İstiklal Caddesi’nden Taksim Meydanı’na yürüyen sivil toplum kuruluşları ile duyarlı vatandaşlar burada Çin bayrağını yaktı.
STK’lar saldırıların bir an önce sonlandırılmasını, Çin yönetiminin bölgedeki insanlık dışı uygulamalarına ve işgaline son vermesini istedi.
İHH İnsani Yardım Vakfı, Mazlum-Der, AKV, Özgür-Der, İnsan ve Medeniyet Hareketi, Medeniyet Derneği, AKDAV, Akabe Vakfı, Anadolu Gençlik Derneği ile Doğu Türkistan Maarif ve Dayanışma Derneği, Doğu Türkistan Vakfı, Doğu Türkistan Gençler Derneği, Doğu Türkistan Göçmenler Derneği ve Doğu Türkistan Dayanışma Vakfı’nın katıldığı eylemde yapılan ortak basın açıklamasında Çin’in insanlık dışı uygulamalarının sona erdirilmesi için uluslar arası camiaya çağrıda bulunuldu.
Açıklamada, “Çin Yönetimi baskıcı politikalarından ve insan haklarına aykırı uygulamalarından ACİLEN vazgeçmeli, Müslüman Uygurların Doğu Türkistan’da ve Çin’in tüm bölgelerinde yaşam haklarına, din ve vicdan hürriyetlerine, mülkiyet haklarına tecavüzden vazgeçmelidir.
Birleşmiş Milletler, Türkiye Cumhurbaşkanı, Başbakanı ve Dışişleri Bakanlığı başta olmak üzere ilgili tüm birimleri, Çin Yönetimine uluslararası kamu vicdanını yaralayan gayri insani politikalarını sonlandırıncaya kadar diplomatik, ekonomik ve siyasal ambargo uygulanması konularında gereğini yapmaya davet ederken, konunun takipçisi olacağımızı belirtiriz” denildi.
Çin yönetimi bölgeyi dünyaya kapattı. Telefon ve internet bağlantısı kesilmiş durumda. Uygur erkeklerin Çin polisleri tarafından toplandığı yönünde haberler geliyor. Resmi olmayan rakamlara göre ölü sayısının 500’ü aştığı ifade ediliyor. Binlerce insan hukuksuz bir şekilde cezaevlerine atılmış durumda.
Pakistan, Hindistan ve Orta Asya'yı Çin'e bağlayan, petrol ve doğal gaz yataklarıyla zengin Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde resmi rakamlara göre nüfusu 10 milyon 960 bin Uygur, Moğol ve Hui milliyetlerine mensup vatandaşlar yaşıyor. Çin, Sincan'daki halka terör gerekçesiyle ağır baskı uyguluyor. 1930'larda patlak veren isyanlar 1933'de Kaşgar'da "Doğu Türkistan İslam Cumhuriyeti"nin ilanıyla sonuçlanmıştı. Kısa süreli "Doğu Türkistan İslâm Cumhuriyeti"nin ardından Çinli general Şıng Şısay "Doğu Türkistan"ın kontrolünü ele geçirdi. 1944-1949 arasında Sincan'ın kuzeyinde bugünkü Kazak Özerk Bölgesi'nde Sovyetler Birliği'nin desteğiyle ikinci "Doğu Türkistan İslam Cumhuriyeti" kuruldu. "Doğu Türkistan İslam Cumhuriyeti" 1949'da Çin Halk Kurtuluş Ordusu'nun Sincan'a girmesiyle birlikte sona erdi. İşgalinden 6 yıl sonra 1 Ekim 1955'te Sincan eyalet statüsünden çıkarılarak, Çin tarafından, özerk bölge olarak ilan edildi.
Doğu Türkistan’daki Müslümanlar, bugün Çin yönetiminin her türlü insanlık dışı uygulamasına maruz kalıyorlar.