İHH İnsani Yardım Vakfı
0
Bağış Yap
Takip Et
TR
TRY
Kapat
  • Biz kimiz
  • Ne yapıyoruz
  • Ne yapabilirsiniz
  • Oturum aç
28 Mart: Arakan’da Katliam
28 Mart 1942’de İngilizler tarafından desteklenen Burmalı Budistler Arakanlı Müslümanlara yönelik bir katliam gerçekleştirdi. Yaklaşık 150 bin Müslüman’ın şehit olduğu bu katliamda yüz binlerce kişi d
Arakan, GüneyAsya 28.03.2011

Arakan; Bangladeş, Burma ve Hint Okyanusu ile sınırlı bir Güneydoğu Asya bölgesidir. Arakanlılar ırk olarak Rohingya ırkına mensuptur. Dört milyon nüfuslu Rohingya Müslümanlarının iki milyonu, Burma rejiminin baskıları nedeniyle komşu ülkelere sığınmış durumda.

Petrol ve doğalgaz açısından bölgenin en zengin topraklarına sahip olan Arakan’da 1430 yılında kurulan İslam Devleti 18. yüzyılda Budist yönetimin işgali ile sona erdi. Budistlerin bölgeyi hakimiyet altına almasını takip eden süreçte İngiltere bölgede etkisini artırdı. İngilizlerin Arakan’ı işgal etmesiyle Arakanlı Müslümanlar 1942 yılına kadar İngiliz işgali altında yaşadılar. İkinci Dünya Savaşı akabinde İngilizler bölgeyi Burmalı Budist yönetime bıraktılar. İngilizlerin bölgeden ayrılmasıyla Burma rejimi Müslümanları ezmeye, imha etmeye yönelik bir politika hayata geçirdi. 1942 yılının Mart ayında ilk olarak Minbya şehrinde başlayan, daha sonra da bütün Arakan’ a yayılan bir katliamda 150 bin Arakanlı Müslüman şehit edildi. Yüz binlerce Arakanlı Müslüman da evlerini terk ederek komşu ülkelere sığınmak zorunda kaldı.

Burma rejiminin Arakan Müslümanlarına yönelik baskıları ciddi olarak devam ediyor. Arakanlılar, hem Arakan’da hem de mülteci olarak bulundukları ülkelerde zor şartlar yaşamlarını sürdürmeye çalışıyor. Seyahat özgürlüğünün engellenmesi (hastalık durumunda dahi komşu kasabaya gidilememesi vb.), zorunlu doğum kontrolü uygulanması, sosyo-ekonomik şartların kısıtlanması, din, vicdan ve ifade özgürlüğünün kısıtlanması gibi uygulamalar Burma hükümetinin Arakanlı Müslümanlara uyguladığı baskılar arasında yer alıyor.

İlgili haberler
Tümünü gör
Gemiler hazır, Özgürlük Filosu Gazze'ye doğru yola çıkıyor!
Gemiler hazır, Özgürlük Filosu Gazze'ye doğru yola çıkıyor!
İHH Genel Başkanı Bülent Yıldırım, Uluslararası Özgürlük Filosu için satın alımı yapılan iki gemide incelemelerde bulundu. Yıldırım burada yaptığı açıklamada, “Bu yük gemisi 5 bin 500 ton kapasiteli, adı Anadolu. Ülkemizin yardımlarını ve merhametini yüklenerek Gazze’ye ulaştıracak. Diğer gemimizin adı, Vicdan. Bu gemi de dünyadaki vicdan sahibi aktivistleri alacak ve dünya vicdanını Gazze sahillerine ulaştıracak” dedi.
27.03.2024
İHH’dan Suriye’deki 15 bin aileye kış yardımı
İHH’dan Suriye’deki 15 bin aileye kış yardımı
İHH İnsani Yardım Vakfı tarafından ‘‘İyilik Soğuk Geçirmez’’ sloganıyla yürütülen kış kampanyası kapsamında Suriye’nin kuzeyindeki 15 bin 744 aileye kömür, battaniye, sünger yatak, gıda kolisi, mont ve çizme gibi yardım malzemeleri dağıtıldı.
20.03.2024
“Benim Ailem” Azerbaycan’da
“Benim Ailem” Azerbaycan’da
İHH YouTube kanalında yayınlanan "Benim Ailem" serisinin yeni bölümü yayınlandı. Benim Ailem ekibi bu bölümde, Azerbaycan’ın Şeki şehrinde bir yetim ailesi olan Çelebiyev ailesine taşıma aracı murayev hediye etti.
22.02.2024