İHH İnsani Yardım Vakfı
0
Bağış Yap
Takip Et
TR
TRY
Kapat
  • Biz kimiz
  • Ne yapıyoruz
  • Ne yapabilirsiniz
  • Oturum aç
Bir Konu, Bir Konuk
İstanbul Genç İHH, “Bir Konu, Bir Konuk" programlarının ikincisinde İHH Mütevelli Heyeti Üyesi Hüseyin Oruç’u misafir ederek Moro Müslümanları’nın mücadelesini konuştu.
Moro 02.01.2019

Üsküdar Bağlarbaşı Kongre ve Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen konferans, Kur’an’ı Kerim tilaveti ile başladı. Program, Moro’daki Müslümanların mücadelesinin anlatıldığı sinevizyon gösterimi ile devam etti. Daha sonra ise kürsüye İHH Mütevelli Heyeti Üyesi Hüseyin Oruç çıktı.

447835128357.jpg

“Ben ne kadar insanı cennete götürebilirim?”

İslam’ın Moro’ya gelişini anlatarak konuşmasına başlayan Hüseyin Oruç, 14. yüzyıl öncesinde Şeyh Makdum diye bir adamın evini barkını, her şeyini bırakarak bölgeye geldiğini hatırlattı. Makdum’un tek düşüncesinin “Ben ne kadar insanı cennete götürebilirim?” olduğunu ifade eden Oruç, Şeyh’in 15 milyondan fazla insanın Müslüman olmasına vesile olduğunu söyledi. Oruç, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“İslam kapsayıcı bir dindir ama her millette olduğu gibi, bu bölgede de milliyetçilik hakim ve ayrı ayrı etnik kökene sahip. İslam, bu bölgede bulunan farklı etnik grupları 50 yıl içerisinde tek çatı altına topladı.

447840597193.jpg

İHH’nın Moro’daki rolü

İHH, Moro'daki sağlanmak istenilen barışı denetlemekle görevlendirildiği zaman Filipinler bunu istemedi. Ve bu isteksizliğin ardından Morolu Müslümanların şu anki lideri olan Hacı Murat, Filipinlilerin neden İHH'yı istemediklerini çok iyi bildiğini ifade etti. Ben de Hacı Murat'a niye İHH'yı bu kadar çok istediğini sordum. Cevap olarak ‘Çünkü İHH'nın buna ihtiyacı var, herkes Müslümanlara yardım ettiğiniz için size saldırıyor’ dedi.

Gazeteciler Hacı Murat’a barış için neden acele ettiğini sorduğunda, kendisi bu soruya şöyle cevap veriyor: ’50 yıldır ormandayım, hiç şehir hayatı görmedim ve bu sürede mücadelemiz devam etti. 300 bin şehit, 2,5 milyon göç verdik. Biraz daha geç kalsaydım barış yapacak halkım kalmayacaktı.’”

447815440372.jpg

Hediye takdimi

Program sonunda Genç İHH Başkanı Abdullah Muhammed İslam, Hüseyin Oruç'a konuşmalarından dolayı teşekkür ederek hediye takdiminde bulundu.

İlgili haberler
Tümünü Gör
Genç İHH, Suriye’de 13 üniversitede 7 bin kişiye iftar verdi
Genç İHH, Suriye’de 13 üniversitede 7 bin kişiye iftar verdi
Genç İHH, Gençlik İftarları projesiyle Suriye’de bulunan 13 üniversitede 7 bin öğrenciye iftar verdi. Ramazan ayı boyunca devam edecek olan iftar programlarıyla 17 üniversitede 10 bin öğrenciye iftar verilmesi hedefleniyor.
20.03.2025
Genç İHH 10. Ara Dönem İl Başkanları Toplantısı düzenlendi
Genç İHH 10. Ara Dönem İl Başkanları Toplantısı düzenlendi
Genç İHH, 10. Ara Dönem İl Başkanları Toplantısı yoğun bir gündemle gerçekleşti. Türkiye’nin dört bir yanından gelen il başkanları ile gerçekleştirilen toplantıda, özellikle Ramazan ayı için planlanan çalışmalar değerlendirildi.
24.02.2025
Genç İHH çalışmalarıyla binlerce gence ulaştı
Genç İHH çalışmalarıyla binlerce gence ulaştı
Gençlere yönelik farklı birçok alanda faaliyetlerde bulunan Genç İHH, 2024 yılındaki çalışmalarıyla binlerce gence ulaştı. Genç İHH tarafından Filistin’e destek amacıyla 62 ilde ve 85 üniversitede “Özgürlük İçin Nöbetteyiz” programları düzenlenirken, “Kampüs’ten Refah’a” programıyla da 50 ilde ve 62 üniversitede çeşitli çalışmalar gerçekleştirildi.
05.02.2025