İHH İnsani Yardım Vakfı
0
Bağış Yap
Takip Et
TR
TRY
Kapat
  • Biz kimiz
  • Ne yapıyoruz
  • Ne yapabilirsiniz
  • Oturum aç
Aktivistler Mavi Marmara’da bir araya geldi
İsrail ablukası altında yaşam mücadelesi veren Gazze’ye insani yardım ulaştırmak için yola çıkan Özgürlük Filosu’na İsrail komandolarının yaptığı saldırının üzerinden bir yıl geçti. Saldırı sırasında
30.05.2011

Mavi Marmara’da bir basın açıklaması düzenleyen aktivistlerin zaman zaman duygulu anlar yaşadıkları gözlendi. Basın açıklamasında Kudüs Muhafızı olarak bilinen Şeyh Raid Salah, saldırılarda çektiği görüntüleri gemiden çıkartmayı başararak pek çok ülkede gösterimler yapan Amerikalı belgesel yönetmeni Iara Lee, ambargoyu denizden delme eyleminin fikir babası Vangelies Pisias, Yahudi asıllı İsveçli aktivist Dror Feiler hazır bulundu.

Mavi Marmara’daki basın açıklamasına İtalya, İngiltere, Amerika, Bosna, İrlanda, İspanya, Ürdün, İran ve Pakistan gibi ülkelerden pek çok temsilci katılarak Mavi Marmara saldırısını bir kez daha kınadı ve Haziran sonunda yola çıkacak 2. Özgürlük Filosuna destek istedi.

Basın toplantısında konuşan Yunanistan Temsilcisi Pissias, yanında getirdiği antik Yunan gemisi maketini göstererek; “Biz 4 Bin yıldır Akdeniz’de özgürce gemilerimizi yüzdürüyoruz. İsrail’in engellemelerini ve ambargosunu dikkate almıyoruz. Bu gemiler 4 bin yıldır olduğu gibi şimdi de Akdeniz’de ve Gazze sularında özgürce gezmeye devam edecek” dedi. Mısır’ın Rafah sınır kapısını açmasını büyük bir memnuniyetle karşıladıklarını belirten Pissias; “Ancak sınırlarda hala sıkıntı söz konusu. Çok ciddi engellemeler hala söz konusu. Biz Gazze kapılarının tamamen açılması için mücadele ediyoruz” şeklinde konuştu. Birleşmiş Milletler başta olmak üzere bütün uluslar arası kuruluşları Gazze’nin ve Mavi Marmara’nın yanında durmaya davet eden Pissias; “Bütün dünyayı İsrail’in saldırgan ve hukuk tanımaz tavırlarına karşı durmaya davet ediyoruz” dedi.

İsrail Parlamentosu’nun Filistinli üyesi Muhammed Zeydan ise Gazze’ye ve özgürlüğe verdiği desteklerden dolayı Türkiye halkına teşekkür etti. Mavi Marmara’da şehit olan kardeşlerinin kanlarının asla boş yere akmadığını ifade eden Zeydan, özgürlük filosunun yeni seferinde şehitlerin ailelerinin yer alacak olmasının ise kendilerini çok etkilediğini söyledi. Haliç tersanesinde bulunan Mavi Marmara gemisinde yapılan basın toplantısında İHH Başkanvekili Hüseyin Oruç da basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Yeni filo hakkında bilgiler veren Oruç, İsrail’in özgürlük yolcularına saldırmaya bu defa asla cesaret edemeyeceğini söyledi.

100 ÜLKEDEN 1500 KATILIMCI

Gazze’ye gidecek olan yeni özgürlük filosunda 15 geminin yer alacağını söyleyen Oruç, “Yeni koalisyon 22 ülkeden oluşuyor. 100 ülkeden ise katılım olacak. Toplam 1500 kişi ile gideceğiz ve ilk seferimizde olduğu gibi bunda da yine Gazze’nin ihtiyacı olan yardım malzemelerini yanımızda taşıyacağız. Bunlar arasında inşaat malzemeleri, ilaçlar, tıbbi cihazlar, okul araç ve gereçleri ile Gazzeli çocuklar için oyuncaklar olacak” şeklinde konuştu. Gemilerin daha çok Avrupa limanlarından kalkacağını ve Kıbrıs açıklarında uluslar arası sularda birleşip hep beraber Gazze’ye doğru yola çıkacaklarını belirten Oruç; “Bu bir barış gemisidir. Gemide barış gönüllüleri olacak. Gemilerimiz her türlü denetime açık olacak. İsrail’in bu barış gönüllülerine yeniden saldıracağını düşünmüyoruz” ifadelerini kullandı.

Mısır’ın Gazze ile olan sınır kapısı Rafah’ı açmasının Özgürlük Filosunun kazandığı bir başarı olduğunu belirten Oruç, şöyle konuştu; “İlk filodan sonra sınır kısmen açılmıştı. Şimdi tamamen açıldı. Bu güzel bir gelişme ancak yeterli değil. Çünkü sınır açıldı fakat gerek mal girişi ve gerekse de insan girişi hala kısıtlanıyor. Belli malzemelerin ve belli yaştaki insanların giriş çıkışlarına yine izin verilmiyor. Bu engellemelerin tamamen kalkması gerekiyor. Biz İsrail’in de Mısır gibi ambargonun kalktığını ve sınır kapılarının açıldığını ilan etmesini bekliyoruz. Üstelik o topraklar Filistinlilerin toprakları. O sular Filistinlilerin sularıdır. Biz bu topraklarda yasakları kabul etmiyoruz. Uluslar arası suları kullanacağız ve Gazze’ye gireceğiz.”

Oruç sözlerini “Bu akşam onbinler olarak Taksim’de buluşuyoruz ve tüm dünyaya barış ve özgürlük taleplerimizi duyuracağız” diyerek tamamladı.

Özgürlük Filosu ön kabul formunu doldurmak için TIKLAYIN.

Online Bağış için tıklayınız.

Banka Hesap Numaraları için tıklayınız.

Ayrıca GAZZE yazıp 3072'ye mesaj göndererek 5 TL bağışta bulunabilirsiniz.

İlgili haberler
Tümünü gör
İHH ve Kuveytli kuruluş Gazze’ye insani yardım gemisi gönderdi
İHH ve Kuveytli kuruluş Gazze’ye insani yardım gemisi gönderdi
İHH İnsani Yardım Vakfı ve Kuveytli kuruluş Kuwait Society for Relief tarafından ortak hazırlanan insani yardım gemisi, Mersin Limanı’ndan Mısır Ariş Limanı’na doğru yola çıktı. Burada Mısır Kızılayı’na teslim edilecek yardım malzemeleri, ardından Gazze’ye ulaştırılacak. Gemide, birçok farklı kalemde 907 tonu aşkın malzeme yer alıyor.
14.04.2024
Özgürlük Filosu için başvurular devam ediyor
Özgürlük Filosu için başvurular devam ediyor
İHH İnsani Yardım Vakfı ve çok sayıda uluslararası sivil toplum kuruluşunun organize ettiği Özgürlük Filosu, Gazze için yola çıkmaya hazırlanıyor. Filoya katılım için başvuru süreci devam ediyor.
04.04.2024
Suriye’deki 60 bin kişiye iftar
Suriye’deki 60 bin kişiye iftar
İHH İnsani Yardım Vakfı, iç savaşın devam ettiği Suriye’de Ramazan ayının ilk 20 gününde 60 bin kişiye iftar verdi.
03.04.2024