İHH İnsani Yardım Vakfı
0
Bağış Yap
Takip Et
TR
TRY
Kapat
  • Biz kimiz
  • Ne yapıyoruz
  • Ne yapabilirsiniz
  • Oturum aç
Bir Srebrenitsa öyküsü
Bosna savaşının üzerinden 18 yıl geçmesine rağmen yürek parçalayıcı insan hikâyeleri çıkmaya devam ediyor. Kurban bayramında bölgeye giden ekiplerimiz, savaşın tanıklarından yüzlerce hikâye dinledi. Y
Bosna-Hersek 30.11.2010

Hren Aleksandar Rudolf, Bosna Savaşı’nda savunmasız binlerce Boşnak’la aynı acıları paylaşan bir Hırvat, 35 yaşında bir insan.  

Srebrenitsa, II. Dünya Savaşı’ndan sonra Avrupa’da en büyük soykırımlardan birinin yaşandığı yerdir. 1992 yılında başlayan Bosna savaşında korunmasız, silahsız ve masum binlerce insan BM tarafından güvenlikli bölge olarak ilan edilen yerlerden biri olan Srebrenitsa’ya sığınmaya başlar. Sivillere kesinlikle korunacakları söylenir. Kâğıt üzerinde buraya tek bir Sırp’ın dahi girmesi imkânsızdır. Bu şekilde 45 bine yakın insan Srebrenitsa’da düşmanlarından emin olacakları düşüncesiyle bir araya gelir. İnsanların toplandıkları yerlerden biri de akü fabrikasıdır. Masum sivillerin sığınabilecekleri bir başka alan... Bölgeyi korumakla görevli 400 Hollandalı BM askeri, hiçbir mukavemet göstermeksizin esir alınır ve on binlerce masum katillere teslim edilir. Tuzla’ya ulaşmak için yollara revan olanlar ise dağlara konuşlanmış Sırp Çetniklerin hedefindedir. Binlerce Boşnak’ın arasında onlarla birlikte Hırvat Hren de vardır. Askerler Hren’e gidebileceğini söylediğinde o arkadaşlarını bırakmaz, onların uğradığı zulmü kabullenmez. Fabrikadan zorla çıkarılarak ölümün kucağına atılan Boşnakların Srebrenitsa’dan Tuzla’ya dağlardan yürüyüşüne o da katılır. Boşnaklar, hayatlarını kurtarmak için çıkarlar dağlara, Tuzla’ya varmak kurtuluştur çünkü. Oysa dağlardaki Sırp Çetnik gruplar yakaladıkları Boşnakları bir bir öldürülürler. Gruplar halinde Srebrenitsa’nın bazı bölgelerine götürerek toplu şekilde katlederler.  

Savaş biter, ne ailesi ne de çevresindekiler Hren’den haber alamaz. Yetkili mercilere kayıp olduğu bildirilir.

Yıllar sonra, savaş sırasında katledilenler bulunabilen toplu mezarlardan çıkarılır ve DNA testiyle kimlikleri tespit edilir. Hren’de katledilen Boşnaklar arasındadır. Ailesi Hren’in Srebrenitsa şehitliğine gömülmesini, yaşarken terk etmediği Boşnak arkadaşlarıyla birlikte olmasını ister. Geçen yıl şehitliğe defnedilenler arasında yer alır Hren. Vicdani görevini yerine getirmiş, şahit bir insan olarak arkadaşlarıyla birliktedir artık.

İlgili haberler
Tümünü gör
“Benim Ailem” Azerbaycan’da
“Benim Ailem” Azerbaycan’da
İHH YouTube kanalında yayınlanan "Benim Ailem" serisinin yeni bölümü yayınlandı. Benim Ailem ekibi bu bölümde, Azerbaycan’ın Şeki şehrinde bir yetim ailesi olan Çelebiyev ailesine taşıma aracı murayev hediye etti.
22.02.2024
CZN Burak savaş mağduru çocuklar için yemek yaptı
CZN Burak savaş mağduru çocuklar için yemek yaptı
CZN Burak olarak bilinen Şef Burak Özdemir, Suriye'nin kuzeybatısındaki İdlib iline yaptığı ziyaret kapsamında savaş mağduru ailelere yardım malzemeleri dağıtıp çocuklarla yemek yaptı. Özdemir, tüm dünyada savaşların sona ermesi ve iyiliğin yayılması için çağrıda bulundu.
22.02.2024
İHH’dan 2023 yılında Suriye’deki 570 bin kişiye yardım
İHH’dan 2023 yılında Suriye’deki 570 bin kişiye yardım
İHH İnsani Yardım Vakfı tarafından 2023 yılı boyunca Suriye'nin çeşitli bölgelerinde yaşayan savaş mağduru sivillere, 42 bin ton ağırlığında 1658 TIR dolusu insani yardım malzemesi ulaştırıldı.
01.02.2024