İHH İnsani Yardım Vakfı
0
Bağış Yap
Takip Et
TR
TRY
Kapat
  • Biz kimiz
  • Ne yapıyoruz
  • Ne yapabilirsiniz
  • Oturum aç
Vietnam Müslümanlarının selamı var
İslam coğrafyasının unuttuğu Vietnam Müslümanları, 7. yüzyılda tanıştığı İslam dini ile olan bağlarını koparmamak için binbir zorluklara rağmen direnmeye devam ediyor.
Vietnam 16.04.2014

Osman Atalay

7. yüzyılda tüccarlar aracılığıyla Müslümanlığı tanıyan ve bugün yaklaşık sayıları 90 bin civarında olan Vietnam Müslümanlarının tarihte karşılaştıkları zulümler ve baskılar karşısında yaklaşık 55 bini, Malezya'ya göç etmek zorunda kaldı.

Vietnam Müslümanları; İslami eğitimin yasaklandığı, camilerin ve medreselerin kapatıldığı, 70 tane toplama kampında on binlerce Müslüman'ın tutuklandığı zor ve acı dönemleri geri bırakarak, sakin ve güvenli bir süreci yaşarken, İslam dinini öğrenmenin mücadelesini veriyor.

1957 yılında yaşanan iç savaş, 1965'de Amerika'nın Vietnam'a saldırılarında 4 milyon insanın hayatını kaybetmesi, Vietnam halkı ve Müslümanları üzerinde çok büyük tahribata sebep oldu.

1991 yılında Ho Chi Minh'de kurulan Müslüman heyeti, Vietnam Müslümanlarının dinlerini yaşama noktasında çok önemli bir dönüm noktası oldu.

Vietnam genelinde 8 şehirde yaşayan Müslümanlar, 62 mescide sahipler.

Ülkenin en kalabalık ekonomik güce sahip olan 14 milyonluk Ho Chi Minh kentinde ise 17 mescid bulunuyor.

Vietnam İslam Merkezi; Müslümanların ihtiyaçlarının karşılanması noktasında tek muhatap ve yetkili kurum. Ülkedeki Müslümanların resmi temsilcisi olan İdris İsmail, İslam ülkeleri ile ilişki kurmak, tanışmak ve Vietnam Müslümanlarının maddi, manevi, kültürel ihtiyaçlarının karşılanması için elinden gelen çabayı gösteriyor.

Vietnam Müslümanlarının İslam dünyası ile tek iletişim kanalı ülkelerinde bulunan büyük elçiliklerdir. Endonezya, Malezya ve Suudi Arabistan'ın yakın ilgisi karşısında, Türkiye Büyükelçiliği ile ise henüz istenilen bir ilişki, diyalog maalesef kurulamamış.

Türkiye'ye olan sevgi, saygı bir türlü somut bir çerçeveye oturtulmuş değil.

Yüzde 40 Budist, yüzde 30 ateist ve yüzde 25 Hristiyan toplumun yaşadığı ülkede Müslümanların oranı ise binde bir yani sayısı sadece 90 bin civarındadır.

90 bin nüfusun etnik kültürel yapısını, Çam Müslümanları denilen etnik yapı, yerli Vietnam Müslümanları, Arap, Hint, Endonezya, Malezya ve Pakistan kökenli Müslüman tüccarlar ile Vietnamlı ailelerden oluşan yeni nesiller ve sonradan Müslüman olan gruplar oluşturmaktadır.

Vietnam Müslümanları yaşamlarını tarım, balıkçılık ve ticaretle sürdürmektedir. En önemli sorunları; dinlerini öğrenme ve muhafaza etme noktasındaki manevi, maddi ve fiziki imkansızlıklarıdır.

Budizmin eğitim ve sosyal kültürel baskısı altında psikolojik olarak ezilmekteler. İslami eğitim ihtiyaçlarını Malezya üzerinden kısıtlı imkanlarla gidermeye çalışmaktalar. Politik, kültürel, medya, ilahiyat kurumlarının yokluğu çok büyük sıkıntılara sebep oluyor.

Vietnam Müslümanları cenazelerini Müslüman kabristanına gömmek için 5 saatlik bir yol gitmek zorunda ve 500 dolar araç ücreti ödemek zorundadır.

Türkiye'nin sivil toplum kuruluşlarının Ramazan ve Kurban bayramlarında hiç değilse Vietnam Müslümanları ile iletişim kurmaları çok önemlidir.

Vietnam'da; Ramazan ayında gıda yardımı, Kurban bayramında kurban kesimi, yetim destekleme projeleri, 2000 ve 3000 dolara ev yapımı, bir cenaze nakil aracı, öğrenci okutulması, temel İslam eserlerin basılması gibi küçük meblağlı bağışlar ile Uzak Asya'daki kardeşlerimize yardımcı olurken, onların hayata tutulması için manevi moral desteği vermiş olacaksınız.

Sadakataşı Derneği'nin, Vietnam dilinde bastırdığı Kur'an meali, İslam'da helal ve haramlar, Hz. Muhammed'in hayatı adlı eserlere set halinde 30 TL ödeyerek, dünyanın 11 ülkesinde dağıtımına vesile olabilirsiniz.

Vietnam Müslümanları, sivil toplum kurumlarımızı kendileriyle tanışmaya davet ediyor.

Vietnam'ın sakin, mütevazi ve güleryüzlü insanlarının selamı var...

İlgili haberler
Tümünü gör
“Benim Ailem” Azerbaycan’da
“Benim Ailem” Azerbaycan’da
İHH YouTube kanalında yayınlanan "Benim Ailem" serisinin yeni bölümü yayınlandı. Benim Ailem ekibi bu bölümde, Azerbaycan’ın Şeki şehrinde bir yetim ailesi olan Çelebiyev ailesine taşıma aracı murayev hediye etti.
22.02.2024
CZN Burak savaş mağduru çocuklar için yemek yaptı
CZN Burak savaş mağduru çocuklar için yemek yaptı
CZN Burak olarak bilinen Şef Burak Özdemir, Suriye'nin kuzeybatısındaki İdlib iline yaptığı ziyaret kapsamında savaş mağduru ailelere yardım malzemeleri dağıtıp çocuklarla yemek yaptı. Özdemir, tüm dünyada savaşların sona ermesi ve iyiliğin yayılması için çağrıda bulundu.
22.02.2024
İHH’dan 2023 yılında Suriye’deki 570 bin kişiye yardım
İHH’dan 2023 yılında Suriye’deki 570 bin kişiye yardım
İHH İnsani Yardım Vakfı tarafından 2023 yılı boyunca Suriye'nin çeşitli bölgelerinde yaşayan savaş mağduru sivillere, 42 bin ton ağırlığında 1658 TIR dolusu insani yardım malzemesi ulaştırıldı.
01.02.2024