İHH İnsani Yardım Vakfı
0
Bağış Yap
Takip Et
TR
TRY
Kapat
  • Biz kimiz
  • Ne yapıyoruz
  • Ne yapabilirsiniz
  • Oturum aç
Sudan'da katarakt ameliyatları devam ediyor
Sudan'ın kırsal kesimlerinde 375 katarakt hastası ameliyat edildi.
Afrika, Sudan 07.02.2013

 İHH İnsani Yardım Vakfı’nın Afrika’da gerçekleştirdiği katarakt ameliyatları Sudan’ın kırsal kesimlerinde devam ediyor. Bu çerçevede son olarak Sudan’ın Etiyopya sınırındaki Mavi Nil eyaletinin Demazin şehrinde 375 katarakt hastası ücretsiz olarak ameliyat edildi.

İHH’nın Sudan Mavi Nil Katarakt Kampanyası’nın açılışında; Sudan Cumhurbaşkanının eşi, Türkiye Büyükelçisi Erdoğan Kök ve eşi, eyalet sağlık bakanı, Tika Sudan Koordinatörü Osman Vatansever, İHH Başkan Yardımcısı Hasan Aynacı ve Sudan kabinesinden bakanlar da hazır bulundu.

Açılış konuşmasını yapan Hasan Aynacı 2007’den bu yana Sudan’da katarakt kampanyası çerçevesinde gerçekleştirilen çalışmalar hakkında bilgi verdi. Sudan Cumhurbaşkanı Al-Beşir’in eşi ise yaptığı konuşmada Sudan’ın dostlarına teşekkür etti ve ülkesinin kalkınması için yapılan yardımlardan dolayı kardeş Müslüman halklara minnettar olduklarını ifade etti.

Yaklaşık 10 gün süren ameliyatlar süresince Demazin ve çevre bölgelerden gelen 1500 hasta muayene edildi. Katarakt teşhisi konulan 375 hasta ücretsiz olarak ameliyat edildi. Ameliyattan 3 gün sonra kontrolden geçirilerek bandajları açılan hastaların gözleri eski sağlığına kavuştu.

Dünya’nın en az gelişmiş ülkeleri arasında bulunan Sudan’ın en fakir bölgelerinden biri olan Demazin’in nüfusu 80.000 civarında. Sadece 2 göz doktorunun bulunduğu eyalette ekonomik koşullar oldukça kötü ve halkın büyük çoğunluğu açlık sınırının altında yaşıyor. Alım gücünün çok düşük olduğu bölgede ufak bir azınlığın dışında sağlık imkanlarına ulaşmak neredeyse imkansız.

İHH’nın Sudan’ın hemen hemen bütün bölgelerine ulaşmış olan katarakt kampanyası çerçevesinde ilk olarak 2008 yılında 83, 2009’da ise 274 olmak üzere toplam 357 ameliyat yapılmıştı. Yapılan son çalışmalarla birlikte sadece bu bölgede yapılan ameliyat sayısı 732 olurken, Sudan genelinde toplam sayı 34.694’e ulaştı.

Sudan’da gerçekleştirilen katarakt kampanyası gelecek ay Sudan’ın Darfur bölgesinde yapılacak ameliyatlarla devam edecek.

İlgili haberler
Tümünü gör
Özgürlük Filosu için başvurular devam ediyor
Özgürlük Filosu için başvurular devam ediyor
İHH İnsani Yardım Vakfı ve çok sayıda uluslararası sivil toplum kuruluşunun organize ettiği Özgürlük Filosu, Gazze için yola çıkmaya hazırlanıyor. Filoya katılım için başvuru süreci devam ediyor.
04.04.2024
Suriye’deki 60 bin kişiye iftar
Suriye’deki 60 bin kişiye iftar
İHH İnsani Yardım Vakfı, iç savaşın devam ettiği Suriye’de Ramazan ayının ilk 20 gününde 60 bin kişiye iftar verdi.
03.04.2024
Gemiler hazır, Özgürlük Filosu Gazze'ye doğru yola çıkıyor!
Gemiler hazır, Özgürlük Filosu Gazze'ye doğru yola çıkıyor!
İHH Genel Başkanı Bülent Yıldırım, Uluslararası Özgürlük Filosu için satın alımı yapılan iki gemide incelemelerde bulundu. Yıldırım burada yaptığı açıklamada, “Bu yük gemisi 5 bin 500 ton kapasiteli, adı Anadolu. Ülkemizin yardımlarını ve merhametini yüklenerek Gazze’ye ulaştıracak. Diğer gemimizin adı, Vicdan. Bu gemi de dünyadaki vicdan sahibi aktivistleri alacak ve dünya vicdanını Gazze sahillerine ulaştıracak” dedi.
27.03.2024