İHH İnsani Yardım Vakfı
0
Bağış Yap
Takip Et
TR
TRY
Kapat
  • Biz kimiz
  • Ne yapıyoruz
  • Ne yapabilirsiniz
  • Oturum aç
Bir bakışta 2019: İHH’nın bir yılı
12.03.2020

turkiye.jpg

Dünyanın dört bir yanındaki onlarca ülkede faaliyet yürütebiliyorsak bu, binlerce bağışçımızın desteğiyle gerçekleşiyor. İHH İnsani Yardım Vakfı’nı misyonuyla birlikte var eden, varlığını devam ettirmesini sağlayan temel unsur Türkiye’deki gönüllülerimizdir. Hayırseverlerin bize emanet ettiği bağışları Türkiye dahil dünyanın dört bir yanındaki ihtiyaç sahiplerine ulaştırıyoruz. 

2019 yılında Türkiye’de Ramazan ve Kurban faaliyetlerinin de dahil olduğu yardımlarla 158 proje gerçekleştirdik. 8 sektörde gerçekleştirilen bu projelerden toplamda 3.4 milyon insan yararlandı.

iyilikte-yarisan-siniflar.jpg

İHH, Milli Eğitim Bakanlığı ve Eğitim-Bir-Sen işbirliğiyle Türkiye’deki okullarda ve Kur’an kurslarında yürütülen “Her Sınıfın Bir Yetim Kardeşi Var” projesi, 2019 itibarıyla 6. yılını geride bıraktı. Bu proje ile bir sınıftaki öğrenciler her ay harçlıklarından biriktirdikleri 125 lira ile yetim kalmış bir çocuğun ihtiyaçlarına destek olabiliyor.

2019 yılında 4 bin 852 eğitim kurumundaki öğrenci ve eğitmenler 11 bin 865 yetim çocuğa sponsor oldu. İHH, Yetim Sponsorluk Sistemi ile Türkiye dahil 52 ülke ve bölgede 96 binden fazla yetim çocuğun her ay sağlık, barınma, eğitim, gıda ve kıyafet ihtiyaçlarına destek oluyor.

BİR YETİME SPONSOR OL 

ydg.jpg

İHH, “yetim” gerçeğine dikkat çekmek, yetimler için yapılan projeleri kamuoyuna duyurmak, korumasız kalan çocuklara toplumda duyarlılık oluşturmak için her yıl Yetim Dayanışma Günleri düzenliyor; yüzlerce proje hayata geçiriyor.

Gerçekleştirilen projeler maddi yardımlardan ziyade, yetim çocukların ve ailelerinin hayatlarını kolaylaştırmak ve geçimlerini kimseye muhtaç olmadan sağlayabilecekleri kalkınma projelerinden oluşuyor. Yetiştirebilecekleri hayvan alımı, meslek edindirme kursları, dükkan açılışları, evlenebilmeleri için maddi destek gibi birçok konuda sosyal projelerle hayatlarını değiştirmeyi amaçlıyoruz.

2019 yılında 9’uncusu düzenlenen Yetim Dayanışma Günleri’nde 27 ülkede ve Türkiye’de 49 şehirde 346 proje gerçekleştirdik. Bu projelerden yetimler ve aileleri olmak üzere 58 binden fazla kişi faydalandı.

Yetimlerin ihtiyaçları için bağış yap

suriye.jpg

Savaşın başlangıcından bu yana, hem Suriye içerisinde yerinden edilen hem de ülke dışına göçmek zorunda kalan mültecilerin mağduriyetlerini gidermek için çalışmalar yapıyoruz. Barınma, giyim, eğitim, sağlık, gıda gibi insani ihtiyaçların karşılanması için gerçekleştirilen yardımlar, koordinasyon merkezlerimiz aracılığıyla Suriye halkına ulaştırılıyor.

Yaptığımız kalıcı eserlerle savaşın mülteciler üzerindeki yıkıcı etkisini hafifletmek için çaba sarf ediyoruz. Kalıcı eser projelerinin, evlerine dönemeyen Suriyeliler için önemi kriz derinleştikçe daha da artıyor. Geliştirdiğimiz projelerle 2019 yılında, Suriye’deki savaştan etkilenmiş 13.4 milyon kişiye yardım ulaştırdık.

arakan.jpg

Yaklaşık yüz yıldır baskı ve şiddet altında yaşayan Arakanlı Müslümanlar, farklı tarihlerde defalarca katliama uğradı. Ülkelerini terk etmek zorunda kalan yüz binlerce insan Bangladeş’e sığınarak kendi yaptığı derme çatma barakalarda yaşıyor.

Bangladeş’te yaşamak zorunda kalan Arakanlıların bu eksikliklerin üstesinden gelmesi için 2019 yılında gıda, su, yetim, sağlık ve diğer alanlarda 78 proje geliştirdik ve 978 bin ihtiyaç sahibine yardım ulaştırdık.

Arakanlı Müslümanlara destek ol

yemen.jpg

Yemen, yıllardır iç savaşla mücadele ediyor. İnsani yardımın bile güçlükle ulaştırılabildiği Yemen’de gıda yetersizliği salgın hastalıkları ortaya çıkarıyor. Çatışmalardan dolayı hastaneler harabeye dönüyor, barınma şartları her geçen gün daha da kötüleşiyor, milyonlarca insan gıdaya ulaşmakta sıkıntı yaşıyor.

2019 yılında, en çok ihtiyaç duyulan gıda ve sağlık alanları başta olmak üzere, Yemen’de 2.7 milyon ihtiyaç sahibine yardım ulaştırdık.

Yemenli savaş mağdurlarına destek ol

filistin.jpg

Filistin’de yaşam, 1948’deki İsrail işgalinden bu yana her geçen gün daha da zorlaşıyor. Gazze’de ağırlaşarak devam eden abluka altındaki yaklaşık 2 milyon insan temel ihtiyaçlarından mahrum yaşıyor. Uzun yıllardır yaptığımız çalışmalarla Gazze’de yüz binlerce kişiye ulaştık.

Sadece 2019 yılında eğitim, gıda, sağlık ve yetim çalışmalarımızdan 348 bin kişi yararlandı.

Gazze için bağış yap

su-kuyusu.jpg

İHH 2019 yılında 12 ülkede 592 su kuyusu açtı, 11 ülkede 355 su kuyusu inşası devam ediyor. Bağışçılarımızın desteğiyle bu kuyular Somali, Nijer, Kamerun, Çad, Gine, Sierra Leone, Zimbabve,Uganda, Burundi, Mali, Gana ve Afganistan’da açıldı.

Su kuyuları, açıldığı bölgelerde insanları her gün kilometrelerce yürümekten ve ölümlere sebep olan kirli suları tüketmekten kurtarıyor. Hayvancılık ve çiftçiliğin gelişmesine katkı sağlıyor. İHH’nın 37 ülkede 8.369 su kuyusu bulunuyor. Bir kuyuyla yaklaşık 400 kişi temiz ve sağlıklı suya kavuşuyor.

Temiz suya ulaşamayan insanlara yardımcı ol

ramazan.jpg

Destek ve bağışlarınızla, 2019 yılı Ramazan ayında Türkiye ile birlikte 120 ülke ve bölgede ihtiyaç sahibi 1.570.785 kişiye ulaştık. 226.795 kumanya paketi dağıttık, kurulan sofralarda 221.692 kişiyle iftarımızı paylaştık. 60.810 ihtiyaç sahibine zekât, fitre ve fidye emanetlerinizi ulaştırdık. 75.152 yetim ve ihtiyaç sahibi çocuğa bayramlık elbise hediye ettik.

kurban.jpg

2019 yılı Kurban Bayramı'nda 93 ülke ve bölgede 228 şehre ulaştık. Destek ve bağışlarınızla kesilen 51 bin 447 hisse kurbandan 2 milyon 57 bin 880 ihtiyaç sahibi faydalandı. 27 bin 233 yetim ve ihtiyaç sahibi çocuğun yüzü yeni bayramlık kıyafetiyle güldü.

barinma.jpg

2019 içerisindeki barınma hizmetlerimizden dünya genelinde 180 binden fazla ihtiyaç sahibi faydalandı. İdlib’in kırsalında yapımına başladığımız Acil Yaşam Evleri projesiyle şimdiye kadar 1000 acil yaşam evi inşa ettik. Proje tamamlandığında savaş mağduru 15 bin aile, yeni yuvasına kavuşacak.

Bangladeş’e sığınmak zorunda kalan Arakanlı mülteciler için 2017 yılında inşa etmeye başladığımız bambu evlerin sayısı ise 9 bini aştı.

Yaşam evi eşyalarına destek ol

tarim.jpg

Tarım Afrika ülkelerinde kalkınmaya katkı sağladığı gibi kuraklıktan kaynaklanan açlığa da derman oluyor. Aynı zamanda tarım, ihtiyaç sahipleri için çalışma alanları oluşturuyor. 2019 yılında Somali’de yaptığımız tarım projeleriyle 1500 kişiye destek olduk. 

arama-kurtarma.jpg

Kartal’da 6 Şubat 2019 günü çöken 7 katlı bir binanın enkazında arama ve kurtarma çalışmalarına katıldık. İHH Arama Kurtarma Ekipleri 150 kişi ile dönüşümlü olarak enkazda çalıştı ve 5 araç, 4 motorize ekip ve gerekli ekipmanlarla arama kurtarma faaliyetlerine katkı sağladı.

Arama kurtarma ekiplerimizin 2019’da katıldığı olaylar:

- İstanbul Kartal’da Bina Çökmesi Olayı, 6 Şubat 2019

- Denizli Acıpayam Depremi, 20 Mart 2019

- Musul Feribot Felaketi Kurtarma Operasyonu, 21 Mart 2019

- Trabzon Araklı Sel Felaketi, 18 Haziran 2019

- Düzce Akçakoca Sel Felaketi, 18 Temmuz 2019

- Denizli Bozkurt Depremi, 8 Ağustos 2019

- Arnavutluk Durres Depremi, 26 Kasım 2019

- Uludağ Kayıp Dağcıları Kurtarma Operasyonu, 2 Aralık 2019

Arama kurtarma çalışmalarına destek ol

dogu-turkistan.jpg

Namaz kılmanın, oruç tutmanın, özgürce seyahat etmenin, dinî eğitim almanın kısıtlandığı Doğu Türkistan’da asimilasyon ve baskı politikaları devam ediyor. Uygurlar, yıllardır devam eden Çin işgali altında hayatlarından endişe ederek yaşıyor, en temel ihtiyaçlarından yoksun şekilde hayatta kalmaya çalışıyor.

Çin asimilasyonuna ve işkencelerine maruz kalan Doğu Türkistanlılar için, tüm Türkiye, İHH öncülüğünde tek ses, tek yürek oldu. Birçok STK’nın desteğiyle İstanbul’da Fatih Camii’nden Beyazıt Meydanı’na meşalelerle Sessiz Çığlık yürüyüşü gerçekleştirildi. Ayrıca diğer illerde de Cuma namazının ardından meydanlardaki basın açıklamalarıyla tüm dünyaya Doğu Türkistan’daki toplama kamplarının kapatılması çağrısı yapıldı.

insani-diplomasi.jpg

Savaş ve kriz bölgelerinde çatışan taraflar arasında hakemlik ve arabuluculuk yapıyoruz; hukuksuzca tutuklanan, rehin alınan suçsuz ve masum insanların hayatlarının kurtarılması için diplomatik çalışmalar yürütüyoruz. Arabuluculuk, tutuklu ve rehine özgürlüğü ile aile birleştirme başlıklarında 2019 yılında, 

- Suriye’deki Dürzi köylerinin güvenliğinin sağlanması konusunda arabuluculuk yapıldı.

- Suriye’de mahsur kalan 4 çocuklu Sudanlı bir aile ülkesine ulaştırıldı.

- Suriye’deki bakıcı ailesinden alınan Sudanlı bir çocuk dedesine ve teyzesine teslim edildi.

- 1 Suriyeli Türkiye’deki ailesiyle buluşturuldu.

- Tacikistanlı 2 kadının ülkelerine gitmeleri sağlandı.

- Iraklı bir baba ve 3 çocuğunun Suriye’den ülkelerine gitmesi sağlandı.

- Irak’taki 188 çocuk Türkiye Büyükelçiliği aracılığıyla Türkiye’ye getirildi.

- Lübnan’daki 3 yetim Türkiye’ye getirilerek ailesi ile buluşturuldu.

- 30 Azeri çocuğun Irak’tan Azerbaycan’a götürülmesi sağlandı.

- Libya’da kaçırılan iki Türkiye vatandaşının serbest bırakılması için girişimlerde bulunuldu.

mavi-marmara.jpg

Mavi Marmara’daki katliamı, şehitlerimizi ve Filistin’deki işgali unutturmamak için her yıl 31 Mayıs’ta yürüyüşler düzenliyor, şehitlerimizi anıyoruz.

2019 yılında “Özgür Kudüs Yürüyüşü” sloganıyla, Fatih Camii’nde yaptığımız iftar programının ardından on binlerce kişi Edirnekapı Şehitliği’ne yürüdü.

katarakt.jpg

Teknik ve maddi imkânsızlıklar nedeniyle milyonlarca insan ameliyat olamadığı için görme yeteneğini kaybediyor ve yaşamını başkalarına bağımlı bir şekilde sürdürüyor. İHH bu durumu değiştirmek için dünyanın dört bir yanında çalışmalar yapıyor.

Bağışçılarımız 2019 yılında 11 bin 323 kişinin gözlerinin açılmasına vesile oldu. Bu ameliyatlar Pakistan, Hindistan, Mali, Nijer, Bangladeş, Etiyopya ve Güney Afrika’da yapıldı. Desteklerinizle 12 yılda 120 binden fazla kişi görmeye başladı. Hedefimiz ihtiyaç sahibi herkese ulaşmak.

Bir kişinin görmesine vesile ol

kalici-eser.jpg

Dünyada savaş, hastalık ve doğal afet gibi sebeplerle yetim kalan milyonlarca çocuk farklı çetelerin tehdidi altında yaşıyor. İHH, yetim kalan çocukların korunması ve kültürlerinden kopmadan hayata hazırlanması için hayırseverlerin destekleriyle yetimhaneler inşa ediyor. 12 ülkedeki 38 yetimhanemizde 2 bin 576 yetim güvenli ortamlarda hayata hazırlanıyor; eğitim, gıda, sağlık, barınma ve sosyal ihtiyaçları karşılanıyor.

2019 yılında hayırseverlerin destekleriyle, Somali’nin başkenti Mogadişu’da inşa ettiğimiz Şehit Eren Bülbül Yetimhanesi de bu iyilik kervanının bir parçası. Yetimhane, 24 yetim çocuğun yeni sıcak yuvası oldu. 

Yetimhanelerin ihtiyaçlarına destek ol

sunnet.jpg

Afrika'da yoksulluk sınırının altında yaşayan birçok ülke var. Müslümanların zorlu yaşam koşulları altında olduğu bu bölgelerde sünnet olması gereken çocuklar var.

Bağışçılarımızın desteğiyle maddi imkansızlık yüzünden sünnet olamayan Afrikalı çocuklar için 2019 yılında bir kampanya başlatmıştık. İşitme engelli, çoğu yetim 100 çocuğu sünnet ettirme hedefiyle başladığımız proje, hayırseverlerin desteğiyle bereketlendi; 5 ülkede 1155 çocuğa ulaştı. İyilik kervanımıza katıldığınız için teşekkür ederiz.

Projelerimize destek olun

ortez-protez-merkezi.jpg

Yalnızca Filistin, Suriye ve Irak’ta savaş sebebiyle beden bütünlüğünden mahrum kalan insan sayısı 4 milyondan fazla. Yurtlarından göç ettikleri için tedavi olamayan birçok mülteci bulunuyor. Bu durum hem onları hem de yakınlarını psikolojik olarak etkiliyor. Tedavi hizmetine ulaşamayan engelli mültecilerin sıkıntılarını giderebilmek için İHH, 2017 yılında Yüksek Teknolojili Protez Ortez Merkezi’ni hayata geçirmişti.

Merkezde 2019 yılında 362 kişi tedavi edilerek protez ve ortez desteği sağlandı. Merkezin açılışından bu yana ise toplam 944 kişi protez ve ortez tedavisinden faydalandı.

Engelliler için bağış yap

kuran-dagitimi.jpg

İHH 2019 yılında 6 ülkede 19 bin 800 Kur’an-ı Kerim, Çad’da ise 2 bin 650 mealli Kur’an-ı Kerim dağıtımı gerçekleştirdi. Desteklerinizle, on binlerce Müslüman Kur’an’ı daha kolay öğrenebilecek ve okuyabilecek.

Kur'an-ı Kerim hediye et