İHH İnsani Yardım Vakfı
0
Bağış Yap
Takip Et
TR
TRY
Kapat
  • Biz kimiz
  • Ne yapıyoruz
  • Ne yapabilirsiniz
  • Oturum aç
Moro Barış Süreci İzleme Heyeti Yıllık Raporu yayınlandı
Filipinler Devleti ile Moro İslami Kurtuluş Cephesi (MILF) arasında imzalanan 2012 Çerçeve ve 2014 Kapsamlı Anlaşmaları’yla oluşturulan Bağımsız İzleme Heyeti 3. Yıllık Raporu’nu basın toplantısıyla paylaştı.
Avrupa, GüneyAsya, Moro 26.02.2016

Filipinler Devleti ile Moro İslami Kurtuluş Cephesi (MILF) arasında imzalanan 2012 Çerçeve ve 2014 Kapsamlı Anlaşmaları’yla oluşturulan Bağımsız İzleme Heyeti 3. Yıllık Raporu’nu basın toplantısıyla paylaştı. 

Beş üyeden oluşan heyette eski Avrupa Birliği Büyükelçisi Alistair MacDonald, İHH İnsani Yardım Vakfı’ndan Hüseyin Oruç, Asya Vakfı’ndan Steven Rood, Gaston Z Ortigas’dan Karen Tanyada ve UNYPAD’dan Rahip Kuthdo bulunuyor.

Raporda geçen bir yıl içinde süreçte yaşanan gelişmeler ve olaylar değerlendirildi. Özellikle yapılan anlaşmaların uygulanmaya başlaması için gerekli “Temel Yasa’nın” meclisten geçirilememiş olması nedeniyle sürecin tıkandığı belirtildi. Ancak, Filipinler Devleti ve Moro İslami Kurtuluş Cephesi’nin yaptıkları açıklamalarda barış yolunda devam etmek istemeleri, insanlarda çok zarar gören umutlarını gelecek hükümete taşımalarını sağlıyor. 

İzleme Heyeti, Mayıs ayında yapılacak seçimlerde kim başkan olursa olsun barış için çalışmanın gerekliliğinin sadece Mindanao bölgesinin değil, tüm ülkenin ihtiyacı olduğunu belirtti.

Heyet içerisinde İHH adına görev alan Hüseyin Oruç da savaşın en kolay, barışınsa en zor seçenek olduğunu dikkat çekti. Savaşın bedellerinin ne olacağını Afganistan’da, Bosna’da, Çeçenistan’da, Filistin’de, Irak’ta ve bugünlerde de Suriye’de çok yakından yaşadıklarını belirten Oruç, yeni gelecek başkanın ülkeyi savaşa değil barışa götürmek için 2014 Çerçeve Anlaşması’nı bir an önce uygulanmasının çok önemli olduğuna vurgu yaptı.

İlgili haberler
Tümünü gör
Bağcılar’da on binlerin katılımıyla şehitlerimiz ve Filistin için yürüyüş
Bağcılar’da on binlerin katılımıyla şehitlerimiz ve Filistin için yürüyüş
Soğuk havaya rağmen şehitlerimiz ve Filistin için bir araya gelen on binler, Üçyüzlü Metro Durağı'ndan Bağcılar Meydanı'na yürüdü. İHH ve birçok sivil toplum kuruluşunun organize ettiği yürüyüşte katılımcılar, teröre ve işgalci İsrail’in zulümlerine tepki gösterdi.
11.01.2024
On binler Ümraniye'de şehitlerimiz ve Filistin için yürüdü
On binler Ümraniye'de şehitlerimiz ve Filistin için yürüdü
Soğuk ve yağmurlu havaya rağmen şehitlerimiz ve Filistin için bir araya gelen on binler, Yamanevler Metro Durağı'ndan Ümraniye Meydanı'na yürüdü.
07.01.2024
İstanbul’da “Şehitlerimiz ve Filistin İçin Yola Çık” konvoyu düzenlenecek
İstanbul’da “Şehitlerimiz ve Filistin İçin Yola Çık” konvoyu düzenlenecek
İHH İnsani Yardım Vakfı Arama Kurtarma Birimi’nin öncülüğünde “Şehitlerimiz ve Filistin İçin Yola Çık” sloganıyla araç konvoyu düzenlenecek. Yarın saat 20.00’de Maltepe Orhangazi Parkı’ndan başlayacak konvoy eylemi, Söğütlüçeşme’de sona erecek.
27.12.2023