İHH İnsani Yardım Vakfı
0
Bağış Yap
Takip Et
TR
TRY
Kapat
  • Biz kimiz
  • Ne yapıyoruz
  • Ne yapabilirsiniz
  • Oturum aç
Aljazeera 15. Yayın yılına Mavi Marmara ile girdi
Aljazeera kanalı 15. kuruluş yıldönümünü Katar Sanat ve Kültür Bakanlığı’nın destekleriyle Doha’da Marmara Tiyatrosu ile kutladı.
Filistin, Ortadoğu, Türkiye 16.11.2011

Aljazeera kanalının 15. Kuruluş yıldönümü kutlamaları, Katar Sanat ve Kültür Bakanlığı ve Aljazeera ortak prodüksiyonu olan “Marmara Tiyatrosu” oyunun prömiyeri ile Cuma günü başladı.

Katar Ulusal Tiyatrosu’nda sahnelenen oyun başlamadan önce seyirciler dev ekranlarda yayınlanan Mavi Marmara’dan çekilmiş gerçek görüntüleri izleme fırsatı buldu, ardından Mısır’ın en tanınmış oyuncularından Wajdi Alarabi’nin canlandırdığı emekli Başpiskopos Hilarion Capucci’nin gemideki yolculara hitaben yaptığı konuşma sahnesiyle oyun başladı.

Oyunda, on tanesi Türk oyuncular olmak üzere toplamda 70 tiyatro sanatçısı performans sergiledi. “Marmara Tiyatrosu” oyununda Türkçe ve Arapça olmak üzere iki dil kullanılıyor. Birçok sahnede diyaloglar Arapça olarak konuşulanlara Türkçe olarak karşılık verilmesinden oluşuyor ancak sahne dekoru ve karakterlerin beden dili sayesinde tercüme ihtiyacı doğmaksızın anlaşılıyor.

Yazar Muhammed Abdulmuti, “Marmara Tiyarosu”nu yazarken Mavi Marmara’daki Aljazeera muhabirleri Osman al-Bitiri ve Ali Sabri’nin tanıklıklarını, gemideki diğer aktivistlerin kişisel bloglarını ve günlüklerini ve hazırlık aşamasındayken oyunun yönetmeni Salim el-Cuhuşi ile beraber İHH İnsani Yardım Vakfı başkanı Bülent Yıldırım’la yaptığı röportajı kaynak olarak kullandığını belirtiyor.

Mavi Marmara’daki yaklaşık 600 aktivistin çok sınırlı bir kısmı oyunda canlandırıldı. Oyunun senaryosunda yer alan isimler arasında Müslüman Âlimler Uluslararası Birliği üyesi Şeyh Ekrem Kassab, İsrail meclisi Knesset üyesi Hanin Zuabi, Moritanya Ulusal Filistin Halkına Destek Heyetinin genel sekreteri Muhammed Gulam Veled al-Hac al-Şeyh ve sivil toplum kuruluşlarının önde gelen temsilcileri de bulunuyor.

Sık sık izleyenlerin alkışlarıyla bölünen oyunun en çok beğeni toplayan sahnelerinden birisi de aslına uygun olarak oyuna aktarılan Başpiskopos Hilarion Capucci’nin gemide sabah namazı kılan yolcuların yanında saf tutması sahnesi oldu. Dekorasyonda Mavi Marmara gemisinin maketi ve gemiden gerçek görüntülerin olduğu videolar kullanıldı.

Perde kapandıktan sonra, salonda izleyiciler arasında bulunan Mavi Marmara aktivistleri isimleri okunarak tek tek sahneye davet edildi. Aralarında Ekrem Kassab, Haya al-Şatti, Osman al-Bitiri, Muhammed Fal, Ali Sabri, Andreh Abu Halil, Cemal al-Şeyyal, Wasima Bin Saleh’in da olduğu aktivistler sahnede seyircileri selamladı. Sahneye davet edilmek üzere Bülent Yıldırım’ın ismi okuduğunda tüm izleyicilerin coşkulu alkışları Türkiye’ye olan sevgi ve desteğin bir nişanesi gibiydi. Katar’ın başkenti Doha’da bulunan Türkiye büyükelçisi ise oyunun Türkiye’de de sahnelenmesi temennisinde bulundu.

Türkçe ve Arapça karşılıklı diyaloglarla oynanan ilgi çekici sahnelerden birisi de şöyle:

Türk: Eğer gemiye binerseniz İsrail ile karşı karşıya geleceksiniz.
Arap: Biz korkak değiliz, sizin gibi biz de onların karşısına çıkacağız
Türk: Evet ama sizin hükümetleriniz onların emrine karşı gelerek israil’i kızdırdığınız için sizleri cezalandırabilir ama bizim hükümetimiz bize sahip çıkar.

İlgili haberler
Tümünü gör
Bursa’da binlerin katıldığı Yetim Dayanışma Gecesi
Bursa’da binlerin katıldığı Yetim Dayanışma Gecesi
Bursa İHH tarafından “10. Yetim Dayanışma Gecesi” programı düzenlendi. Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin katkı sunduğu program, Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nde 2 bini aşkın kişinin katılımıyla gerçekleştirildi.
Bursa, Yetim
25.12.2022
Uluslararası Kurban sempozyumu başladı
Uluslararası Kurban sempozyumu başladı
İHH, Kocaeli Üniversitesi İlahiyat Fakültesi ve Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen 2. Uluslararası İslam Kültür ve Medeniyeti Sempozyumu başladı.
Kurban
03.06.2022
İHH, Suriye'de cami inşa etti
İHH, Suriye'de cami inşa etti
İHH İnsani Yardım Vakfı, Suriye'nin kuzeyindeki Akterin kasabasında cami inşa etti.
02.06.2022