İHH İnsani Yardım Vakfı
0
Bağış Yap
Takip Et
TR
TRY
Kapat
  • Biz kimiz
  • Ne yapıyoruz
  • Ne yapabilirsiniz
  • Oturum aç
104 Arakanlı mülteci açlıktan öldü
Arakanlı Müslümanların sıkıntıları bitmiyor. Myanmar rejiminin baskıları yüzünden topraklarını terk etmek zorunda kalan Arakanlı Müslümanlar, bir umut olarak yerleştikleri Bangladeş’te de büyük sıkınt
Bangladeş, GüneyAsya, Myanmar 01.03.2010

Myanmar, 1989 yılına kadar Burma adı ile bilinen bir Güneydoğu Asya ülkesi. Yaklaşık 50 milyonluk nüfusun büyük bir kısmını Budistler oluştururken ülkenin yüzde 4’ü Müslüman halktan oluşuyor. Askeri cunta hükümeti tarafından yönetilen ülkede temel hak ve özgürlükler ihlal edilirken Müslüman halk büyük bir zulüm altında yaşıyor. 

Arakan ise Myanmar’ın kuzeybatısında kalan bölge. Arakan nüfusunun önemli çoğunluğunu “Rohingya” Müslümanları ile Budist “Rakhine”ler oluşturuyor. İslam, Arakan’da 8. yüzyıldan itibaren bölgeye gelen Müslüman tüccar ve dervişler vasıtasıyla yayıldı. Arakan’da 1430’da bir İslam devletinin kurulduğu ve bu devletin 1784 yılında Budist krallık tarafından işgal edilinceye kadar 354 yıl bağımsız bir devlet olarak kaldığı bilinmektedir. 

1948 yılından beri Budist Myanmar devletinin işgali altında bulunan Arakan’daki Müslümanlar, büyük baskı ve kısıtlamalar içerisinde yaşamlarını sürdürmeye çalışıyorlar. Bölgede Müslümanların evlenmeleri, seyahat etmeleri ve okumaları yasak. Müslüman çocukların sadece ilkokula kadar okuyabilmelerine izin veriliyor. Müslümanların seyahat yasakları o kadar geniş ki başka bir kasabaya ailelerini ziyarete gitmek için bile izin almaları gerekiyor.

Bangladeş’te de huzur bulamadılar

Arakan’da Müslüman sayısı 4 milyonu bulurken, Müslüman nüfusun yarısı baskılardan dolayı göç etmek zorunda kaldı. Öz vatanlarını terk etmek zorunda kalan Müslümanlar sığındıkları ülkelerde de büyük sıkıntı içerisinde yaşam mücadelesi veriyorlar. Müslümanların en yoğun olarak sığındıkları ülke olan Bangladeş’te 600 bin Arakan’lı mülteci bulunuyor. Ancak Bangladeş’te kamplarda yaşayan Müslümanlar burada da yaşam mücadelesi veriyorlar. Çalışma izinleri olmayan Arakanlılar kamplarda çoğu zaman yiyecek ekmek bile bulamıyorlar. 

Yardım bekliyorlar

Türkiye halkına yardım çağrısında bulunan Arakanlı Ahmet Samir, “Durum o kadar vahim hale geldi ki Bangladeş’in Kutupalong bölgesinde kamplarda kalan 52’si çocuk, 30’u kadın toplam 104 kişi açlıktan hayatını kaybetti. Bölgeye acil yardım yapılmadığı takdirde ölümlerin artacağından korkuyoruz” dedi. 

Arakanlı mültecilere yardım için bağışta bulunmak isteyen hayırseverler, İHH İnsani Yardım Vakfı’na bağışta bulunabilirler.  

İHH, Arakanlı mültecilere belli periyotlarla yardım ediyor. Ancak bu yardımların yeterli, daha sürekli ve kalıcı olması için daha fazla yardıma ihtiyaç duyuluyor. Arakanlı mülteciler için yapacağınız bağışlar, bölgeden bölgeye sürülen bu insanların acılarını bir nebze olsa da hafifletecektir. 

[video-33]


İlgili haberler
Tümünü Gör
İHH’nın Gazze’ye yönelik sağlık alanındaki yardımları sürüyor
İHH’nın Gazze’ye yönelik sağlık alanındaki yardımları sürüyor
İHH İnsani Yardım Vakfı, 7 Ekim 2023’ten bu yana Gazze’de sağlık alanında çok sayıda yardım çalışmasında bulundu. Vakıf tarafından Gazze’ye tıbbi yatak, tekerlekli sandalye ve tıbbi cihazlar başta olmak üzere birçok farklı kalemde ekipman ulaştırıldı. İHH’nın Gazze’ye gönderdiği 12 ambulans da hizmet vermeye devam ediyor.
07.01.2025
İHH, 4 binden fazla Lübnanlı aileye destek ulaştırdı
İHH, 4 binden fazla Lübnanlı aileye destek ulaştırdı
İHH İnsani Yardım Vakfı, işgalci İsrail saldırılarının büyük yıkımlara sebep olduğu Lübnan'daki kış yardımları kapsamında, 4 binden fazla aileye insani yardımda bulundu.
20.12.2024
İHH Suriye’ye 60 TIR dolusu insani yardım malzemesi gönderdi
İHH Suriye’ye 60 TIR dolusu insani yardım malzemesi gönderdi
İHH İnsani Yardım Vakfı tarafından Suriye’de 27 Kasım’dan bu yana yürütülen yardım çalışmaları kapsamında ülkeye 60 TIR dolusu insani yardım malzemesi gönderildi. Ayrıca 800 bin adet ekmek, 10 binlerce acil gıda paketi ve kışlık malzeme dağıtıldı.
12.12.2024