Türkiye’nin haklılığı teyit edildi
Dışişleri Bakanlığı, BM Veri Toplama Misyonu'nun raporu çerçevesinde, Mavi Marmara olayının BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri tarafından izlenmesine yönelik yeni kararını değerlendirdi.
Açıklamada, Gazze halkına insani yardım götüren uluslararası konvoya İsrail tarafından 31 Mayıs 2010 tarihinde gerçekleştirilen ve 9 kişinin ölümü ve çok sayıda kişinin yaralanmasıyla sonuçlanan saldırıyı soruşturmak amacıyla BM İnsan Hakları Konseyi bünyesinde oluşturulan Uluslararası Bağımsız Veri Toplama Misyonu'nun vardığı sonuçlar çerçevesinde gerekli adımların atılmasının Türkiye'nin öncelikleri arasında olduğu belirtildi.
Veri Toplama Misyonu raporunda, İsrail tarafından Gazze'ye uygulanan ablukanın hukuka aykırı olduğu; İsrail tarafından yapılan müdahalede orantısız, gereksiz ve inanılmaz seviyede güç kullanıldığı; İsrail güçlerinin uluslararası insancıl hukuk ve insan hakları hukukunu ağır biçimde ihlal ettikleri işledikleri tespit edilmişti.
İnsan Hakları Konseyi'nin bugün yapılan toplantısında Veri Toplama Misyonu'nun raporu çerçevesinde, konunun Konsey ve BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri tarafından izlenmesine yönelik yeni bir karar kabul edildi.
Bu konuda son olarak 2010 Eylül ayında Konsey'deki 47 ülkenin 30'unun desteğiyle kabul edilen metinden daha geniş kabul gören karar, bu kere oy kullanabilen 46 Konsey üyesinden 37'si tarafından desteklendi. Karara verilen desteğin artması Türkiye tarafından memnuniyetle karşılandı.
Bakanlık açıklamasında, "Bu çerçevede, AB ülkeleri İngiltere, İspanya, Fransa ve Belçika'nın yanı sıra Norveç, İsviçre ve Japonya gibi daha önce çekimser kalan ülkeler bu defa olumlu oy kullanmışlardır. Bu gelişme İsrail'in Mavi Marmara saldırısı sırasında işlediği insan hakları ihlallerine gösterdiğimiz tepkilerin ve beklentilerimizin haklılığını teyit etmektedir. Türkiye bu konunun takipçisi olmaya devam edecektir." ifadelerine yer verildi.