İHH İnsani Yardım Vakfı
0
Bağış Yap
Takip Et
TR
TRY
Kapat
  • Biz kimiz
  • Ne yapıyoruz
  • Ne yapabilirsiniz
  • Oturum aç
Yerinden Edilenler
15.09.2022

Mülteci, sığınmacı ve göçmen

Zorunlu sebeplerle ülkesini terk etmek zorunda kalmış insanlar bir ülkeye toplansaydı, bu ülke dünyanın en büyük 15. ülkesi olurdu. Günümüzde savaş, iç çatışma, doğal afetler, salgın hastalıklar, daha rahat yaşam koşulları arama sebebiyle yaşadığı yeri terk etmek zorunda kalmış 100 milyon kişi var. Bu, dünyadaki her 78 kişiden 1'inin yerinden edildiği anlamına geliyor.

BM tanımına göre mülteci, "ırkı, dini, milliyeti, belli bir sosyal gruba mensubiyeti veya siyasi düşünceleri nedeniyle zulüm göreceği konusunda haklı bir korku taşıyan ve bu yüzden ülkesinden ayrılan ve korkusu nedeniyle geri dönmeyen veya dönmek istemeyen kişi"dir. BM Mülteci Örgütü (UNHCR) verilerine göre 2022 yılı itibarıyla 96 milyondan fazla kişi yerinden edildi. Bunların 36 milyonu ülkesini terk etmek zorunda kaldı ve mülteci konumuna düştü. 60,1 milyonu yaşadığı ülke içinde yer değiştirmek zorunda kaldı. Ülke içinde yer değiştiren kişiler BM’ye göre IDPs (Internally Displaced Persons) olarak adlandırılır ve tam olarak mülteci konumunda değildir. 

yerinden-edilenler-en-buyuk-multeci-kamplari.jpg

Sığınmacı, mülteci olduğu iddiasıyla ülkesini terk eden ama mültecilik statüsü başvurusu sonuçlanmamış kişiye denir. İskan Kanunu Madde 3/3'e göre "Türkiye'de yerleşmek maksadıyla olmayıp bir zaruret ilcasıyla muvakkat oturmak üzere sığınanlara sığınmacı denir". UNHCR’a göre günümüzde dünyadaki sığınmacı sayısı 4.5 milyon.

Göçmen; maddi ve sosyal durumlarını iyileştirmek, kendileri veya ailelerinin gelecekten beklentilerini arttırmak için başka bir ülkeye veya bölgeye göç eden kişileri kapsar. Göçmenler için savaş ve diğer sebeplerle zorla yerinden edilme durumu yoktur. Tamamen kişilerin rızasıyla gerçekleşir.

En büyük mülteci kampları

Dünyadaki mülteci sayısı son 10 yılda iki kattan fazla arttı. 2011’de 15 milyon olan mülteci sayısı 2022 yılı itibarıyla 36 milyondan fazla. Günümüzde milyonlarca kişi mülteci kamplarında yaşamak zorunda. Ürdün, Bangladeş, Kenya dünyanın en büyük mülteci kamplarına sahip ülkeler. 

4-multeci-kampinda-1.3-milyon-2.jpg

İHH neler yapıyor? 

İHH, kurulduğu günden bu yana  123 ülkede milyonlarca kişiye destek oldu ve olmaya devam ediyor. İhtiyaç sahipleri için sadece 2021 yılında 1425 proje geliştirdi ve 28 milyondan fazla kişiye ulaştı. Projelerin büyük çoğunluğundan savaş, iç çatışmalar, kuraklık, salgın hastalık ve doğal afetlerden  dolayı yerlerinden edilmiş, evini terk etmek zorunda kalmış ihtiyaç sahipleri yararlandı. Sadece Suriye ve Orta Afrika Cumhuriyeti’nde yaptığı çalışmalarla 1 milyondan fazla kişiye ulaştı.

ihh-neler-yapiyor.jpg

Mülteci, sığınmacılar ve ülke içinde yerinden edilenler için çalışma yaptığımız sektörler ve alanlar;

  • Gıda Güvenliği ve Geçim Kaynakları
  • Gıda Dışı
  • Eğitim
  • Koruma
  • Sağlık
  • Su, Sanitasyon ve Hijyen
  • Barınma
  • Kültürel
  • Afet Yönetimi
  • İnsan Hakları ve Savunuculuk
  • İnsani Diplomasi ve Uluslararası İlişkiler

 syria.jpg

Suriye

Savaşın başlangıcından bu yana, hem Suriye içerisinde yerinden edilen hem de ülke dışına göçmek zorunda kalan ihtiyaç sahipleri için çalışmalar yapıyoruz. Barınma, giyim, eğitim, sağlık, gıda gibi insani ihtiyaçların karşılanması için gerçekleştirilen yardımlar, koordinasyon merkezlerimiz aracılığıyla Suriye halkına ulaştırılıyor.

Yaptığımız kalıcı eserlerle savaşın mülteciler üzerindeki yıkıcı etkisini hafifletiyoruz. Kalıcı eser projelerinin, evlerine dönemeyen Suriyeliler için önemi kriz derinleştikçe daha da artıyor. 

2021 yılında, Suriye’de 232 proje ürettik ve savaştan etkilenmiş 1 milyon 150 bin kişiye yardım ulaştırdık. 2 bin 533 insani yardım malzemesi taşıyan yardım TIRINI Suriye’ye gönderdik.

ortafrika.jpg

Orta Afrika Cumhuriyeti 

Farklı etnik kültürlerin bir arada yaşadığı Orta Afrika Cumhuriyeti’nde 2013 Aralık ayında başlayan olaylarla birlikte 1 milyondan fazla insan evini terk etti, 1.000’den fazla insan öldürüldü. 2 milyondan fazla insan ise temel insani yardıma ihtiyaç duyuyor.

Orta Afrika Cumhuriyeti’nde devam eden bu insani kriz için İHH İnsani Yardım Vakfı, bir yandan hazırlamış olduğu kriz raporuyla ülkenin geleceği ve insanların hayatlarının güvende olabilmesi için çözüm yolları üretirken bir yandan da komşu ülkelere sığınan binlerce mülteci için yardım faaliyetlerinde bulunuyor.

2013 yılından itibaren Orta Afrika Cumhuriyeti, Çad’ın başkenti N’djamena ve ülkenin güneyinde yer alan Doba bölgesi ile Kamerun’un Kenzou, Yakaduma ve Garoua Boulai bölgelerinde bulunan mülteci kamplarında zor şartlarda yaşam mücadelesi veren ihtiyaç sahiplerine destek oluyoruz. Sadece 2021 yılında 13.500'den fazla kişi için gıda, giyecek, battaniye, temizlik, mutfak malzemesi dağıtımı gibi projeler üreterek mültecilerin yanında olduk.