İHH İnsani Yardım Vakfı
0
Bağış Yap
Takip Et
TR
TRY
Kapat
  • Biz kimiz
  • Ne yapıyoruz
  • Ne yapabilirsiniz
  • Oturum aç
Lübnan’da 228 şark çıbanı hastası tedavi edildi
İHH, Suriyeli mülteciler arasında yaygın olan şark çıbanı hastalığının tedavisine yönelik sağlık çalışmaları için Lübnan’daydı.
Lübnan, Suriye 08.10.2014

İHH, Suriyeli mülteciler arasında yaygın olan şark çıbanı hastalığının tedavisine yönelik sağlık çalışmaları için Lübnan’daydı.

İHH İnsani Yardım Vakfı tarafından Lübnan’ın Trablus kentinde kalan Suriyeli mülteciler arasında yaygın olan şark çıbanı hastalığının tedavisi için proje başlatıldı..

Geçtiğimiz mart ayında bölgede incelemelerde bulunan İHH ekipleri, hastalığın tedavisi için hazırlanacak projenin çalışmalarını mayıs ayı itibarıyla başlattı. Projenin tamamlanarak finansmanının sağlanmasından sonra Lübnan’ın kuzeyindeki Trablus kentinde dört ay süreyle devam eden çalışmalar sonucunda 228 hastanın tedavisi tamamlandı.



Bölgedeki sağlık görevlileri ile yürütülen projede 1.904 şark çıbanı yarası tedavi edildi. Yaranın durumuna göre tedavi süresinin değiştiğini ifade eden yetkililer, hastalara Glucantime adlı ilacın uygulandığını kaydettiler.
Projenin gerçekleştirildiği Trablus kentinde yaklaşık 600.000 Suriyeli mülteci bulunuyor. Mülteciler arasında şark çıbanı hastalığının en fazla görüldüğü grubu ise ne yazık ki 16 yaş ve altındaki çocuklar oluşturuyor.
Mülteciler arasında yaygın olan şark çıbanı hastalığının tedavisine yönelik bu projenin Suriyeli mültecilerin bulunduğu diğer ülke ve bölgelerde de uygulanması planlanıyor.

ŞARK ÇIBANI NEDİR?
Ülkemizde şark çıbanı adıyla bilinen hastalık, başka bölgelerde Antep çıbanı, Halep çıbanı, yıl çıbanı olarak da anılıyor. Şark çıbanı, ara konakçı olan tatarcık sineği ile bulaşabiliyor. Tedavi edilmediği takdirde ölümle sonuçlanabilen bu hastalık, ortalama iki ay boyunca haftada iki sefer uygulanan basit bir yöntemle tedavi edilebiliyor.



Dünya Sağlık Örgütü (WHO) verilerine göre dünya genelinde 1.000.000 civarında şark çıbanı (leshmania) vakası bulunuyor, 310 milyon kişinin ise risk altında olduğu tahmin ediliyor. WHO’nun verilerine göre savaş öncesinde dahi yüksek riskli altı ülkeden biri olan Suriye’de, savaş ortamında bu riskin boyutlarının ne olduğu tahmin edilemiyor.

 

İlgili haberler
Tümünü gör
“Benim Ailem” Azerbaycan’da
“Benim Ailem” Azerbaycan’da
İHH YouTube kanalında yayınlanan "Benim Ailem" serisinin yeni bölümü yayınlandı. Benim Ailem ekibi bu bölümde, Azerbaycan’ın Şeki şehrinde bir yetim ailesi olan Çelebiyev ailesine taşıma aracı murayev hediye etti.
22.02.2024
CZN Burak savaş mağduru çocuklar için yemek yaptı
CZN Burak savaş mağduru çocuklar için yemek yaptı
CZN Burak olarak bilinen Şef Burak Özdemir, Suriye'nin kuzeybatısındaki İdlib iline yaptığı ziyaret kapsamında savaş mağduru ailelere yardım malzemeleri dağıtıp çocuklarla yemek yaptı. Özdemir, tüm dünyada savaşların sona ermesi ve iyiliğin yayılması için çağrıda bulundu.
22.02.2024
İHH’dan 2023 yılında Suriye’deki 570 bin kişiye yardım
İHH’dan 2023 yılında Suriye’deki 570 bin kişiye yardım
İHH İnsani Yardım Vakfı tarafından 2023 yılı boyunca Suriye'nin çeşitli bölgelerinde yaşayan savaş mağduru sivillere, 42 bin ton ağırlığında 1658 TIR dolusu insani yardım malzemesi ulaştırıldı.
01.02.2024