İHH İnsani Yardım Vakfı
0
Bağış Yap
Takip Et
TR
TRY
Kapat
  • Biz kimiz
  • Ne yapıyoruz
  • Ne yapabilirsiniz
  • Oturum aç
Yemen’deki insani krize İHH el atıyor
İHH İnsani Yardım Vakfı, bir yılı aşkın süredir devam eden çatışmalar nedeniyle ciddi insani krizlerle karşı karşıya kalan Yemen’e yardım eli uzatmaya devam ediyor.
Yemen 07.05.2016

İHH İnsani Yardım Vakfı, bir yılı aşkın süredir devam eden çatışmalar nedeniyle ciddi insani krizlerle karşı karşıya kalan Yemen’e yardım eli uzatmaya devam ediyor.

2014 yılı sonunda başlayan iç savaş öncesi de yardıma muhtaç olan Yemen’de durum, başlayan iç savaşla birlikte daha da içinden çıkılamayacak bir hal aldı.

Birleşmiş Milletler, ülkede 20 milyondan fazla yardıma muhtaç insanın olduğu, son bir yılda yaklaşık 2 milyon 500 bin kişinin evsiz kaldığı, yarısı sivil 6 bin kişinin öldüğü, 30 binden fazlasının da yaralandığını açıkladı.Yine son bir yılda saldırılar ve hastalıklardan dolayı 934 çocuk hayatını kaybederken bin 356 çocuk ise yaralandı.

Özellikle Yemen’in Taiz şehri uzun bir süredir kuşatma, çatışma ve bombardıman ile çalkalanıyor. 2015 yılı itibariyle başlayıp bölgenin tamamına yayılan çatışmalar nedeniyle Taiz halkı en temel ihtiyaçlarını karşılayamaz hale geldi. Yakın döneme kadar Husiler’inkuşatma altında tutması nedeniyle gıda ve temiz su girişinin engellenen Taiz’dedireniş gruplarınca kuşatma kırılmış olsa da insani kriz devam ediyor. Şehirde elektrikler tamamen kesilmiş ve jeneratörler için de dizel yakıt bulunamadığı için hastanelerin yüzde 95’i yaralılar ve çeşitli hastalıklarla boğuşan halka hizmet veremiyor.

Ekim ayı itibariyle şehirde hayatını kaybeden sivillerin sayısı bin beş yüzü aşarken yaralı sayısı da 15 binin üzerinde. 3 bin 200’den fazla ev yıkılmış ve insanların yüzde 70’i evlerini terk etmek zorunda kalmış durumda.

Taiz’de su dağıtımı projesi

Temiz içme suyu kaynaklarının neredeyse tamamen tükendiği Taiz’detemiz içme suyuna ulaşmak oldukça zor. Hem çatışmalarla hem yoklukla mücadele etmek durumunda kalan Taiz halkı şehirdeki sağlıksız suları ancak kaynattıktan sonra tüketebiliyor. Pek çok sıkıntıyla mücadele eden Taiz halkının sağlıklı içme suyu temin edecek maddi durumu da bulunmuyor.

İHH İnsani Yardım Vakfı da Taiz halkının en acil ihtiyaç duyduğu sağlıklı içme suyu problemini çözmek için uzun süredir bölgede su dağıtımlarına devam ediyor. Bölgeye gidenİHH ekibi ve partner kuruluş yaptığı araştırmalar sonucundaalt yapısını hazırladığı su dağıtımı projesini hayata geçirdi.

167 adet 10 bin litrelik su deposu uygun dağıtım noktaları belirlenerek şehir genelinde yerleştirilirkentemiz suyun satın alınarak dağıtım noktalarına nakledilmesi için kamyonetler kullanıldı.

Bir su deposundan yaklaşık 100 ailenin istifa ettiği projeden Taiz genelindeki 167 dağıtım noktasında 120 binden fazla insan istifade etti. Proje kapsamında şehrin neredeyse tamamına su dağıtımı sağlandı.

Gıda sıkıntısı da aciliyet arz ediyor

Ayrıca Taiz’deki sorun sadece su sıkıntısıyla sınırlı değil. Şehirde gıda sıkıntısı da aciliyet arz ediyor. Bu kapsamda da Taiz’de özellikle çatışmalardan en fazla etkilenen Vaziiyye bölgesinde gıda dağıtımlarına başlandı.

İHH’nın desteğiyle geçtiğimiz aydan bu yana Yemen’in farklı yerlerinde yaklaşık 10.000 adet kumanyanın dağıtımı gerçekleştirildi.

Öte yandan haftalar önce yaşanan sel felaketinden etkilenenler de unutulmadı. Şiddetli yağışların yol açtığı sel felaketinde 17 kişi hayatını kaybederken, 3 kişi de kayboldu.

Selden etkilenenAmran, Hajjah,Hudeyde, Mahvit bölgelerinde de selzedelere gıda dağıtımı yapıldı.

Yemen'e online bağış yapmak için tıklayınız.

İlgili haberler
Tümünü gör
Suriye’deki 400 bin kişiye Ramazan yardımı
Suriye’deki 400 bin kişiye Ramazan yardımı
İHH İnsani Yardım Vakfı, iç savaşın devam ettiği Suriye’de Ramazan ayı boyunca 400 bin kişiye destek oldu.
10.04.2024
İHH, Gazze’de en çok yemek dağıtımı yapan kuruluşlardan
İHH, Gazze’de en çok yemek dağıtımı yapan kuruluşlardan
İHH, Gıda Güvencesi Sektörü’nde Uluslararası Koordinasyon Mekanizması verilerine göre Gazze'de günlük olarak en fazla sıcak yemek ve ekmek dağıtımı yapan uluslararası kuruluşlar arasında yer aldı. Çalışmalarını sürdüren vakıf, Dünya Gıda Programı (WFP) ile birlikte Ramazan’da da her gün 48 bin kişiye iftar yemeği ikramında bulunuyor.
18.03.2024
İHH Gazze’ye yönelik yardımlarına ara vermeden devam ediyor
İHH Gazze’ye yönelik yardımlarına ara vermeden devam ediyor
İHH İnsani Yardım Vakfı, işgalci İsrail’in saldırıları altındaki Gazze’ye insani yardım ulaştırmaya devam ediyor. Her gün 32 bin kişiye sıcak yemek dağıtımında bulunan vakıf; 7 Ekim’den bu yana gıda kolisi, battaniye ve tıbbi malzeme gibi farklı kalemlerde on binlerce Gazzeliye destek oldu.
16.02.2024