Proje koordinatörü Nurgül Karagül, yapılan gözlem ve çalışmalar sonucunda Suriyeli mülteciler için yeni projeler başlatılacağını ve özellikle kadınlardan oluşan ekiplerin bu çalışmalarda yer almasının önemli olduğunu vurguladı.
İki buçuk yıldır devam eden savaş nedeniyle yaşadıkları yerleri terk etmek zorunda kalan Suriyeli mültecilere insani yardım ulaştırmak için aralıksız çalışan İHH, gönüllülerinin de katılımıyla 5-13 Eylül 2013 tarihleri arasında pilot bir çalışma gerçekleştirdi. İHH Yetim Birimi’nden Nurgül Karagül’ün koordinatörlüğünde aralarında biri okul öncesi olmak üzere üç öğretmen, iki psikolog, iki araştırma görevlisi ve üniversite öğrencilerinin yer aldığı İHH ekibi ilk olarak 19.191 kişinin barındığı Başbakanlığa bağlı AFAD idaresindeki Kilis Elbeyli Kampı’nı ziyaret etti.
Mülteci kamplarında yaşamak zorunda kalan Suriyeli anneler ve yetim çocuklara yönelik hazırlanan pilot çalışma, Kilis Elbeyli Kampı’nın yanı sıra Suriye’de Siccu ve Şemarin mülteci kamplarında gerçekleştirildi. Programda yetim çocuklarla el işi faaliyetleri, top, ip oyunları, resim çizme, müzik eşliğinde toplu oyunlar gibi etkinlikler yer aldı.
İHH’nın Kilis Elbeyli Kampı’na 1.000 konteyner ve 60 sınıftan oluşan 4 okul yardımı
Resmî adı Başbakanlık AFAD Kilis Elbeyli Konaklama Tesisleri olan ve 420.000 m² alan üzerine kurulu 3.600 konteynerden oluşan 20.000 kişilik kamp, 19.191 Suriyeli mülteciyi barındırıyor. AFAD denetimindeki kampta, konteynerlerin 1.000 adedi, anaokulu, ilkokul, ortaokul ve lisenin yer aldığı 60 sınıftan oluşan 4 okul İHH tarafından yaptırılmış. Konteynerlerin her biri 5-6 kişilik.
Kamptaki okul ve rehabilitasyon merkezini gezen ve çalışmalar hakkında bilgi alan İHH ekibi, yetkililere burada yapmak istedikleri çalışma hakkında bilgi verdi. Valilikten alınan izinle Elbeyli’de ilk gün iki, ikinci gün üç sınıfta gerçekleşen çalışmalarda çocuklarla faaliyetler yapan ekibimiz, daha kapsamlı yeni çalışmalar için de kampta görevli psikolog Mustafa Çetinkaya ile istişare toplantısı yaptı.
Şemmarin Mülteci Kampı’nın çocuk ve kadınları uzun zamandır ilk defa gülüyor
Suriye’de iki buçuk yıldır devam eden savaşta Esad güçleri 100.000’den fazla sivili öldürdü, on binlercesini yaraladı. Çatışmalardan kaçan milyonlarca Suriyeli, mülteci konumuna düştü. 23 yıldır savaş bölgelerinde mültecilere yardım götüren İHH İnsani Yardım Vakfı, Türkiye’nin yanı başında yaşanan bu insani drama kayıtsız kalmadı ve çatışmaların ilk günüden itibaren savunmasız sivillere yönelik ayni ve nakdi yardım çalışmaları gerçekleştirdi, mültecilere için çok sayıda projeyi hayata geçirdi. Öncüpınar Sınır Kapısı’nın Suriye tarafında kurulan İHH mutfağında her gün yaklaşık 15.000 kişiye iki öğün yemek servis ediliyor. Mutfak haricinde günlük 21.000 lavaş ekmek üretim kapasitesine sahip bir ekmek fırını da Suriyeli mülteciler için tam kapasite ile ekmek üretiyor.
Şemmarin Kampı
160 konteyner konutun bulunduğu Şemmarin Kampı’nda şimdilik 60’ı çocuk 250 kişi barınıyor. Kadınların dörtte biri dul. İHH’nın desteğiyle kurulan kampta mülteciler için iki sınıf, bir mescit, bir ortak mutfak ve çamaşırhane bulunuyor. 500 konteyner yapımı için altyapı çalışmalarına başlanan Şemmarin’de hedef 1.000 konteyner. Şemmarin Kampı’nı ziyaret eden İHH ekibi, burada önce yetim çocuklar için bir program organize etti. Çocuklarla birlikte süslenen büyük çadırda çeşitli oyunlar oynandı, elişi faaliyetleri yapıldı. Yetim annelerinin de katıldığı programda annelere yün ve şiş dağıtılarak birlikte örgü örüldü, sohbet edildi.
Kamptaki okulunun 26 yaşındaki öğretmeni İman Hanım da eşini savaşta kaybetmiş. İHH ekibinin çalışmalarından çok memnun kalan öğretmen hanım “Çocuklar bayramda bile bu kadar gülüp eğlenmemişlerdi. Buraya ilk defa bir kadın grubu geldi. Çocukların onları sevecek insanlara ihtiyacı var. Bizi yalnız bırakmayın, lütfen tekrar gelin.” sözleri ise hem ekibimize moral verdi hem de kamplardaki ihtiyacın pek fark edilmeyen bir boyutunu gözler önüne serdi.
Azez yara almaya devam ediyor
Evlerin, camilerin, hastanelerin, okulların bombardımanlarla yerle bir edildiği sınır bölgesi Azez’de hâlâ mülteci olarak yaşamaktansa ölümle burun buruna bir hayatı tercih eden insanlar bulunuyor. Sokaklarda, yıkıntılar arasında oyun oynayan çocuklar görmek mümkün.
Bölgede Öncüpınar Sınır Kapısı’na 10 dakika mesafede bulunan Siccu Kampı’na giden ekibimiz burada kadın ve çocuklar için kıyafet dağıtımı yaptı. İHH desteğiyle yaptırılan 12 konteynerin bulunduğu kampta 250 kişi yaşıyor, bunların 83’ü yetim çocuk. Kampta üç sınıf, bir oyun parkı ve mescit yapmak için hazırlıkların başlatılmış olduğunu öğreniyoruz. Görevliler haricinde erkeğin bulunmadığı kampta yeni doğan bebeklerle hamile hanımların sayısı oran olarak oldukça fazla. Ekibimiz burada da neşeli maskeler, balonlar ve oynadıkları oyunlarla çocuklara unutulmaz bir gün yaşatıyor.
Kilis’teki mültecileri ziyaret
Kilis içinde yaşayan Suriyeli mültecileri de ziyaret eden İHH ekibi, onların sorunlarını dinledi, yardım kolileri dağıttı, çocukları hediyelerle sevindirdi. Çoğu Suriye’ye geri dönmeyi düşünen bu aileler genellikle tek odalı evlerde, depodan bozma yerlerde veya çadırlarda yaşıyor. Mülteci kamplarında açlıktan, geri dönseler savaştan öleceklerini ancak ne olursa olsun en kısa zamanda ülkelerine geri dönmek istediklerini söyleyen Suriyeliler, savaşın bir an önce son bulması için uluslararası toplumun desteğini istiyor.