İHH İnsani Yardım Vakfı
0
Bağış Yap
Takip Et
TR
TRY
Kapat
  • Biz kimiz
  • Ne yapıyoruz
  • Ne yapabilirsiniz
  • Oturum aç
BM’den olumlu karar
Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi, Mavi Marmara davasının izlenmesine dair yeni bir kararı kabul etti. Karar alınırken AB ülkeleri İngiltere, İspanya, Fransa ve Belçikanın yanı sıra Norveç, İs
Filistin, Ortadoğu, Türkiye 26.03.2011

Türkiye’nin haklılığı teyit edildi

Dışişleri Bakanlığı, BM Veri Toplama Misyonu'nun raporu çerçevesinde, Mavi Marmara olayının BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri tarafından izlenmesine yönelik yeni kararını değerlendirdi.

Açıklamada, Gazze halkına insani yardım götüren uluslararası konvoya İsrail tarafından 31 Mayıs 2010 tarihinde gerçekleştirilen ve 9 kişinin ölümü ve çok sayıda kişinin yaralanmasıyla sonuçlanan saldırıyı soruşturmak amacıyla BM İnsan Hakları Konseyi bünyesinde oluşturulan Uluslararası Bağımsız Veri Toplama Misyonu'nun vardığı sonuçlar çerçevesinde gerekli adımların atılmasının Türkiye'nin öncelikleri arasında olduğu belirtildi.

Veri Toplama Misyonu raporunda, İsrail tarafından Gazze'ye uygulanan ablukanın hukuka aykırı olduğu; İsrail tarafından yapılan müdahalede orantısız, gereksiz ve inanılmaz seviyede güç kullanıldığı; İsrail güçlerinin uluslararası insancıl hukuk ve insan hakları hukukunu ağır biçimde ihlal ettikleri işledikleri tespit edilmişti.

İnsan Hakları Konseyi'nin bugün yapılan toplantısında Veri Toplama Misyonu'nun raporu çerçevesinde, konunun Konsey ve BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri tarafından izlenmesine yönelik yeni bir karar kabul edildi.

Bu konuda son olarak 2010 Eylül ayında Konsey'deki 47 ülkenin 30'unun desteğiyle kabul edilen metinden daha geniş kabul gören karar, bu kere oy kullanabilen 46 Konsey üyesinden 37'si tarafından desteklendi. Karara verilen desteğin artması Türkiye tarafından memnuniyetle karşılandı.

Bakanlık açıklamasında, "Bu çerçevede, AB ülkeleri İngiltere, İspanya, Fransa ve Belçika'nın yanı sıra Norveç, İsviçre ve Japonya gibi daha önce çekimser kalan ülkeler bu defa olumlu oy kullanmışlardır. Bu gelişme İsrail'in Mavi Marmara saldırısı sırasında işlediği insan hakları ihlallerine gösterdiğimiz tepkilerin ve beklentilerimizin haklılığını teyit etmektedir. Türkiye bu konunun takipçisi olmaya devam edecektir." ifadelerine yer verildi.

İlgili haberler
Tümünü gör
“Benim Ailem” Azerbaycan’da
“Benim Ailem” Azerbaycan’da
İHH YouTube kanalında yayınlanan "Benim Ailem" serisinin yeni bölümü yayınlandı. Benim Ailem ekibi bu bölümde, Azerbaycan’ın Şeki şehrinde bir yetim ailesi olan Çelebiyev ailesine taşıma aracı murayev hediye etti.
22.02.2024
CZN Burak savaş mağduru çocuklar için yemek yaptı
CZN Burak savaş mağduru çocuklar için yemek yaptı
CZN Burak olarak bilinen Şef Burak Özdemir, Suriye'nin kuzeybatısındaki İdlib iline yaptığı ziyaret kapsamında savaş mağduru ailelere yardım malzemeleri dağıtıp çocuklarla yemek yaptı. Özdemir, tüm dünyada savaşların sona ermesi ve iyiliğin yayılması için çağrıda bulundu.
22.02.2024
İHH’dan 2023 yılında Suriye’deki 570 bin kişiye yardım
İHH’dan 2023 yılında Suriye’deki 570 bin kişiye yardım
İHH İnsani Yardım Vakfı tarafından 2023 yılı boyunca Suriye'nin çeşitli bölgelerinde yaşayan savaş mağduru sivillere, 42 bin ton ağırlığında 1658 TIR dolusu insani yardım malzemesi ulaştırıldı.
01.02.2024