İHH İnsani Yardım Vakfı
0
Bağış Yap
Takip Et
TR
TRY
Kapat
  • Biz kimiz
  • Ne yapıyoruz
  • Ne yapabilirsiniz
  • Oturum aç
Somali halkına "nitelikli tarım" öğretiliyor
TİKA ve İHH ortaklığında düzenlenen “Tarım Okulu” projesiyle, ülke tarımının canlandırılması için Somalilere zirai eğitim veriliyor.
06.06.2014

Somali’de, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) ile İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfı ortaklığıyla düzenlenen “Tarım Okulu projesiyle, halka modern tarım yöntemleri öğretiliyor.

Somali’nin başkenti Mogadişu’da geçen yıl hayata geçirilen ve her ay 20 kursiyere eğitim verilen projede, şu ana kadar 300 kişinin mezun oldu.

Proje sorumlularından Ulu Işık, yaptığı açıklamada, alanlarında uzman kişiler tarafından verilen ve bir ay süren eğitimle dışarıdan herhangi bir yardım almadan tarım arazilerini en verimli şekilde kullanabilecek çiftçiler yetiştirmeyi hedeflediklerini söyledi.

Somali’de mevsimine uygun yetiştirilebilecek ürünler ile bunun en bilinçli şekilde nasıl yapılacağının öğretildiğini aktaran Alışık, “Okulumuzun yanında bir tarım arazisi bulunuyor. Teorik derslerden sonra burada konular uygulamalı şekilde öğrencilerimize anlatılıyor” dedi.

Öğrencilerden Tahir İsmail ise lise eğitimini tamamladıktan sonra “Tarım Okulu”na kaydolduğunu belirterek, “Çünkü ailem tarımla uğraşıyor. Mezun olduktan sonra onlara büyük yardımım dokunacak” diye konuştu.

Ailesinin geleneksel yöntemlerle tarımsal üretim yaptığını, yeterli miktarda sulamayı bilmedikleri için zaman zaman ektikleri tohumlar ile yetişen sebze ve meyvelerin zarar gördüğünü anlatan İsmail, okulda öğrendikleri sayesinde bundan sonra daha verimli mahsul alabileceklerini vurguladı.

“ÇOK ŞANSLIYIZ”

Kursiyerlerden Ahmed Şeyh de böyle bir projede eğitim almaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, “Gerçekten çok şanslıyız. Ülkede açlık ve kuraklığın yaşandığı bu kritik dönemde, Türk kardeşlerimiz tarım eğitimi vermek üzere Somali’ye geldi” ifadelerini kullandı.

Okulda eğitim veren Somalili Abdullah Abdurrahman ise tarımın ülke ekonomisinin omurgası olduğunu ancak hükümetlerin bu alanda köklü reformlar yapamadığını belirtti.

Sadece maddi yardımlarla ülkenin ihtiyaçlarının karşılanamayacağını vurgulayan Abdurrahman, Türkiye’nin yaptığı gibi çiftçileri eğitmek suretiyle ülkedeki tarım sektörünün canlandırılmasının önemine değindi.

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO), bu ay yayımlanan raporunda, Somali’de 860 bin kişinin “gıda yardımına” ihtiyaç duyduğu, 5 yaş altındaki 200 bin çocuğun ise “kötü beslendiği” belirtilmişti.

Uluslararası istatistiklere göre, 10 milyon hektar tarım arazisine sahip Somali’de bu arazilerin yalnızca yüzde ikisinde üretim yapılabiliyor.

Yeterli su bulunamaması, güvenlik sıkıntıları gibi nedenlerle ülkedeki verimli topraklardan yeterince istifade edilemediğini belirten uzmanlar, modern teknik ve tarım araçlarından yoksun olmasının yanı sıra bilgi ve tecrübe eksikliğinin de buna neden olduğunu dile getiriyor.

İlgili haberler
Tümünü gör
İHH ve Kuveytli kuruluş Gazze’ye insani yardım gemisi gönderdi
İHH ve Kuveytli kuruluş Gazze’ye insani yardım gemisi gönderdi
İHH İnsani Yardım Vakfı ve Kuveytli kuruluş Kuwait Society for Relief tarafından ortak hazırlanan insani yardım gemisi, Mersin Limanı’ndan Mısır Ariş Limanı’na doğru yola çıktı. Burada Mısır Kızılayı’na teslim edilecek yardım malzemeleri, ardından Gazze’ye ulaştırılacak. Gemide, birçok farklı kalemde 907 tonu aşkın malzeme yer alıyor.
14.04.2024
Özgürlük Filosu için başvurular devam ediyor
Özgürlük Filosu için başvurular devam ediyor
İHH İnsani Yardım Vakfı ve çok sayıda uluslararası sivil toplum kuruluşunun organize ettiği Özgürlük Filosu, Gazze için yola çıkmaya hazırlanıyor. Filoya katılım için başvuru süreci devam ediyor.
04.04.2024
Suriye’deki 60 bin kişiye iftar
Suriye’deki 60 bin kişiye iftar
İHH İnsani Yardım Vakfı, iç savaşın devam ettiği Suriye’de Ramazan ayının ilk 20 gününde 60 bin kişiye iftar verdi.
03.04.2024