İHH İnsani Yardım Vakfı
0
Bağış Yap
Takip Et
TR
TRY
Kapat
  • Biz kimiz
  • Ne yapıyoruz
  • Ne yapabilirsiniz
  • Oturum aç
Afyonkarahisar Suriye için seferber oldu
Afyonkarahisar'da Suriye için yardım toplanması amacıyla çalışma başlatıldı.
Türkiye 16.11.2013

Afyonkarahisar'da valilik, belediye, üniversite ve 20 sivil toplum kuruluşunun bir araya gelmesiyle oluşturulan "Afyon'dan Suriye'ye Yardım Platformu" tarafından, Suriye'de yaşanan drama dikkat çekmek ve Suriyeli'ler için yardım toplanması amacıyla çalışma başlatıldı.

İzmir İstasyonu yanındaki eski Dempaş deposunda, yardım kampanyasının ilk adımı atıldı.
Yardım kampanyası Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu, Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, Afyon Kocatepe Üniversitesi Rektörü Mustafa Solak, İl Genel Meclisi Başkanı Salih Sel, İl Milli Eğitim Müdürü Metin Yalçın, Emniyet Müdürü Mustafa Uçkan, platform üyeleri, iş adamları ve çok sayıda hayırseverin katılımıyla başlatıldı.

Vali Balkanlıoğlu, yaptığı konuşmada, İslam aleminin birçok dehşeti yaşadığını, bunların en acısının da Suriye'de yaşandığını söyledi.

"Müslüman duyarlı, hassas, fedakar olur. Acıları paylaşır" diyen Balkanlıoğlu, şöyle konuştu:

"Müslüman sadece Müslüman'a değil, acı çeken herkese; mahlukata, kurda, kuşa bile yardım eder. Biz Müslüman isek, Suriye'de bu acılar yaşanıyorsa, din kardeşlerimiz açlıktan ölmemek için kedi köpek yiyecek durumdaysa, bizim burada rahat etmemiz mümkün değil. Arkadaşlar böyle bir öneriyle geldikleri zaman seve seve katılacağımı, katkıda bulunacağımı, bizzat kendimin de yardım vereceğini söylemiştim. Bütün Afyonkarahisar'dan bu durumda fedekarlık ve feragat bekliyoruz. Hatta bundan da öte vazifelerini ifa etmelerini bekliyoruz çünkü görevimiz bu. Bunlar bize sorulacaktır."

"Komşusu açken tok yatan bizden değildir" deyişini hatırlatan Balkanlıoğlu, "Bir tarafta Müslüman eziyet çekerken, çoluk çocuk perişanken, bizim buralarda rahat etmemiz mümkün değil. Öncülük eden kişileri ve katkı sağlayan bütün sivil toplum kuruluşlarını kutluyorum. Yardım konusunda Türkiye ve Türk İnsanı bizim onurumuz ve gururumuz. Tam yerine gideceğine de eminim. Toplanan yardımların ihtiyaç sahiplerinin evlerine kadar gideceğine inanıyorum" diye konuştu.

"Şimdi yan yana omuz omuza olma zamanı"

Afyonkarahisar Belediye Başkanı Çoban ise, Afyonkarahisar tarihinde ilk kez böylesine geniş çaplı birlikteliğe imza atıldığına dikkati çekti.
Suriye'nin sadece komşu değil, 1400 yıllık medeniyetiyle o ülkeyle her zaman bir ve beraber olunduğunu anlatan Çoban, şöyle konuştu:

"Tüm sivil toplum kuruluşlarını canı gönülden tebrik ediyorum. Keşke böyle bir zulüm olmasaydı da yardım toplamasına gerek kalmasaydı. Ama ortada böyle bir zulüm varken biz de varız diyen tüm sivil toplum kuruluşlarını kutluyorum. Öncelikle 100 binden fazla sahabi var orada. Şimdi yan yana omuz omuza olma zamanı. Şehrimizin her tarafını donatan afişlerde ne tür yardım yapılabileceği yazılmış. Belediye olarak hertürlü desteği veriyoruz vermeye de devam edeceğiz."

"Suriye dramına dikkati çekmek için bir araya geldik"

Platform adına açıklama yapan İHH İnsani Yardım Vakfı gönüllüsü Ahmet Ertürk ise, Suriyeli mazlum halkın ızdırabına vurgu yapmak için Kerbela'nın yıldönümünde bu yola çıkmaya karar verdiklerini söyledi.
Suriyeli'lerin 3 yıldır hayatta kalma mücadelesi verdiğini ifade eden Ertürk, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bugün, nüfusun neredeyse yarısı acil yardıma muhtaç, 5 milyona yakın insan Suriye içinde göçmen durumda ve bu rakamın yarısı çocuklardan oluşuyor. Yardıma muhtaç Suriyeliler'in 2.5 milyonuna, neredeyse krizin başından beri ulaşılamıyor. Bu insanlar temel insani ihtiyaçlarını bile temin edemiyorlar. Şayet mevcut durum devam ederse Suriye içindeki insani kriz büyük felaketlere dönüşebileceği gibi önümüzdeki 1 yıl içinde 2 milyona yakın Suriyeli daha ülkesini terk edebilir. Çocukların yetersiz beslenmelerinden dolayı ortaya çıkan sağlık sorunları, ekim ayı içinde 14 yıldır ülkede görülmeyen çocuk felcinin yeniden ortaya çıkması, alarm seviyesini daha da artırıyor."

120 binden fazla insanın öldürüldüğü, ekonominin iflas ettiği, alt yapının, okulların, hastanelerin ve sağlık yapısının çöktüğü Suriye'de milyonlarca insanın çaresiz olduğunu vurgulayan Ertürk, mevcut rejimin kuşatma altında tuttuğu bölgelerde, trajedinin daha da arttığını, bir süre önce de "kedi-köpek yeme" fetvalarının basına yansıdığını hatırlattı.

Afyonkarahisar'da 20'ye yakın sivil toplum kuruluşu olarak, "Afyon'dan Suriye'ye Yardım Platformu" ismiyle Suriye'deki insanlık dramına dikkat çekmek, Suriye'de zalimin değil, mazlumun yanlarında olunduğunu göstermek için birliktelik oluşturduklarını aktaran Ertürk, şu ifadelere yer verdi:

"Toplayacağımız yardımlarımızı özellikle Suriye içindeki mazlum halka ulaştırmayı hedefliyoruz. Bu vazifeyi, Başbakanlığımızın izni dairesinde yurt dışında yardım faaliyetlerini devam ettiren İHH üstleniyor. Yardım çalışmalarımız ilk etapta 1 ay sürecek. Bu süre zarfında Suriye dramına dikkat çekmeyi, toplumun bu insanlık problemini daha iyi algılamasını temin için, konuya vakıf, uzman kişilerin davet edildiği farklı programlar tertip etmeyi planlıyoruz. Ayni ve nakdi olarak yardımlar kabul ediliyor. Talep ettiğimiz ayni yardım malzemeleri, kuru gıda, kuru bakliyat, kışlık veya mevsimlik eski olmayan kıyafet ve ayakkabı, çocuk maması, çocuk bezi, hijyen bezi ve battaniyeden oluşuyor."

Kur'an-ı Kerim okunması ve Afyonkarahisar Müftüsü Burhan İşliyen'in dua etmesiyle yardım kampanyası başlatıldı.

İlgili haberler
Tümünü gör
Bursa’da binlerin katıldığı Yetim Dayanışma Gecesi
Bursa’da binlerin katıldığı Yetim Dayanışma Gecesi
Bursa İHH tarafından “10. Yetim Dayanışma Gecesi” programı düzenlendi. Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin katkı sunduğu program, Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nde 2 bini aşkın kişinin katılımıyla gerçekleştirildi.
Bursa, Yetim
25.12.2022
Uluslararası Kurban sempozyumu başladı
Uluslararası Kurban sempozyumu başladı
İHH, Kocaeli Üniversitesi İlahiyat Fakültesi ve Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen 2. Uluslararası İslam Kültür ve Medeniyeti Sempozyumu başladı.
Kurban
03.06.2022
İHH, Suriye'de cami inşa etti
İHH, Suriye'de cami inşa etti
İHH İnsani Yardım Vakfı, Suriye'nin kuzeyindeki Akterin kasabasında cami inşa etti.
02.06.2022