İHH İnsani Yardım Vakfı
Ana Menü
Biz kimiz
Ne yapıyoruz
Ne yapabilirsiniz
Oturum aç
Bağış Yap
Türkçe
Türkçetr
Englishen
العربيةar
TRY
try
usd$
eur
gbp£
XFacebookInstagramYouTube
Bağış Yap
Türkçe
Türkçetr
Englishen
العربيةar
TRY
try
usd$
eur
gbp£
XFacebookInstagramYouTube
27 Aralık: Sovyetlerin Afganistan'ı işgali
Yıllardır savaş ve işgal ortamında bulunan, çok sayıda sivil kayıp veren Afganistan 27 Aralık 1979’da Sovyet askerleri tarafından işgal edilmişti. 15 Şubat 1989’a kadar süren bu işgalde 1,5 milyon kişinin hayatını kaybettiği tahmin ediliyor.
Afganistan, OrtaAsya, Rusya 26.12.2014

Afganistan’da 27 Nisan 1978’de muhalif solcular tarafından demokratik cumhuriyet ilan edildi. Yönetim ve ordu, Sovyetlerle yakın temas içindeydi. Afganistan’da Rusya yanlısı siyasilerin iktidara gelmesi ve halk karşıtı gelişmelerin yaşanması sorunlara neden olmuştu. Halkın kendini ifade etmeye çalışması iktidarı elinde bulunduran güçleri rahatsız etmiş ve olası bir halk hareketinin önüne geçmek için Rusya’dan yardım istenmişti. Durumdan rahatsız olan Sovyetler 27 Aralık 1979’da Afganistan’ı işgal etmişler ve 10 yıl süren bu işgalde insanlık dışı katliamlara imza atmışlardı. 1,5 milyon Afganlının hayatını kaybettiği tahmin edilen işgal sebebiyle 5 milyon Afganlı da mülteci kamplarına sığınmıştı. Afganistan üzerinde yürütülen politikalar sebebiyle ülke bir iç savaşın içine çekilmişti. Dünyanın gözü önünde soykırıma tabi tutulan Afganistan 2001 yılında da ABD tarafından işgal edilmiştir ve halen işgal altındadır.

İlgili haberler
Tümünü Gör
STK’lardan İsrail’in Mescid-i Aksa’daki ibadet yasağına tepki
STK’lardan İsrail’in Mescid-i Aksa’daki ibadet yasağına tepki
İHH İnsani Yardım Vakfı'nın da aralarında bulunduğu sivil toplum kuruluşları tarafından işgalci İsrail'in Mescid-i Aksa'da 19 gündür uyguladığı ibadet ve namaz yasağı sebebiyle basın açıklaması düzenlendi. Teravih namazının ardından Fatih Camii avlusunda gerçekleşen basın açıklamasına çok sayıda vatandaş katıldı.
19.03.2026
“Enerjimizi mezhep kavgalarıyla tüketmeyelim”
“Enerjimizi mezhep kavgalarıyla tüketmeyelim”
İslam coğrafyasında katledilen çocuklar için İHH’nın öncülüğünde çok sayıda sivil toplum kuruluşu tarafından basın toplantısı düzenlendi. Basın toplantısında konuşan İHH Genel Sekreteri Ahmet Göksun, “Katillerin bombaları ‘Şii misin, Sünni misin, Selefi misin, Sufi misin?’ diye sormuyor. Emperyalist güçler İslam coğrafyasını adım adım işgal edip, çocuklarımızı hayattan koparırken bizler enerjimizi ve birliğimizi mezhep kavgaları, etnik tartışmalar ve çekişmelerle tüketmeyelim” dedi.
12.03.2026
"Dünyada 1 milyar çocuk yetim, öksüz ya da sosyal yetim"
"Dünyada 1 milyar çocuk yetim, öksüz ya da sosyal yetim"
İHH İnsani Yardım Vakfı ve Yetim Vakfı tarafından 15 Ramazan Dünya Yetimler Günü’nde basın toplantısı düzenlendi. Savaş ve Çocuk Raporu’nun tanıtıldığı toplantıda, dünyadaki 2,5 milyar çocuktan 1 milyarının yetim, öksüz ve sosyal yetim statüsünde bulunduğu belirtildi.
05.03.2026