İHH İnsani Yardım Vakfı
0
Bağış Yap
Takip Et
TR
TRY
Kapat
  • Biz kimiz
  • Ne yapıyoruz
  • Ne yapabilirsiniz
  • Oturum aç
Türkiyeli doktorlardan el feneriyle göz ameliyatı
Türkiyeli doktorlar Somali'de başlayan "Afrika Katarakt Projesi" kapsamında gerçekleştirdikleri katarakt ameliyatlarını elektrik kesintisi sorunu nedeniyle el feneri yardımıyla yapıyor.
Afrika, Somali 17.09.2012

Somali'nin başkenti Mogadişu'da başlayan "Afrika Katarakt Projesi" kapsamında, Türkiyeli doktorlar Somalili meslektaşlarıyla birlikte, 10 gün içinde 1000 Somalili'ye katarakt ameliyatı yapacak. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ve İnsan Hak ve Hürriyetleri İnsani Yardım Vakfı'nın (İHH) ortaklaşa yürüttüğü "Afrika Katarakt Projesi" kapsamında Mogadişu'da Türk doktorların öncülüğünde katarakt ameliyatları başladı.

Tedavilerini yaptırmak için Cezire bölgesindeki Ulusal Göz Merkezi'ne gelen hastalar, muayeneden geçtikten sonra üçerli gruplar halinde ameliyatlara alındı. Ameliyatları, Türkiye'den gelen Opr. Dr. Hasan Hüseyin Uysal, Osman Dursun ve Somalili ekip birlikte gerçekleştirdi.

Elektrik kesintisine rağmen ameliyat

Ameliyatın yapıldığı sırada göz merkezinde yaşanan elektrik kesintisi doktorlar ve hastalara zor anlar yaşattı. Kesinti sırasında hastalar bir süre ameliyat masasında beklerken, görevliler tarafından getirilen el feneri yardımıyla ameliyata devam edildi. Bölgede zor koşullar altında çalıştıklarını belirten Opr. Dr. Uysal, ''Hiç bir şey görmeden çalışıyoruz. Böyle bir şey olmaz. Allah onlara da bize de yardım etsin'' dedi.

Yaklaşık 40 dakika süren kesintinin ardından jeneratördeki arızanın giderilmesiyle birlikte ameliyatların olağan şekilde sürdürüldü. Bu arada, ameliyat olan hastalara düzenli olarak muayeneye gelmeleri konusunda doktorlar tarafından uyarılarda bulunuldu.

''Türkiye'nin desteği büyük''

Ulusal Göz Hastanesi Başhekimi Abdussamed Hassan Muhammed ise, katarakt hastalarının sayısının ülkede her geçen gün arttığına işaret ederek, ''Devlet 1990 yılından bu yana görevlerini tam anlamıyla yerine getiremediğinden katarakt hastalarının sayısı her geçen gün artıyor. Son bir yıldır çalışma yapıyoruz. Herhangi bir istatistiki çalışma yapılamamasına rağmen nüfusun yüzde altısı katarakt nedeniyle kör. Göz hastalıklarının çoğunluğu katarakt hastalığından kaynaklanıyor'' diye konuştu.

Türkiye'nin göz hastalıklarıyla ilgili çok faydalı bir çalışmaya imza attığını ifade eden Muhammed, ''Proje 10 gün devam edecek. Bu süre içerisinde 1000 kişiyi ameliyat etmek istiyoruz. İlk etapta 400 kişi kayıt yaptırdı. Ameliyatların başlamasının ardından sayının çok daha fazla olacağını tahmin ediyoruz'' ifadelerini kullandı.

KATARAKT yazıp 3072'ye göndererek 5 TL bağışta bulunabilirsiniz.


İlgili haberler
Tümünü gör
“Benim Ailem” Azerbaycan’da
“Benim Ailem” Azerbaycan’da
İHH YouTube kanalında yayınlanan "Benim Ailem" serisinin yeni bölümü yayınlandı. Benim Ailem ekibi bu bölümde, Azerbaycan’ın Şeki şehrinde bir yetim ailesi olan Çelebiyev ailesine taşıma aracı murayev hediye etti.
22.02.2024
CZN Burak savaş mağduru çocuklar için yemek yaptı
CZN Burak savaş mağduru çocuklar için yemek yaptı
CZN Burak olarak bilinen Şef Burak Özdemir, Suriye'nin kuzeybatısındaki İdlib iline yaptığı ziyaret kapsamında savaş mağduru ailelere yardım malzemeleri dağıtıp çocuklarla yemek yaptı. Özdemir, tüm dünyada savaşların sona ermesi ve iyiliğin yayılması için çağrıda bulundu.
22.02.2024
İHH’dan 2023 yılında Suriye’deki 570 bin kişiye yardım
İHH’dan 2023 yılında Suriye’deki 570 bin kişiye yardım
İHH İnsani Yardım Vakfı tarafından 2023 yılı boyunca Suriye'nin çeşitli bölgelerinde yaşayan savaş mağduru sivillere, 42 bin ton ağırlığında 1658 TIR dolusu insani yardım malzemesi ulaştırıldı.
01.02.2024