İHH İnsani Yardım Vakfı
0
Bağış Yap
Takip Et
TR
TRY
Kapat
  • Biz kimiz
  • Ne yapıyoruz
  • Ne yapabilirsiniz
  • Oturum aç
Tarihi buluşmaya saatler kaldı
Mavi Marmara gemisinin İstanbul’a gelmesine saatler kaldı. 6 aylık hasret bitiyor. Gemi, 26 Aralık Pazar günü saat 13.00’de Sarayburnu limanında karşılanacak. Mavi Marmara davasına sahip çıkmak için b
Filistin, Türkiye 20.12.2010

22 Mayıs 2010 tarihinde İstanbul’dan dualarla Gazze’ye uğurlanan Mavi Marmara gemisi, aylar süren bekleyişten sonra nihayet evine dönüyor. Halen Çanakkale Kepez limanında bekletilen gemi, 26 Aralık 2010 Pazar sabahı İstanbul’da olacak.

Mavi Marmara gemisine yakışan bir karşılama programı hazırlanıyor. Yurt içinden ve yurt dışından binlerce insani yardım gönüllüsü, aktivist ve insan hakları savunucusu gemiyi karşılamak için İstanbul’a geliyor. Anadolu’nun dört bir yanından otobüsler kalkıyor.

İHH Başkanı Bülent Yıldırım, tarihi karşılamayla ilgili “Mavi Marmara davasının sahipsiz olmadığını İsrail ve bütün dünya görmeli. Pazar günü bize bu fırsatı veriyor. Sarayburnu tarihinin en kalabalık gününü yaşamalı. Bütün halkımızı bekliyoruz” dedi.

Özgürlük ve insan haklarının sembolü olan Mavi Marmara gemisi, insanlık adına Gazze’ye gidiyordu. 37 ülkeden 578 vicdan sahibi aktivisti Gazze’ye taşıyordu. Filoda toplam 6 gemi vardı. Ambargo altındaki Filistinlilerin yaralarını saracak insani yardım malzemeleri, ilaç, tıbbi malzemeler, çimento, demir, çocuk oyun parkları, prefabrik evler vs. taşıyordu. Tam da Gazze’nin ihtiyaç duyduğu yardımlarla yola çıkmıştı.

Ancak İsrail, tamamen insani, sivil ve masum olan bu eylemi, kanla bastırdı. 31 Mayıs 2010 sabahı, İsrail komandoları uluslararası sularda seyreden gemiye saldırarak 9 aktivisti şehit ettiler, 54 aktivisti yaraladılar. Gemiler ele geçirildikten sonra insani yardım gönüllülerine adeta terörist muamelesi yapıldı. Kelepçe takılan insanlar, İsrail’in Aşdot limanına götürülerek saatlerce sorgulandı. İnsanlar fiziki ve psikolojik işkencelere maruz kaldı. İsrail, Türkiye’nin baskıları sonucu filodaki bütün aktivistleri 24 saat sonra serbest bırakmak zorunda kaldı. Ancak gemiler, olaydan 69 gün sonra 7 Ağustos 2010 tarihinde Türkiye’ye teslim edildi. İsrail bu süre içerisinde Mavi Marmara’daki vahşetin izlerini silmeye çalıştı. Kurşun izlerini kapatmaya çalıştı. Gazetecilerin ve aktivistlerin çekmiş olduğu bütün görüntülere el koydu. Bunları dünya kamuoyundan gizledi. İsrail, olaydan sonra ne tazminat ödedi, ne özür diledi.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, katliamı gerçekleştiren Şayetet 13 komandolarına “cesaret ödülü” vererek insan haklarına, uluslararası hukuka ve evrensel değerlere hiçbir saygısının olmadığını bir kez daha gösterdi.

İsrail devlet yetkilileri, özür dileyeceklerine küstahça açıklamalar yaparak suç işlemeye, insanlık vicdanını yaralamaya devam ediyorlar.

İsrail’in işlediği suçlara dur demenin vakti geldi. Filistin halkı üzerindeki haksız, hukuksuz ambargonun kalkma vakti geldi. Bu amaçla yola çıkan Mavi Marmara Pazar günü İstanbul’a dönüyor. Onu hak ettiği gibi karşılayalım.

İlgili haberler
Tümünü gör
İHH ve Kuveytli kuruluş Gazze’ye insani yardım gemisi gönderdi
İHH ve Kuveytli kuruluş Gazze’ye insani yardım gemisi gönderdi
İHH İnsani Yardım Vakfı ve Kuveytli kuruluş Kuwait Society for Relief tarafından ortak hazırlanan insani yardım gemisi, Mersin Limanı’ndan Mısır Ariş Limanı’na doğru yola çıktı. Burada Mısır Kızılayı’na teslim edilecek yardım malzemeleri, ardından Gazze’ye ulaştırılacak. Gemide, birçok farklı kalemde 907 tonu aşkın malzeme yer alıyor.
14.04.2024
Özgürlük Filosu için başvurular devam ediyor
Özgürlük Filosu için başvurular devam ediyor
İHH İnsani Yardım Vakfı ve çok sayıda uluslararası sivil toplum kuruluşunun organize ettiği Özgürlük Filosu, Gazze için yola çıkmaya hazırlanıyor. Filoya katılım için başvuru süreci devam ediyor.
04.04.2024
Suriye’deki 60 bin kişiye iftar
Suriye’deki 60 bin kişiye iftar
İHH İnsani Yardım Vakfı, iç savaşın devam ettiği Suriye’de Ramazan ayının ilk 20 gününde 60 bin kişiye iftar verdi.
03.04.2024