İHH İnsani Yardım Vakfı
0
Bağış Yap
Takip Et
TR
TRY
Kapat
  • Biz kimiz
  • Ne yapıyoruz
  • Ne yapabilirsiniz
  • Oturum aç
Arnavutluk’a Osmanlı usülü ilk cami ve hafızlık merkezi
İHH-Alsar Vakfı-TİKA ve Konya Selçuklu Belediyesi işbirliğiyle Arnavutluk’un İşkodra şehri Trush kasabasında yapılan 450 kişilik cami ibadete açılırken yanına da 48 yataklı ülkenin ilk hafızlık merkezinin izni alındı.
Arnavutluk 06.12.2014

İHH-Alsar Vakfı-TİKA ve Konya Selçuklu Belediyesi işbirliğiyle Arnavutluk’un İşkodra şehri Trush kasabasında yapılan 450 kişilik cami ibadete açılırken yanına da 48 yataklı ülkenin ilk hafızlık merkezinin izni alındı.

5 bin 34 Müslümanın yaşadığı Arnavutluk’un İşkodra şehri Trush kasabasında 2012 yılında Türkiye’den hayırseverlerin desteği ve İHH-Alsar Vakfı, TİKA ve Konya Selçuklu Belediyesi işbirliğiyle 450 kişinin ibadet edebileceği ilk caminin yapımına başlanmıştı.

 

Osmanlı mimarisi bir mühendislik harikası

Berdice Belediyesinin Alsar Vakfı’na tahsi ettiği arazi üzerinde yapılan cami tamamen Osmanlı mimarisine uygun inşa edildi.

Mühendislik harikası, hassas bir işçiliğin uygulandığı caminin mihrabı, kürsüsü, mimberi mermerden yapılmış olup inşasında 22 ton kurşun, 98 ton demir kullanıldı.

Bir şadırvan, tuvalet, su kuyusu ve 14 de kubbeden oluşan cami 480 bin euroya maloldu.
Müslüman nüfusunun sayısı düşük gösteriliyor

Merkezi Arnavutluk’ta bulunan İHH’nın partner kuruluşlarından Alsar Vakfı Başkanı Mehdi Gurra, Arnavutluk’ta Müslüman nüfusu 2001’e kadar resmi olarak yüzde 75’ken son yapılan sayımda bu oranın bilinçli olarak yüzde 57 gösterildiğini savundu.

Caminin yapılmasının çok önemli bir gelişme olduğunu vurgulayan Gurra, “Bu mimari bizler için bir örnek teşkil ediyor. Türkiye’deki hayırseverlerden Allah razı olsun. Şunu bilmemeliler ki biz Türklerle dostluktan daha öte Kur’an’ı Kerim ifadesiyle Müslümanlar olarak kardeşiz” dedi.

 

Arnavutluk’a ilk hafızlık merkezi

Öte yandan, caminin yanına eskiden mescid olarak kullanılan yaklaşık 3 bin metrekarelik alana 48 yataklı Arnavutluk’ta ilk kez bir hafızlık merkezi yapılacak.

Gurra, projenin hazır olduğunu ruhsatlarının alındığını belirterek,“Tefrişatının sponsoru bulundu. Sadece kaba inşaatı kaldı. Bunun da 400 bin euro tutarında bedeli var”dedi.

Arnavutluk’ta böyle bir hafızlık merkezi olmadığını ifade eden Gurra, “Türkiye’deki hafızlık müessesinin aynısını yaparak sonraki nesillere aktarılmasını istiyoruz” diye konuştu.

İHH-Alsar ortak projeleri

İHH, Alsar Vakfı ile Arnavutluk’ta birçok ortak projeye imza attı. Bunların arasında en önemlisi yetim projeleri oldu. Arnavutluk’ta Alsar Vakfı’nca bakılan 2306 yetimden 1403’ü İHH’nın "Yetim Sponsorluk Destek Sistemi" kapsamında Türkiye’den hayırseverler tarafından destekleniyor. Diğer dikkat çeken bir projede Arnavutluk’taki hapishanelerde kalan mahkumların sosyal yaşamlarında faydalanabilecekleri malzemeler ile yardım malzemeleri dağıtımıydı.

İlgili haberler
Tümünü gör
Deprem bölgesinde milyonlarca kişiye destek
Deprem bölgesinde milyonlarca kişiye destek
İHH İnsani Yardım Vakfı, deprem bölgelerinde yardım çalışmalarına devam ediyor. İHH, bugüne kadar 7 bin 341 arama kurtarma ve acil yardım görevlisi ile çalışmalarda bulundu ve depremden etkilenen milyonlarca kişiye destek oldu.
03.05.2023
İHH Somalili 38 bin 601 aileye un dağıttı
İHH Somalili 38 bin 601 aileye un dağıttı
İHH İnsani Yardım Vakfı, 2020 yılından bu yana kuraklığın yoğun bir şekilde devam ettiği Somali’de yardım çalışmalarına devam ediyor. İHH, çalışmaları kapsamında son olarak, ülkenin 10 şehrinde 38 bin 601 aileye 75’er kilo un dağıtımında bulundu. Dağıtımlardan yaklaşık 232 bin kişi faydalandı.
26.04.2023
İHH deprem bölgelerinde 7 bin 21 kişiyle çalışıyor
İHH deprem bölgelerinde 7 bin 21 kişiyle çalışıyor
İHH İnsani Yardım Vakfı, bir aylık süreç içerisinde 7 bin 21 arama kurtarma görevlisi ve yardım gönüllüsü ile depremden etkilenen illerde faaliyet gösterdi. Vakıf; gıda, barınma, giyecek gibi birçok alanda milyonlarca insana destek ulaştırdı. İHH depremin yaşandığı 10 ildeki yardım çalışmalarına devam ediyor.
09.03.2023