İHH İnsani Yardım Vakfı
0
Bağış Yap
Takip Et
TR
TRY
Kapat
  • Biz kimiz
  • Ne yapıyoruz
  • Ne yapabilirsiniz
  • Oturum aç
20 Haziran Dünya Mülteciler Günü
20 Haziran, dünyadaki mültecilerin durumunu, problemlerini kamuoyuyla paylaşmak ve bu konuda bir bilinç oluşturmak için Dünya Mülteci Günü olarak belirlenmiştir.
Afrika, Arakan, Filistin-Gazze, Suriye 20.06.2014

Mülteci; ırkı, dini, tabiiyeti, belli bir toplumsal gruba mensubiyeti veya siyasi görüşü sebebiyle zulüm görmekten haklı nedenlerle korku duyan ve bu sebeple başka bir ülkede yaşayan kişidir. Mülteciler uluslararası koruma altına alınırlar. Çalışma, barınma, sağlık, eğitim, hareket özgürlüğü gibi hakları, koruması altında oldukları mekanizma tarafından sağlanır. Fakat sadece “mülteci” olarak tanımlanan kişiler yasal koruma alarak sığındıkları ülkede yaşamlarına devam edebilmektedirler. Ancak günümüz dünyasında, resmî mülteci statüsü alamayan milyonlarca insan, kendi ülkeleri içerisinde, ara bölgelerde veya sığındıkları ülkelerde gayriinsani şartlarda yaşam mücadelesi vermektedirler.

Birleşmiş Milletler Yüksek Komiserliğinin her yıl yayınladığı ve hükümetlerin ve partner sivil toplum kuruluşlarının derlediği verilere ve kurumun kendi kayıtlarına dayanan Küresel Eğilimler raporuna göre, 2013 yılı sonu itibariyle zorla yerinden edilen kişi sayısı 51.2 milyona ulaşmıştır.

Yerlerini, yurtlarını, ailelerini, akrabalarını terk etmek zorunda kalan mülteciler kimi zaman kamyon kasalarında, konteynerlerde, hınca hınç dolduruldukları teknelerde umut yolculuğuna çıkmaktadır. Ancak bu yolculukları çoğu zaman ölüm ve yaşam arasında gidip gelen bir trajediye dönüşmektedir. Varabildikleri noktalarda ise ilerisini göremedikleri bir bekleyiş veya belirsizlikle karşı karşıya kalmaktadırlar.

Türkiye, mülteci üreten coğrafyalara yakınlığı ve Avrupa ülkelerine geçmek isteyenler için bir geçiş ülkesi olarak görülmesi nedeniyle göç hareketlerinin merkezinde yer almaktadır.2011 yılından bu yana Türkiye’ye sığınan Suriyeli sayısı 1 milyon rakamını aşarken bölgede yaşanan çatışmaların devam etmesi nedeniyle bu rakamlar her geçen gün artmaktadır.

İHH’nın mültecilere yönelik çalışmaları
İHH, kuruluşundan bu yana dünyada çeşitli sebeplerle mülteci/muhacir konumuna düşmüş insanlara yardım ulaştırmak için aralıksız çalışıyor. Faaliyetlerinin önemli bir bölümünü mültecilere yönelik gerçekleştiren vakfımız, 1992-95 Bosna Savaşı’ndan bu yana elini uzatabildiği savaş ve afet coğrafyalarında yaşanan mülteci sorunlarının çözümü ile ilgili olarak bir yandan temel ihtiyaç malzemeleri yardımı yaparken bir yandan da mülteci/muhacirlerin karşı karşıya kaldıkları zorluklar hakkında kamuoyunu bilgilendirme amaçlı yayınlar yapıyor, toplantılar düzenliyor. Son dönemde özellikle Suriye’deki çatışmalardan kaçarak Türkiye’ye sığınan mültecilere yönelik hem Türkiye’de (Hatay, Gaziantep, Kilis, Şanlıurfa, Kahramanmaraş, Osmaniye, Adıyaman, Adana) hem de Suriye içinde sınıra yakın bölgelerde toplanan insanlara yardım malzemeleri ulaştıran vakfımız, aynı zamanda Arakan’da Müslüman Rohingyalara karşı girişilen katliamlardan kaçarak Bangladeş’e sığınan çok sayıda Arakanlı mülteciye de yardım ediyor. Yine geçtiğimiz aylarda Mali’de yaşanan çatışmalardan kaçan binlerce insan İHH’nın yardım ulaştırdığı mülteciler arasında yer alıyor.

Her türlü mahrumiyeti yüklenerek yerini yurdunu geride bırakan bu insanların acılarını dindirebilmek, ihtiyaçlarını giderebilmek için hiçbir ayrım yapmaksızın 1992 yılından bu yana çalışan İHH, bugüne kadar Kosova, Çeçenistan, Irak, Afganistan, Sudan, Arakan, Somali ve Pakistan gibi birçok bölgede yerinden edilen yüz binlerce kardeşimizin yanında yer aldı.

 

İlgili haberler
Tümünü gör
Bursa’da binlerin katıldığı Yetim Dayanışma Gecesi
Bursa’da binlerin katıldığı Yetim Dayanışma Gecesi
Bursa İHH tarafından “10. Yetim Dayanışma Gecesi” programı düzenlendi. Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin katkı sunduğu program, Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nde 2 bini aşkın kişinin katılımıyla gerçekleştirildi.
Bursa, Yetim
25.12.2022
Uluslararası Kurban sempozyumu başladı
Uluslararası Kurban sempozyumu başladı
İHH, Kocaeli Üniversitesi İlahiyat Fakültesi ve Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen 2. Uluslararası İslam Kültür ve Medeniyeti Sempozyumu başladı.
Kurban
03.06.2022
İHH, Suriye'de cami inşa etti
İHH, Suriye'de cami inşa etti
İHH İnsani Yardım Vakfı, Suriye'nin kuzeyindeki Akterin kasabasında cami inşa etti.
02.06.2022