Mavi Marmara davası 6 Kasım’da Çağlayan Adliyesi’nde başlayacak. Çağlayan’daki İstanbul Adalet Sarayı’nda görülecek olan Mavi Marmara davası 6-7-9 Kasım tarihlerinde gerçekleştirilecek. İsrailli dört komutanın yargılanacağı davaya; dünyadan ve Türkiye’den pek çok kişi katılacak. İHH İnsani Yardım Vakfı, herkesi 6 Kasım sabahı Çağlayan’a davet ediyor. 6 Kasım’da Çağlayan Adliyesi’nde oldukça geniş bir medya, hukukçu ve aktivistin hazır olması bekleniyor.
Dava süreciyle ilgili en yetkin isimlerden İHH İnsani Yardım Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Av. Gülden Sönmez, dava ile ilgili detayları 24 canlı yayınında anlattı.
2,5 sene önce Gazze’ye insani yardım götürürken İsrail ordusu tarafından saldırıya uğrayan Mavi Marmara'da bulunan İHH avukatlarından Gülden Sönmez ve saldırıda babası İbrahim Bilgen şehit düşen İsmail Bilgen Söz Bitmeden programında önemli açıklamalar yaptılar.
Star Gazetesi Yazarı Elif Çakır'ın hazırlayıp sunduğu 24 TV ekranlarında yayınlanan Söz Bitmeden programında Mavi Marmara'da yaşanan olaylar ve dava süreci masaya yatırıldı.
[video-276]
Programa Mavi Marmara baskınının sorumlularına dava açan İHH Avukatlarından Gülden Sönmez ve babası Mavi Marmara'da şehit düşen İsmail Bilgen konuk oldu. Programda Mavi Marmara süreci hakkında önemli açıklamalar yapılarak şunlar kaydedildi:
Gülden Sönmez: Soruşturmayı yürüten bir savcı var, bu soruşturmanın nasıl yürütüleceğine dair usuller var, bu usullerle ilgili 1 yıllık bir süreç var, 1 yıl sonra açılmış olsa zamanında olacaktı dava. Ben de Mavi Marmara gemisindeydim, gemide şu an ezberimde yok ama 573 kişi olması lazım, bunların bir kısmı Türkiye vatandaşı bir kısmı da başka ülkelerden olmak üzere toplam 37 ülke vatandaşı vardı. Davada ise 490 kişi müdahil oluyor, hepsi yolcu değil ama şehit yakınları var, bir şekilde bu suçtan zarar gördüğünü söyleyen isimler de var.
İSRAİL'DEN DAVANIN GERİ ÇEKİLMESİ İÇİN PARA TEKLİFİ
Elif Çakır: Tazminat davası mı açtınız peki yoksa ceza davası mı açtınız?
Gülden Sönmez: Tazminat davalarında kişiler uğramış oldukları şeylerin zararlarını talep ediyorlar, konuşulan tazminatların ödenmesi meselesi siyasi bir mesele, biz somut şekilde bunu dile getirmemiz gereken süreç ceza sürecinden sonradır. Tahmin ediyorum ki Türkiye'nin bütün illerinde dava açacak ve Türkiye'den İsrail'e karşı 350-400'e yakın dava açılmış olacak. İsrail bu davadan vazgeçmemiz için her şeyi teklif ediyor, ciddi miktarda para teklifleri geldi.
Bu çok ahlaksızca bir teklif diye biz bunu reddettik, İsrail tazminat ödemek zorunda. Bütün açmış ve açacağımız davalardan vazgeçmemizi istiyorlar. Hatta Türkiye hükümetinden bu konuda destek istiyorlar, ön şartsız masaya oturalım deniliyor. Bunlar siyasi yürütülen işlemler ama bizim açımızdan bakıldığı zaman herkesin ortak kararı sorumluların cezalandırılması şıkkını biz hiç bir şekilde masanın başka tarafına geçirmiyoruz.
Elif Çakır: Kendilerini savunma hakları var mı?
Gülden Sönmez: Var tabii ki avukatlarıyla gelebilirler, neyi neden yaptıklarını söylesinler. Tutuklu yargılanacaklar, şu anda firari sanık olarak bulunuyorlar. Netanyahu'nun kendilerini uyardığını, Türkiye ve birçok ülkeye gitmemeleri gerektiğini söylediğini biliyoruz.
Elif Çakır: O gün ne bekliyorsunuz, Çağlayan Adliyesi'nde kimler olacak?
Gülden Sönmez: Tarihi bir dava olarak hukuk profesörleri bu davayı izleyip ders, tez mahiyetinde takip edecekler. Bizi Türkiye'nin ve dünyanın dört bir yanından arıyorlar ve 'Biz bu davada şehit ailelerine, mağdur yakınlarına yardım etmek istiyoruz' diyorlar. Dünyanın dört bir yanından medya ilgisi yine oldukça yoğun, Avrupa'dan birçok parlamenter yine gözlemci olarak davayı takip edecek. Baktığımız zaman bütün dünyanın gözleri bu davaya kilitlenmiş durumda. İsrail medyasının da yakından takip edeceğini tahmin ediyoruz, tarihi bir davanın eşiğindeyiz.
Interpoll vasıtasıyla çağrı yapılarak dünyanın herhangi bir yanında yakalanıp getirilebilirler eğer ceza alırlarsa. Sembolik bir dava değil bu kesinlikle, İsrail'in zaten bize vazgeçme çağrısı yapması bu yönden.
Elif Çakır: Direk İsrail yönetimi mi para teklifinde bulundu yoksa şahıslar münferit olarak mı?
Gülden Sönmez: Direk yönetim gerek Savunma Bakanlığı eliyle gerek yetkililer eliyle. Bu davada uluslararası hukuk sistemi işleyecek.
Elif Çakır: İsmail Bilgen, babanız o geminin içindeydi ve şehit oldu. Babanın katilleri yargılanmış olacak ne hissediyorsun? Öfken var mı?
İsmail Bilgen: Onlara karşı öfkeli olmamız lazım, şu an için duygularım adaletin sağlanması yönünde. 6 Kasım'da benim için öncelikle İsrail'in yaptığının yanına kalmayacağının göstergesi olması. Bütün bunlar çok önemli şeyler. Ayrıca Mavi Marmara'da şunu hatırlatmak istiyorum, Gazzeli yetimlere götürülmek üzere hediyeler vardı, yani Mavi Marmara giderken onlara sahip çıkmaya gidiyordu, bu davada da Gazzeli yetimler bize destek olmaya geliyorlar bu sefer. Birçok yerden insanlar bize destek olmaya geliyorlar, Türkiye'den yine bütün illerden katılım olacak öyle bir dava ki bütün dünyanın gözü bunun üzerinde.
Elif Çakır: Peki devletten katılım, destek olacak mı?
Gülden Sönmez: Sonuçta yargı bağımsız hareket ediyor, biz davet göndermedik fakat tüm kamuoyuna duyuru yaptık. Gözlemci olarak kim gelir, milletvekili gelir mi, gelmez mi onu zaman gösterecek.
Elif Çakır: 6 Kasım'da dava başlayacak katılım için ne gerekiyor katılması gerekenler için?
Gülden Sönmez: Tarihi bir olaya şahitlik etsinler, özellikle genç olanlara tavsiye ediyorum. Ben o davanın ilk gününde Çağlayan'daydım' diye bahsedebilsinler diye bu anlamda herkesi Çağlayan Adliyesi'ne bekliyoruz. Herkes gelerek şahitlik edebilir, şehit yakınları, mağdurlarla orada bir arada olsunlar. Biz tüm Filistin şehitleri için, Mavi Marmara şehitleri ve mağdurları için herkesi oraya davet ediyoruz. İnsanlığın davasıdır bu, insanlığa karşı işlenmiş suçların hesabı soruluyor.