İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi, Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Komisyonu tarafından Haziran 1948’de hazırlanan ve 10 Aralık 1948’de BM Genel Kurulu’nun Paris’te yapılan oturumunda kabul edilen 30 maddelik bir bildiridir. Bildiri SSCB, Ukrayna, Belarus, Yugoslavya, Polonya ve Çekoslovakya’nın çekimser kalmasına, Güney Afrika Cumhuriyeti, ve Suudi Arabistan’ın ret oyu kullanmasına karşı 48 ülkenin oyuyla kabul edilmiştir.
Temel hak ve özgürlükler alanındaki belgelerin anayasası olarak nitelendirilen İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’nin imzalandığı 10 Aralık günü, 1950’den itibaren İnsan Hakları Günü olarak kutlanmaktadır.
İnsan Hakları Evrensel Beyannamesinin kapsamı, 1966’da Ekonomik, Sosyal ve Kültürel Haklar Sözleşmesi ve Kişisel ve Siyasal Haklar Sözleşmesi’nin kabulüyle genişlemiş, 1976’da yeterli sayıda ülkenin bu sözleşmeleri onaylamasıyla da uluslararası yasal geçerliliğe kavuşmuştur. Bildiri, BM’ye üye ülkeleri bağlayan yasal bir araç olmasına rağmen fiili geçerliliği konusunda ciddi tartışmalar vardır.
Viyana Deklarasyonu ve Eylem Planı’nın Haziran 1993’te kabul edilmesi ve de Aralık ayında BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği’nin kurulması 20. yılı olması nedeniyle bu seneki İnsan Hakları Günü’nün teması BM’nin İnsan Hakları Çalışmaları olarak belirlenmiştir.
İHH İnsani Yardım Vakfı kurulduğu günden bu yana bölge, din, dil, ırk ve mezhep ayrımı yapmaksızın dünyanın herhangi bir yerinde sıkıntıya düşmüş, felakete uğramış, zulüm görmüş, aç ve açıkta kalmış tüm insanlara insani yardım ulaştırmak ve bu insanların temel hak ve hürriyetlerinin ihlal edilmesini önlemek üzere çalışmaktadır. Temel hak ve hürriyetlerin hiçbir ayrım gözetilmeksizin her birey ve toplum için savunulması prensibi İHH’nın insaniyetperverlik anlayışının ve yardım misyonunun vazgeçilmez unsuru olmuştur.
İHH dünyanın farklı bölgelerindeki insan hakları temelli sorunların gündeme getirilmesi, sosyal adaletin sağlanmasına destek olma noktasında kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi ve insan hakları ihlallerinde önleyici rol oynanması gibi amaçlarla bilinçlendirme çalışmaları yürütmektedir. İHH bu çerçevede panel, sempozyum ve uluslararası konferanslar düzenlemek, raporlar hazırlamak, süreli yayınlar ve internet aracılığı ile kamuoyunu bilgilendirmek, kitaplar yayınlamak, miting ve basın açıklamaları yapmak gibi faaliyetler gerçekleştirmektedir.