İHH İnsani Yardım Vakfı’nın “Mahallene ve Okuluna Sahip Çık! Uyuşturucuya Hayır!” başlığı altında Türkiye’de son 4 yılda hızla yayılan uyuşturucu ve madde bağımlılığı sorununa dikkat çekmek, sivil toplum ve kamu kurumları işbirliğinin arttırılması ve toplumda duyarlılık bilincinin geliştirilmesini hedefleyen konferans serisi sürüyor.
İHH, Türkiye’nin uyuşturucu bağımlılığı ve suç oranının yüksek olduğu 47 şehrin 31’inde konferanslar düzenleyerek uyuşturucu sorunu ve madde bağımlılığı ile alakalı farkındalık oluşturmak ve bunlarla mücadele için bilinçlendirme çalışmaları yürütüyor. Ayrıca konferansların gerçekleştirileceği illerde uyuşturucu ile mücadeleye dikkat çekmek amacıyla el broşürleri dağıtılıyor.
Konferanslar; illerdeki il sağlık müdürlükleri, akademisyenler, üniversiteler, gazeteciler, belediyeler ve ilgili tüm kurumlarla koordineli olarak gerçekleştiriliyor. Bu kapsamda 26’ncısı Adıyaman’da, 26’ncısı ise Şanlıurfa’da gerçekleştirildi. Adıyaman’daki Konferans, İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Yeşilay ile Gençlik ve Spor Bakanlığı Karaköprü Gençlik Merkezi Müdürlüğü’nün katkılarıyla gerçekleştirildi.
Konferansta konuşan Karaköprü Gençlik Merkezi Müdürü Mustafa Kırıkçı, “Urfa, uyuşturucu ile mücadelede maalesef yetersiz ve çaresiz bir durumda. Aileler ve bağımlı çocuklar kaderlerine terkedilmiş vaziyette. Gençliğimiz, büyük bir boşluk içinde ve mutsuz” dedi.
İHH Mütevelli Heyeti Üyesi Osman Atalay ise konuşmasında “10 yıl önce tütün ve alkol bağımlılığından insanlarımızı korumaya çalışıyorduk. Ama bugün uyuşturucu, teknoloji ve kumar bağımlılığı ile mücadelede zorlanıyoruz” ifadelerini kullandı. Atalay, şunları söyledi:
“Düne kadar Batı ve Akdeniz illerimizde görülen uyuşturucu bağımlılığı bugün artık tüm yurda yayılmış vaziyette. İçişleri Bakanlığı’nın 2018’de gerçekleştirdiği uyuşturucu operasyonlarında gözaltı, tutuklama ve ele geçirilen malzeme oranı ile ilgili açıklamasında 2017’ye göre artış çok ciddi boyutlarda. Uyuşturucu ile mücadelede 2019 yılında okul, belediye, Diyanet ve STK işbirliği gerçekleştirilmek zorunda. Eğer bu işbirliği acil ve ciddi bir şekilde gerçekleştirilmez ise durumumuz gerçekten çok zor. 10 yıl önce Adıyaman, Trabzon, Konya, Kayseri, Gaziantep ve Şanlıurfa illerimiz, Madde Bağımlığı Tedavi Merkezlerini bilmez iken bugün buralarda Çocuk Bağımlı Tedavi Merkezleri kurmayı planlıyoruz.”
Adıyaman’da gerçekleştirilen konferansta ise İl Müftülüğü Bağımlılıkla Mücadele Koordinatörü Nedim Yetiş, madde bağımlılığına bulaşmaması için aile içi iletişimin önemine dikkat çekti. Yetiş, Kuran'ı Kerim'den aile içi iletişim ile ilgili hitap tarzlarına örnekler vererek geçtiğimiz yıllardaki uyuşturucu kullanımı artışından Adıyaman’ın da olumsuz yönde etkilendiğini hatırlattı.