İHH İnsani Yardım Vakfı
0
Bağış Yap
Takip Et
TR
TRY
Kapat
  • Biz kimiz
  • Ne yapıyoruz
  • Ne yapabilirsiniz
  • Oturum aç
600 yıllık Kur’an-ı Kerimler bakımsızlıktan çürüyor!
Tayland’ın eyaleti Patani’de, 600 yıllık el yazmalı 7 adet Kur’ân-ı Kerim olduğu ortaya çıktı. Maddi değeri paha biçilemez olan Kur’ân-ı Kerimlerin, uygun bir ortamda muhafaza edilmediğinden dolayı hı
Patani 21.12.2011

PATANİ

Tayland’ın eyaleti Patani’de, 600 yıllık el yazmalı 7 adet Kur’ân-ı Kerim olduğu ortaya çıktı. Patani İslâm Krallığı dönemi zamanından kalma Kur’ân-ı Kerim’ler, bugüne kadar gelmesinin ilginç bir hikayesi bulunuyor. Patani İslâm Krallığı ile dönemin Tai Krallığı şimdiki adıyla ise Tayland Krallığı bir savaşa giriyor. Savaş sonrasında Patani İslâm Krallığı yenilirken, Tai Krallığı ise bölgede zulümler yapıyor. İnsanları Müslümanlıktan uzaklaştırmak isteyen Tai Krallığı, bu uğurda bölgede bulunan bütün Kur’ân-ı Kerim’leri yok etmeyi amaçlıyor. Kur’ân-ı Kerimler yok edildikten sonra insanların Müslümanlıktan uzaklaşıp, Budist olmasını sağlamaya çalışan Tai Krallığı’nın bu tutumu karşısında, Müslümanlar evlerinde bulunan Kur’ân-ı Kerimleri saklıyorlar.

7 ADET KUR’AN-I KERİM BULUNUYOR

Yıllardır evlerde saklanan Kur’ân-ı Kerimler daha sonra zulümlerin çoğalması üzerine Malezya’ya götürülüyor. Malezya’da belli bir süre kalan Kur’ân-ı Kerimler sonrasında ise Patani’ye tekrar geri getiriliyor. Kur’ân-ı Kerimleri, Patani’ye Abdulhakim Fauzi Madiyoh isimli Patanili getiriyor. Madiyoh, elinde bulunan tarihi el yazmalı Kur’ân-ı Kerim ile birlikte farklı kişilerde bulunan, Kur’ânları topluyor. Müslümanlar ise böyle bir kişinin bu tür bir çalışma yapmasına destek olmak üzere ellerindeki Kur’ânları veriyorlar. Şu anda toplam 7 adet Kur’ân-ı Kerim bulunuyor.

RÜYASINDA GÖRDÜ

Abdulhakim Fauzi Madiyoh şu açıklamayı yaptı: "Zulmün çoğalmasından sonra Kur’ân-ı Kerimler Malezya’ya gider ve zamanla miras yoluyla babadan oğla miras kalır. Ve son mirasçı sık sık, ‘elindeki Kur’ân-ı Kerim’i sahibine ver’ şeklinde rüya görür. Bu arada ben de medresenin ihtiyaçları karşılamak için Malezya’ya gittim. Bu ziyaretimde bu adamla karşılaştım ve elindeki Kur’ân’ı bana verdi. Bununla beraber farklı kişiler de verdiler ve elimde şu anda 7 adet Kur’ân var" dedi.

İHH, KUR’AN-I KERİMLERİN BAKIMINI YAPACAK

Patani’de korunaksız, iyi şartlar altında muhafaza edilmeyen Kur’ân-ı Kerimler oldukça zarar görmüş durumda. Geçen zaman içinde yıpranan Kur’ânlarla, İHH İnsani Yardım Vakfı bir çalışma başlattı. İHH Proje Koordinatörü İhsan Özyürek konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, Patani’ye gittiğini ve Kur’ân-ı Kerimleri gördüğünü söyledi. Kur’ân-ı Kerimlerin değerinin şu anda paha biçilemez olduğunu ifade eden Özyürek; "Kur’ân-ı Kerimler, Patani’de müze şartlarına uygun bir ortamda bulunmadığı için ve elden ele dolaştığından dolayı maalesef yıpranmış vaziyetteler. Biz ise bu konuda bir proje gerçekleştirmek istiyoruz. Öncelikle Kur’ân-ı Kerimleri Türkiye’ye getirip, tamirlerini yaptırıp, daha sonrasında ise Patani’de uygun bir ortam oluşturarak, sergilenmesini amaçlıyoruz. Bu konuda çeşitli kuruluşlarla irtibata geçtik. Bize gelecek olan destekle bir an önce bu projeyi tamamlamayı düşünüyoruz" diye konuştu.

Akit – Hüseyin Kulaoğlu

İlgili haberler
Tümünü gör
Özgürlük Filosu için başvurular devam ediyor
Özgürlük Filosu için başvurular devam ediyor
İHH İnsani Yardım Vakfı ve çok sayıda uluslararası sivil toplum kuruluşunun organize ettiği Özgürlük Filosu, Gazze için yola çıkmaya hazırlanıyor. Filoya katılım için başvuru süreci devam ediyor.
04.04.2024
Suriye’deki 60 bin kişiye iftar
Suriye’deki 60 bin kişiye iftar
İHH İnsani Yardım Vakfı, iç savaşın devam ettiği Suriye’de Ramazan ayının ilk 20 gününde 60 bin kişiye iftar verdi.
03.04.2024
Gemiler hazır, Özgürlük Filosu Gazze'ye doğru yola çıkıyor!
Gemiler hazır, Özgürlük Filosu Gazze'ye doğru yola çıkıyor!
İHH Genel Başkanı Bülent Yıldırım, Uluslararası Özgürlük Filosu için satın alımı yapılan iki gemide incelemelerde bulundu. Yıldırım burada yaptığı açıklamada, “Bu yük gemisi 5 bin 500 ton kapasiteli, adı Anadolu. Ülkemizin yardımlarını ve merhametini yüklenerek Gazze’ye ulaştıracak. Diğer gemimizin adı, Vicdan. Bu gemi de dünyadaki vicdan sahibi aktivistleri alacak ve dünya vicdanını Gazze sahillerine ulaştıracak” dedi.
27.03.2024