün ise ilk mezunlarımızı veriyoruz. Bu emeğin hiçbiri sizin kişisel gelişiminiz için yapılmadı, Somali ve Somali halkı için yapıldı. O yüzden hiçbir mazeretiniz olamaz. Somali’nin her tarafını tarımla yeşillendireceksiniz. Yetiştireceğiniz her bahçeden biz de hissemizi alacağız inşallah. Bu mezuniyet bir başlangıç. Biz bunun olabileceğini gösterdik. Tüm imkanlarımızı seferber ettik. Tüm Afrika’nın en iyi tarım üniversitesini burada yaşatmamız gerekiyor. Bu yıl Beydava’da da ikincisi açacağız üniversitemizin. Çad’da ve Sierra Leone’da da hazırlıklarımız devam ediyor. İnşallah bu tecrübe oralara da gidecek.”