İHH İnsani Yardım Vakfı
0
Bağış Yap
Takip Et
TR
TRY
Kapat
  • Biz kimiz
  • Ne yapıyoruz
  • Ne yapabilirsiniz
  • Oturum aç
İstanbul'da binler Mısırlı kardeşleri için yürüdü
Mısır’da idam edilmelerine karar verilen 529 kişi için toplanan binlerce vatandaş, Mısır’daki darbe yönetimini protesto için yürüdü.
Mısır 11.04.2014

İHH İnsani Yardım Vakfı ile Özgür Düşünce ve Eğitim Hakları Derneği (Özgür-Der), Mısır'da 529 kişiye verilen idam kararını kınamak için protesto gösterisi düzenledi.

Binlerce kişinin katıldığı gösteri, Fatih Camii avlusunda kılınan Cuma namazının ardından başladı. Burada üzerlerinde idam edilmelerine karar verilen 529 kişinin isimlerinin yer aldığı dev bir pankart açan eylemciler, daha sonra ellerindeki pankart ve dövizler eşliğinde yürüyüşe geçti. ‘İdamları durdurun’ yazılı pankart taşıyan protestocular, ‘Defol Sisi seninleyiz Mursi’, ‘İdam sehpası yıldıramaz İhvanı’, ‘Yaşasın ümmet dayanışması’, ‘İslami hareket engellenemez’ ve ‘Suriye’de Mısır’da Müslümanlar kıyamda’ şeklinde sloganlar atarak Saraçhane Parkı’na geldi.

"İDAM KARARI BİR UTANÇTIR"

Burada katılımcılar adına açıklama yapan ÖZGÜR-DER Başkanı Rıdvan Kaya, “Biz bunları yeni tanımıyoruz. Bunlara kimse şaşırmasın, kimse bu kadarı da olmaz demesin. Darbecilerin hukuku budur işte. 3 Temmuz’da darbe yaptıklarında ortaya koydukları hukuksuzluklar 14 Ağustos’ta Adeviye de yaptıkları katliamlar, sokaklarda insanların üzerine kurşun yağdıranlar. Cezaevi aracında 37 kardeşimizi vahşice boğanlar. Tüm bunlar bu zalimlerin hangi tıynette olduklarını bize göstermişti. Ve şimdi bu kararla beraber bir kere daha zulümde sınır tanımadıklarını dünyaya gösterdiler ve tüm insanlık harekete geçti. Bu zalimlerin zulümleri karşısında bütün dünya ayakta ve buradan hele şükür diyoruz, hele şükür” dedi.

Konuşması sık sık sloganlarla kesilen Kaya, “Bizler Türkiyeli Müslümanlar olarak ve bütün ümmet olarak 3 Temmuz’dan beri sokaklardayız ve bu zulme ses çıkarmayanları kınıyoruz. Bugüne kadar bunu yaptık bundan sonra da bunu yapacağız” diyerek sözlerini noktaladı.

"MISIR HALKI DİRENİYOR"

İHH Genel Başkan Yardımcısı Osman Atalay da, Mısır halkının tarihinde ilk kez cumhurbaşkanını seçtiğini, ancak küresel güçlerin buna bir yıl bile tahammül edemediğini söyledi.

Mısır halkının kendi inançları ve değerleriyle yöneticisini seçtiğine değinen Atalay, "Mısır halkı bir yıldır direniyor ve bedel ödüyor" dedi.

Batı dünyasının, Mısır'daki idam kararına sessiz kalmasını "çifte standart" olarak niteleyen Atalay, Uluslararası Af Örgütü'nün geç de olsa harekete geçmesini memnuniyet verici bir gelişme olarak değerlendirdi. Mısır'ın, İslam dünyasında özel bir yeri olduğunu ifade eden Atalay, Mısır halkının, inancı ve değerleri için uzun süredir bedeller ödediğini kaydetti.

Atalay, Mısır'da 528 kişi hakkında idam kararı verilmesini ortak bir tavırla kınayan AK Parti, CHP, MHP ve BDP'ye teşekkür etti.

Bu arada Mısır'daki Müslüman Kardeşler (İhvan) Milletvekili Adil Raşit de alandakilere hitaben yaptığı teşekkür konuşmasında, Müslümanların İstanbul'da tek bir yürek halinde Mısır'daki kardeşlerini desteklemesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Müslümanlardan kendilerine dua etmelerini ve desteklerini sürdürmelerini isteyen Raşit, Mısır'daki mücadelelerinin sonuna kadar süreceğini bildirdi.

Konuşmaların ardından "Grup Yürüyüş" ilahi ve marşlar seslendirerek Mısır halkına olan desteklerini ifade ettiler.

Yaklaşık 5 bin kişinin katıldığı protesto gösterisi, Mısır halkı için yapılan dualarla son buldu.

İlgili haberler
Tümünü gör
Suriye’deki 60 bin kişiye iftar
Suriye’deki 60 bin kişiye iftar
İHH İnsani Yardım Vakfı, iç savaşın devam ettiği Suriye’de Ramazan ayının ilk 20 gününde 60 bin kişiye iftar verdi.
03.04.2024
Gemiler hazır, Özgürlük Filosu Gazze'ye doğru yola çıkıyor!
Gemiler hazır, Özgürlük Filosu Gazze'ye doğru yola çıkıyor!
İHH Genel Başkanı Bülent Yıldırım, Uluslararası Özgürlük Filosu için satın alımı yapılan iki gemide incelemelerde bulundu. Yıldırım burada yaptığı açıklamada, “Bu yük gemisi 5 bin 500 ton kapasiteli, adı Anadolu. Ülkemizin yardımlarını ve merhametini yüklenerek Gazze’ye ulaştıracak. Diğer gemimizin adı, Vicdan. Bu gemi de dünyadaki vicdan sahibi aktivistleri alacak ve dünya vicdanını Gazze sahillerine ulaştıracak” dedi.
27.03.2024
İHH’dan Suriye’deki 15 bin aileye kış yardımı
İHH’dan Suriye’deki 15 bin aileye kış yardımı
İHH İnsani Yardım Vakfı tarafından ‘‘İyilik Soğuk Geçirmez’’ sloganıyla yürütülen kış kampanyası kapsamında Suriye’nin kuzeyindeki 15 bin 744 aileye kömür, battaniye, sünger yatak, gıda kolisi, mont ve çizme gibi yardım malzemeleri dağıtıldı.
20.03.2024