İHH İnsani Yardım Vakfı
0
Bağış Yap
Takip Et
TR
TRY
Kapat
  • Biz kimiz
  • Ne yapıyoruz
  • Ne yapabilirsiniz
  • Oturum aç
Katliamdan Kurtuluş
Mülteci 10.02.2017

8.jpg

Kuşatma altındaki Halep’e insani koridor açmak için İHH’nın çağrısıyla yola çıkan “Halep’e Yol Açın” konvoyuna 5 binden fazla araç ve 40 bin yolcu katıldı. Yolculuk süresince hayırseverler Halep için 71 milyon TL bağış yaptı. Konvoy ve Türkiye’nin diplomatik girişimleri sonucu 45 bin kişi güvenli bölgelere tahliye edildi.

Suriye’nin en büyük şehirlerinden olan Halep, 6 yıl süren çatışma sonunda harabeye döndü. Savaş öncesi 4 milyon kişinin yaşadığı, ticaretin merkezi şehrin nüfusu binlerle ifade edilir oldu. 2016 yılının son günlerinde rejim ve destekçilerinin kuşatma altına aldığı, insani yardımların bile girişine izin verilmeyen şehirde mahsur kalan siviller, büyük bir katliamla karşı karşıya kaldı. İnsani koridor açılması ve katliamların durması için harekete geçen İHH gönüllüleri, “Halep’e Yol Açın” diyerek yollara düştü.

İstanbul’dan Reyhanlı’ya kadar gittikçe büyüyecek olan “Halep’e Yol Açın” kara konvoyunun ilk duyurusunun yapıldığı saatler içerisinde binlerce kişi İHH genel merkezine, İstanbul ilçe temsilciliklerine ve Türkiye’deki gönüllü insani yardım derneklerine başvuruda bulundu.

2.jpg

Takvimler 14 Aralık 2016 Çarşamba gününü gösterdiğinde konvoyun harekete geçme vakti gelmişti. İstanbul Kazlıçeşme Meydanında bir araya gelen katılımcılar son hazırlıklarını yaparak içerisinde temel gıda malzemelerinin yer aldığı TIRlar ve yüzlerce araçla Reyhanlı’ya doğru yola çıktı. Güzergah boyunca Türkiye’nin dört bir yanındaki şehirlerden araçlarıyla yola çıkan insanlar konvoya dahil oldu. Sakarya ve Konya’da büyük buluşmalar gerçekleştirildi. Halep’teki saldırıları protesto etmek için eylemler yapıldı.

3.jpg

Bir yandan araçlarını Halepli kardeşlerimize ulaştırılacak yardımlarla dolduran, öte yandan konvoya katılamadığı halde ellerinden geleni yapmaya çalışan insanların oluşturduğu atmosfer görülmeye değerdi. Kimi eşya dolu poşetlerle, kimi bir miktar parayla, kimi samimi bir gülümsemeyle konvoydakilere yaklaşıyor, Suriyeli mazlumlara selam götürmelerini istiyordu.

Hatay’a kadar büyük bir coşkuyla devam eden konvoy, 17 Aralık Cuma günü Reyhanlı’ya ulaştı. İHH Reyhanlı Koordinasyon Merkezine ilerleyen konvoyu, Reyhanlı halkıyla birlikte Suriyeli kadın, erkek, yaşlı ve çocuklar sokaklara çıkarak selamladı. 5 bin aracın yer aldığı kilometrelerce uzunluktaki konvoy şehirde büyük bir hareketliliğe ve trafiğe neden oldu. Reyhanlı sokakları tarihi bir ana şahitlik ediyordu.

4.jpg

Konvoy ile getirilen acil yardım malzemeleri, işgal altındaki Halep’ten kırsal kesime ve İdlib’e göç etmek zorunda kalan mültecilere ulaştırılmak üzere depolandı. Özellikle kış aylarında ihtiyaç listeleri iyice kabaran Halepli mültecilere ulaşan acil yardım paketleri, acıları bir nebze de olsa dindiriyordu. Kuru bakliyattan temizlik malzemelerine, oyuncaklardan elbiselere kadar birçok malzemeyi kapsayan acil yardımların İHH’nın İdlib kırsalında yeni inşa ettiği çadırkentlere ulaştırılması hedefleniyordu.

5.jpg

Geceyi İHH Reyhanlı Koordinasyon Merkezinde, camilerde, düğün ve spor salonlarında geçiren binlerce insan ertesi gün Cilvegözü sınır kapısında gerçekleştirilen mitinge katıldı. 40 bin kişinin katıldığı mitingde halka hitap eden İHH Genel Başkanı Bülent Yıldırım, katliamların durdurulması ve insani yardım koridoru açılarak yardımların Haleplilere ulaştırılması çağrısı yaptı. Halep’te yaşananları hatırlatarak, konvoya katılanlara teşekkür eden Yıldırım, tüm STK’ları sınıra davet etti: “Kardeşlerimiz orada bombalar altında kalırken bizler evlerimize dönmeyeceğiz. Kardeşlerime sesleniyorum, hepiniz insanlığı buraya davet edeceksiniz. Şimdi sizleri, zorluğu yaşayasınız diye sefere çıkardık. Şimdi anlayacağız, duş alamamak, soğukta yatmak ne demek. İşte şimdi anlayacağız Suriyelilerin 6 yıldır neler çektiğini.” Bülent Yıldırım, bir yandan konuşmasına devam ederken öte yandan Suriye tarafında devam eden tahliye görüşmeleri hakkında insanları bilgilendiriyordu.

6.jpg

Konvoyun sınıra dayanmasıyla başlayan tahliyeler, bazen sabote edilse de Türkiye’nin girişimleri ve İHH’nın insani diplomasi çalışmaları neticesinde 9 günde tamamlandı ve Halepliler kuşatmadan kurtarıldı. Yaklaşık 45 bin kişinin tahliye edildiği Halep’ten gelenler karşılandı; gıda ve giyecek yardımı yapıldı. Tahliye edilenler için İdlip’e yeni bir çadır kent kuran vakfımız, yaptığı canlı yayınlarla da yaşananları tüm dünyaya aktardı.

Dünya kamuoyunda da geniş yankı bulan Halep’e Yol Açın konvoyu Birleşmiş Milletler’in gündemindeydi. BM Suriye Özel Temsilcisi Mistura’nın danışmanı Jan Egeland, Suriye'deki ateşkes ve tahliyeler için “Başta İHH olmak üzere, tüm Türk sivil toplum kuruluşları bu tahliye operasyonunda çok çok önemli işlere imza atıyor. İHH büyük işler yaptı” dedi.

Vakfımız tahliyelerin ardından sınıra yerleştirilen Suriyelilerin ihtiyaçlarını karşılamak için de yardım çalışmaları düzenledi. Acil gıda, çocuk, hijyen paketleri; acil yakıt yardımı ve acil çadır bağışı ile soğuk kış aylarını mülteci kamplarında ve göç yolunda karşılayan Suriyelilere yönelik yardım çalışmaları devam ediyor.

İHH, 2011 yılında başlayan savaşın ilk gününden 2016 yılı sonuna kadar Suriye’ye 740 milyon TL yardımda bulundu. Bölgeye toplam 11 bin TIR dolusu yardım ulaştıran vakfımız, hastanelere tıbbi cihaz ve ekipman yardımlarında bulundu. Savaşın yaralarını sarmak için bölgeye 25 TIR ilaç ve 683 ambulans gönderdi. Kurduğu yetim evlerinde barınan 3 bine yakın yetimle birlikte 7 binden fazla yetime nakdi yardım ulaştırdı. İnşa ettiği Şam Üniversitesi ile Suriyeli gençlerin eğitim hayatına devam etmesini sağlarken, rehabilitasyon merkezi ve dikiş atölyeleri ile de savaşın etkilerini en aza indirmeye gayret ediyor. İHH’nın kurmuş olduğu çadır kentlerde ise 150 binden fazla kişi yaşıyor.

SURİYELİ MÜLTECİLERİN İHTİYAÇLARINI GİDER