Kriz bölgelerindeki ihtiyaç sahiplerini belirleyip, bize emanet ettiğiniz sadakanızı onlara ulaştırıyoruz. Bağışlanan sadakalar sayesinde kriz bölgelerindeki aileler temel ihtiyaçlarını karşılayabiliyor. Siz de sadaka bağışlarınızla iyiliğin kapısını aralayabilir, onlara daha yaşanabilir bir dünya imkanı sunabilirsiniz.
Sadaka nedir?
Sadaka, zekâttan daha geniş olarak Allah rızası için gönüllü olarak yapılan her türlü bağış ve infakı içermektedir. Özelde zekât, genelde ise sadaka İslam’ın, bireylerin ve toplumun maddi ve manevi ihtiyaçlarını karşılamalarını sağlamada sosyal yardımlaşma aracı olarak devreye soktuğu ekonomik bir sistemi de ifade etmektedir.
Sadaka-i cariye nedir?
Sadaka-i cariye, akışı devam eden sadakalar için kullanılır. Vakıf kurma; cami, sebil, çeşme, köprü ve medrese yaptırma gibi sürekli istifade edilen tasadduklar buna örnektir.
Vakıf ve derneklere yapılan yardımlar sadaka veya sadaka-i cariye sayılır mı?
Hayır kurumlarına verilen bağışlar sadaka/sadaka-i cariye sayılırlar ve veren insanlar ecir alır. Hayır kurumları da hayra vesile olmanın ecrini alır. Hayır kurumlarının açtırdığı kuyular, yaptırdığı müesseseler, hayırları ulaştırmak için aldığı arabalar, insanları tedavi için kurduğu müesseseler sadaka-i cariye çerçevesi içindedir.
“Ademoğlu öldüğünde şu üçü dışında amel defteri kapanır: Devam eden sadaka (sadaka-i cariye) meydana getirenler, yararlanılan bilgi, kendisine dua eden hayırlı evlat.”
(Müslim, Vasıyyet, 14, No. 1631; Ebu Davud, Vesâyâ, 14; Tirmizî, Ahkâm, 36)