İHH İnsani Yardım Vakfı
Ana Menü
Biz kimiz
Ne yapıyoruz
Ne yapabilirsiniz
Oturum aç
Bağış Yap
Türkçe
Türkçetr
Englishen
العربيةar
TRY
try
usd$
eur
gbp£
XFacebookInstagramYouTube
Bağış Yap
Türkçe
Türkçetr
Englishen
العربيةar
TRY
try
usd$
eur
gbp£
XFacebookInstagramYouTube
Almanya'daki kuruluş ile İHH'nın bir bağlantısı yoktur
Almanya merkezli Internationale Humanitäre Hilfsorganisation adlı kuruluşun Türkiye’deki İHH İnsani Yardım Vakfı’yla hiçbir ilgisi yoktur.
Avrupa, Türkiye 17.07.2010

17299_1_almanyadaki_kurulus_ile_ihhnin_bir_bag.jpg

Bugün ajanslarda ve internet sitelerinde Almanya İçişleri Bakanlığı’nın merkezi Frankfurt kentinde bulunan İnternationale Humaniterien HilfsOrganizatione Türk kuruluşunun faaliyetlerini yasakladığıyla ilgili haberler yayınlandı.

Almanya merkezli İnternationale Humaniterien HilfsOrganizatione adlı kuruluşun bizimle yani Türkiye’deki İHH İnsani Yardım Vakfı’yla hiçbir ilgisi yoktur.

Bazı Avrupa (Almanya, Hollanda, Belçika vb.) ülkelerinde kurumumuzun ismine benzer ya da logosuna benzer isim ve logolarla aynı alanda çalışan birçok kurum gözükmektedir. Bu kurumların kurumumuzla hiçbir organik bağı bulunmamaktadır. İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfı her yerde partner kuruluşlarla çalışmaktadır.

Kurumumuzla benzer yada aynı kısaltma ve logo kullanan kuruluşlar, rızamız dışında isim ve logo kullanmaktadır. Bu karışıklığa ve algılama yanılgısına sevk eden durum tarafımızdan doğru bulunmamaktadır. Ancak ayrı ülke hukuk sistemlerine tabi olan kuruluşlar olması nedeniyle bu karışıklığı önlemenin, bilgilendirme dışında farklı bir yol da bulunmamaktadır.

İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfı olarak isim tespiti yaptırmak ve Almanya merkezli kuruluşlarla bir ilgimizin olmadığını belgelemek için 17.10.2008 tarihinde Fatih 2. Asliye Hukuk Mahkemesi’ne isim tespiti yaptırmak için dava açtık.

Mahkeme kararında, “Dava tarihinde dava sebebi yapılan Almanya merkezli İHH ünvanlı vakfın davacı vakıfla ilişkilendirilen herhangi bir eylemin varlığı iddia ve tespit edilememiştir. Dava şartı oluşmamıştır. Açıklanan nedenle yargılamada çabukluk ve ekonomi ilkesi gözetilerek duruşma açılmasına gerek görülmemiş ve istemin reddine karar verilmiştir” denildi.

Ayrıca 20 Ocak 2010 tarihinde Milli gazete, Zaman, Türkiye ve Yenişafak gazetesinin Avrupa baskılarına ilan vererek, Almanya merkezli yardım kuruluşlarıyla bir ilgimizin olmadığını kamuoyuna duyurduk. İlgili duyuru ayrıca www.ihh.org.tr adresli internet sitemizin ana sayfasında 03.03.2009 “Avrupa için duyuru” başlığı altında yapıldı. 

İHH İnsani Yardım kuruluşu Bosna savaşında yardım götüren bir grup gönüllü ve kanaat önderi tarafından 1992 yılında Almanya Freiburg merkezinde kuruldu. Bu tarihten sonra Almanya ve Türkiye’de yapılan bütün çalışmalar bu kuruluşun çatısı altında yürütüldü.

1995 yılında Türkiye’de İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfı kurulunca Almanya’daki İHH kuruluşu, 1996 yılında faaliyetlerine son verdi ve kapandı.

Daha sonra 1997 yılında bu derneğin içerisinde görevli olmayan, tamamen başka bir ekip tarafından Almanya’nın Frankfurt şehrinde İHH kısaltmasıyla İnternationale Humaniterien HilfsOrganizatione (İnsani Yardım Teşkilatı) kuruldu. Bizden sonra kurulan bu ve buna benzer kuruluşların bizimle hiç bir organik bağı yoktur.

İlgili haberler
Tümünü Gör
Türkiye’deki STK’lardan Lübnan’a 1,2 milyar TL değerinde insani yardım
Türkiye’deki STK’lardan Lübnan’a 1,2 milyar TL değerinde insani yardım
Türkiye, İsrail saldırıları ve derinleşen ekonomik krizle mücadele eden Lübnan halkının yanında olmaya devam ediyor. Türkiyeli STK’lar iş birliğinde yürütülen çalışmalar kapsamında 7 Ekim 2023 tarihinden itibaren bölgeye 1,2 milyar TL değerinde insani yardım malzemesi ulaştırıldı.
31.07.2026
İHH, Lübnan’da yardım çalışmalarına devam ediyor
İHH, Lübnan’da yardım çalışmalarına devam ediyor
İşgalci İsrail’in artan saldırıları sebebiyle tarihinin en büyük insani krizlerinden birini yaşayan Lübnan’da, yerinden edilen siviller için yardım seferberliği sürüyor. "Lübnan Acil Yardım Bekliyor" kampanyası kapsamında çalışmalarına devam eden İHH İnsani Yardım Vakfı, 2026 yılı içerisinde ülkeye 80 konteynerlik insani yardım ulaştırdı.
29.07.2026
İHH’dan Suriye’deki engelli bireylere anlamlı destek: 228 elektrikli sandalye dağıtıldı
İHH’dan Suriye’deki engelli bireylere anlamlı destek: 228 elektrikli sandalye dağıtıldı
İHH İnsani Yardım Vakfı, Suriye’de iç savaşın yıkıcı etkileri nedeniyle uzuvlarını kaybeden savaş mağduru engellilere yönelik insani yardım çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. Vakıf, yürütülen son projeyle Suriye’nin Şam, Halep, Hama, Humus ve İdlib bölgelerinde zor şartlarda yaşayan toplam 228 engelli bireye elektrikli tekerlekli sandalye ulaştırdı.
27.05.2026