İHH İnsani Yardım Vakfı
0
Bağış Yap
Takip Et
TR
TRY
Kapat
  • Biz kimiz
  • Ne yapıyoruz
  • Ne yapabilirsiniz
  • Oturum aç
27 Aralık: Sovyetlerin Afganistan'ı işgali
Yıllardır savaş ve işgal ortamında bulunan, çok sayıda sivil kayıp veren Afganistan 27 Aralık 1979’da Sovyet askerleri tarafından işgal edilmişti. 15 Şubat 1989’a kadar süren bu işgalde 1,5 milyon kişinin hayatını kaybettiği tahmin ediliyor.
Afganistan, OrtaAsya, Rusya 26.12.2014

Afganistan’da 27 Nisan 1978’de muhalif solcular tarafından demokratik cumhuriyet ilan edildi. Yönetim ve ordu, Sovyetlerle yakın temas içindeydi. Afganistan’da Rusya yanlısı siyasilerin iktidara gelmesi ve halk karşıtı gelişmelerin yaşanması sorunlara neden olmuştu. Halkın kendini ifade etmeye çalışması iktidarı elinde bulunduran güçleri rahatsız etmiş ve olası bir halk hareketinin önüne geçmek için Rusya’dan yardım istenmişti. Durumdan rahatsız olan Sovyetler 27 Aralık 1979’da Afganistan’ı işgal etmişler ve 10 yıl süren bu işgalde insanlık dışı katliamlara imza atmışlardı. 1,5 milyon Afganlının hayatını kaybettiği tahmin edilen işgal sebebiyle 5 milyon Afganlı da mülteci kamplarına sığınmıştı. Afganistan üzerinde yürütülen politikalar sebebiyle ülke bir iç savaşın içine çekilmişti. Dünyanın gözü önünde soykırıma tabi tutulan Afganistan 2001 yılında da ABD tarafından işgal edilmiştir ve halen işgal altındadır.

İlgili haberler
Tümünü gör
Bağcılar’da on binlerin katılımıyla şehitlerimiz ve Filistin için yürüyüş
Bağcılar’da on binlerin katılımıyla şehitlerimiz ve Filistin için yürüyüş
Soğuk havaya rağmen şehitlerimiz ve Filistin için bir araya gelen on binler, Üçyüzlü Metro Durağı'ndan Bağcılar Meydanı'na yürüdü. İHH ve birçok sivil toplum kuruluşunun organize ettiği yürüyüşte katılımcılar, teröre ve işgalci İsrail’in zulümlerine tepki gösterdi.
11.01.2024
On binler Ümraniye'de şehitlerimiz ve Filistin için yürüdü
On binler Ümraniye'de şehitlerimiz ve Filistin için yürüdü
Soğuk ve yağmurlu havaya rağmen şehitlerimiz ve Filistin için bir araya gelen on binler, Yamanevler Metro Durağı'ndan Ümraniye Meydanı'na yürüdü.
07.01.2024
İstanbul’da “Şehitlerimiz ve Filistin İçin Yola Çık” konvoyu düzenlenecek
İstanbul’da “Şehitlerimiz ve Filistin İçin Yola Çık” konvoyu düzenlenecek
İHH İnsani Yardım Vakfı Arama Kurtarma Birimi’nin öncülüğünde “Şehitlerimiz ve Filistin İçin Yola Çık” sloganıyla araç konvoyu düzenlenecek. Yarın saat 20.00’de Maltepe Orhangazi Parkı’ndan başlayacak konvoy eylemi, Söğütlüçeşme’de sona erecek.
27.12.2023