“Yetimhane İdarecileri İstişare ve Eğitim Toplantısı”nın ikincisi birbirinden değerli uzman isimlerin katkılarıyla Kocaeli’de yapıldı.
İlki geçtiğimiz yıl şubat ayında İstanbul’da gerçekleştirilen Yetimhane İdarecileri İstişare ve Eğitim Toplantısı bu yıl Kocaeli’nin Darıca ilçesinde yapıldı.
3-6 Ekim tarihleri arasında Basın İlan Kurumu tesislerinde düzenlenen programa, İHH’nın yetim ve yetimhane çalışmalarından sorumlu personelinin yanı sıra, 10 farklı ülkeden, İHH’nın partner organizasyonlarda yetim çalışmaları ve yetimhane işletmelerinden sorumlu 33 katılımcı katıldı.
Programın amacı
Açılış konuşmasını yapan İHH Yetimlerden Sorumlu Başkan Yardımcısı Murat Yılmaz, bu çalışmanın, uzun ziyaretlerin ve meşakkatin temel nedeninin yetimlere nasıl daha iyi bakabiliriz, onların hizmetlerini daha iyi nasıl görebiliriz, onları ahlaklı güzel müslüman bireyler olarak yarınlara nasıl taşıyabilirizin istişaresini yapmak olduğunu ifade etti.
4 gün süren programa değinen Yılmaz, şöyle devam etti:
“Her biri alanında çok kıymetli hocalarımız sizlerle bu konuda bilgilerini paylaşacaklar. Onlara da şimdiden çok teşekkür ediyorum. Çünkü bu uzun bir yol koşusu. Dünyada müslüman coğrafyalarında savaşlar var. Çocuklarımız yetim kalıyor. Ve o yetim yavrularımızı misyoner örgütler, Hıristiyan örgütler yetiştirmemeli. Bu çocuklar organ mafyalarının, fuhuş mafyalarının ellerine düşmemeli. Bu çocuklar savaş ağlarının diğer şebekelerinin ellerine düşmemeli. Efendimizin bize öğrettiği, ayeti kerimelerde Rabb’imizin bize anlattığı gibi yetim yavrularımıza kol kanat germemiz gerekiyor. Eğer bunu yapmazsak ziyandayız. Bizler yetim bir peygamberin ümmetiyiz. Peygamberimiz şöyle buyuruyor; ben ve yetimin hizmetini gören kişi cennette iki parmak gibi bir arada olacağız. Onun için buradayız. O yüzden sizden ricam her biriniz bu yetim programından sonra ülkelerinize döneceksiniz, yetim ailelerimizin başına geçeceksiniz. Burada anlatılanları çok çok iyi anlayın ki, ülkenize döndüğünüzde burada öğrendiğiniz hayırlı bilgileri oradaki yetimhanelerimizde uygulayalım.”
Birbirinden değerli uzman isimlerin atölye çalışmalarıyla verimli bir atmosferde gerçekleşen eğitim programı kapsamında ilk 3 gün;
Doç. Dr. Ömer Miraç Yaman tarafından;
- Ergenlik Dönemi ve Gençleri Anlamak
- Kur’an’da ve Sünnette Çocuklar ve Ergenlerle İlişkiler
- Çocuk ve Ergenlerde Mahremiyet Eğitimi
Klinik Psikolog Hakan Ertufan tarafından;
- Çocuk ve Ergenlerde Ölüm, Kayıp ve Yas Tepkileri
- Profesyonel olmayan kişiler için yas dönemindeki çocuklara yardım etme teknikleri
Hüseyin Fırat tarafından;
- Tükenmişlik Sendromu nedir, belirtileri
-Tükenmişlik Sendromu ile Başa çıkma Teknikleri
Klinik Psikolog Ramazan Uslu Tarafından;
- Yardım Edenlere Yardım: Sanat Terapisi Teknikleri
Uzman psikolog, Sosyal Hizmet Görevlisi Şevket Kalkan tarafından;
- Kurumda Kalan Çocuk ve Ergenlerde Görülen Davranış Problemleri
- Çocuk ve Ergenlerde Davranış Değiştirme ve Yerleştirme Teknikleri gibi konular işlendi.
Son gün, AID gönüllüleri tarafından, uygulamalı olarak;
- Çocuk ve Ergenlere yönelik sanat ve beceri atölyeleri nasıl kurulur?
konulu bir atölye çalışması yapıldı. Bu çalışmada katılımcılar çeşitli sanat ürünleri oluşturabilmek için de ter döktüler.
Kur’an ve sünnet ahlakına göre çocuklarla temas
Doç. Dr. Ömer Miraç Yaman konuşmasında, Allah’ın (c.c.) Beyyine süresi 5. Ayette “Halbuki onlara her türlü batıl inançtan uzak durarak tüm kalpleriyle sadece bir olan Allah’a yönelmelerini” istediğini vurgulayarak yetim çalışmalarındaki ihlas ve samimiyetin çok önemli olduğunu söyledi.
Bugünkü gençlik ve ergenlik dönemi hakkında konuşan Yaman, Kur’an ve sünnet ahlakına göre çocuklarla temasın nasıl olması gerektiğinden şunları anlattı:
“Çocukların ergenliğe giriş dönemlerinde geçirdikleri değişim aşamasında yapmamız gereken bu değişimi iyi okumalı, hem fizyolojik olarak hem de psikolojik olarak neye karşılık geliyor ona bakmalıyız. Eğer bunu hakkıyla anlayabilirsek bu konuda daha başarılı olacağımızı düşünüyorum.”
Programın son bölümünde, önce IHH Araştırmalar Biriminden Emrin Çebi tarafından hazırlanan IHH Yetimhane Uygulama Yönergesi Kitapçığı tanıtıldı ve partner kuruluşların kitapçıkla ilgili görüş ve değerlendirmeleri yer aldı.
Ardından da partner organizasyonlarımız kendi yetim ve yetimhane çalışmalarıyla ilgili olarak hazırladıkları sunumları gerçekleştirip bilgi ve tecrübelerini diğer ülkelerden gelen yetim ve yetimhane sorumlusu katılımcılarla paylaştı.
Adem Kalaycı: Dünyanın en zor bölgesinde görev yapıyoruz
İHH Suriye Çalışmaları Yetim Birimi Koordinatörü Adem Kalaycı, dünyanın en zor bölgesinde görev yaptıklarını ifade ederek, “Dünyanın süper güçleri Suriye içerisinde oyunlar oynuyor” dedi.
Suriye’deki yetim çalışmaları hakkında bilgi veren Kalaycı, şunları kaydetti:
“Şu an tespit ettiğimiz rakamlara göre 600 bin yetim var. Ve bu rakam her geçen gün artıyor. Sponsorluk kapsamında Suriye’de yaklaşık 5 bin yetime bakıyoruz. Dönemsel olarak yaptığımız yardımlarla 250 bin yetime ulaşmış olduk. İHH gerek yurt içinde gerekse yurt dışında yetimhaneler, yetim kampları kuruyor. Hatta rejim güçlerinin en güçlü olduğu bölgede olan Guta’da 2 adet yetimhane açtık. Ve bu yetimhanemizde 100 yetim çocuk kalıyor. Türkiye içerisinde 3’ü vakfımıza ait 4’ü de desteklediğimiz olmakla beraber toplam 7 adet yetimhanemiz var.”