Bildiri 48 ülkenin oyuyla kabul edilmiştir. SSCB, Ukrayna, Belarus, Yugoslavya, Polonya, Güney Afrika Cumhuriyeti, Çekoslovakya ve Suudi Arabistan red oyu kullanmıştır. Temel hak ve özgürlükler alanındaki belgelerin anayasası olarak nitelendirilen İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’nin imzalandığı 10 Aralık günü, bu tarihten itibaren Dünya İnsan Hakları Günü olarak kutlanmaktadır. Bu yılki İnsan Hakları Günü teması “bireylerin kamu hayatına dâhil olma hakkı” olarak belirlenmiştir.
İHH İnsani Yardım Vakfı kurulduğu günden bu yana bölge, din, dil, ırk ve mezhep ayrımı yapmaksızın dünyanın herhangi bir yerinde sıkıntıya düşmüş, felakete uğramış, zulüm görmüş, aç ve açıkta kalmış tüm insanlara insani yardım ulaştırmak ve bu insanların temel hak ve hürriyetlerinin ihlal edilmesini önlemek üzere çalışmaktadır. Temel hak ve hürriyetlerin hiçbir ayrım gözetilmeksizin her birey ve toplum için savunulması prensibi İHH’nın insaniyetperverlik anlayışının ve yardım misyonunun vazgeçilmez unsuru olmuştur.
İHH dünyanın farklı bölgelerindeki insan hakları temelli sorunların gündeme getirilmesi, sosyal adaletin sağlanmasına destek olma noktasında kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi ve insan hakları ihlallerinde önleyici rol oynanması gibi amaçlarla bilinçlendirme çalışmaları yürütmektedir. İHH bu çerçevede panel, sempozyum ve uluslararası konferanslar düzenlemek, raporlar hazırlamak, süreli yayınlar ve internet aracılığı ile kamuoyunu bilgilendirmek, kitaplar yayınlamak, miting ve basın açıklamaları yapmak gibi faaliyetler gerçekleştirmektedir.