İHH İnsani Yardım Vakfı
0
Bağış Yap
Takip Et
TR
TRY
Kapat
  • Biz kimiz
  • Ne yapıyoruz
  • Ne yapabilirsiniz
  • Oturum aç
27 Aralık: Sovyetlerin Afganistan’ı işgali
Afganistan 27 Aralık 1979’da Sovyet askerleri tarafından işgal edildi. 15 Şubat 1989’a kadar süren bu işgalde 1,5 milyon kişinin hayatını kaybettiği tahmin ediliyor.
Afganistan 31.12.2013

Afganistan’da, 27 Nisan 1978’de muhalif solcular tarafından demokratik cumhuriyet ilan edildi. Yönetim ve ordu, Sovyetlerle yakın temas içindeydi. Afganistan’da Rusya yanlısı siyasilerin iktidara gelmesi ve halk karşıtı gelişmelerin yaşanması çeşitli sorunlara sebep oldu. Halkın kendini ifade etmeye çalışması iktidarı elinde bulunduran güçleri rahatsız etti ve olası bir halk hareketinin önüne geçmek için Rusya’dan yardım istendi.

Sovyetler Birliği 1978 yılında Afganistan ile imzaladığı Dostluk ve İşbirliği Antlaşması’na dayanarak 24 Aralık 1979’da binlerce Rus askeri ve savaş malzemesini Kabil Hava Limanı’na indirdi. Ardından 27 Aralık 1979’da Afgan hükümet dairelerini ele geçirerek 10 yıl süren işgali başlattı.

İşgal süresince insanlık dışı katliamlara imza atan Rusya, 1984 yılından itibaren sivil halk üzerinde kimyasal silahlar kullanmaya başladı. 1,5 milyon Afgan’ın hayatını kaybettiği tahmin edilen işgal sebebiyle 5 milyon Afgan da mülteci kamplarına sığındı. Sovyet işgali 1989 yılına kadar devam etti. Mücahitlerin direnişi karşısında Sovyetler 1989 yılında Afganistan’dan çekilmek zorunda kaldı. Afganistan üzerinde yürütülen politikalar sebebiyle ülke bir iç savaşın içine çekildi. Dünyanın gözü önünde soykırıma tabi tutulan Afganistan 2001 yılında da ABD tarafından işgal edildi ve bu işgal hâlen devam ediyor.

İlgili haberler
Tümünü gör
Bursa’da binlerin katıldığı Yetim Dayanışma Gecesi
Bursa’da binlerin katıldığı Yetim Dayanışma Gecesi
Bursa İHH tarafından “10. Yetim Dayanışma Gecesi” programı düzenlendi. Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin katkı sunduğu program, Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nde 2 bini aşkın kişinin katılımıyla gerçekleştirildi.
Bursa, Yetim
25.12.2022
Uluslararası Kurban sempozyumu başladı
Uluslararası Kurban sempozyumu başladı
İHH, Kocaeli Üniversitesi İlahiyat Fakültesi ve Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen 2. Uluslararası İslam Kültür ve Medeniyeti Sempozyumu başladı.
Kurban
03.06.2022
İHH, Suriye'de cami inşa etti
İHH, Suriye'de cami inşa etti
İHH İnsani Yardım Vakfı, Suriye'nin kuzeyindeki Akterin kasabasında cami inşa etti.
02.06.2022