Türkiye’deki Ramazan heyecanını Balkanlar’a taşıyan İHH İnsani Yardım Vakfı’nın Kosova’dan sonraki durağı Arnavutluk oldu. İHH ekibi, Arnavutluk’un başkenti Tiran’a bağlı merkez köy Muşketa’da her gün 50 kişilik gruplara iftar yemeği veriyor. İftar için her akşam farklı köylerden 50 kişilik gruplar geliyor. İftar yemeğinden sonra namazlar eda ediliyor. Namazda eller kaldırılarak İslam âlemi için dualar ediliyor. İbadetten sonra ise cemaat, kendi arasında sıcak bir sohbete dalıyor. Bu etkinlikler bir yandan Ramazan ikliminin yaşanmasını sağlarken diğer taraftan uzun yıllar Komünist baskı ve misyonerlik faaliyetlerine maruz kalan köylülerin inançlarına daha sıkı bağlı olmasına katkıda bulunuyor.
Örenciler çantalarını, fakir köylüler kumanyalarını aldı
İHH İnsani Yardım Vakfı, Arnavutluk’ta ihtiyaç sahibi köylülere de çeşitli yardımlarda bulundu. Elbasan’a bağlı bir köyde 100 öğrenciye çanta, defter, kalem, silgi, cetvel ve çocuklar için dini bilgiler içeren hikâye kitaplardan oluşan kırtasiye malzemeleri dağıtıldı. Çantalarını heyecanla alan çocukların mutluluğu görülmeye değerdi. İHH bu köyde 46 öğrenciye de yaz eğitimi vermişti.
İHH ekibi, Elbasan’dan sonra Zallrec’e geçerek 300 ihtiyaç sahibi aileye kumanya dağıttı. Kumanya paketlerini alan vatandaşlar, yardımlarını esirgemeyen hayırsever Türkiye halkına ve bu yardımları kendilerine ulaştıran İHH ekibine teşekkür ettiler.
Ülke halkı yeniden toparlanıyor
Arnavutluk 3 milyonu aşkın bir nüfusa sahip. Nüfusun yüzde 75’ini Müslümanlar, yüzde 25’ini ise Hıristiyanlar oluşturuyor. Ülke 437 yıl boyunca Osmanlı’ya bağlı bir vilayet olarak kaldı. Diğer Balkan ülkeleri gibi 1912’de Osmanlı’dan ayrılan Arnavutluk, 1944-1991 arasındaki 46 yıllık komünist Enver Hoca rejimi döneminde dünyanın ilk ve tek ateist devleti ilan edildi. Toplumun büyük kesimi iki nesil boyunca dini konuların tamamen dışında yaşadı. Arnavutlar, yaşadıkları acı komünizm tecrübesinden sonra yeniden toparlanma sürecine girdi.