İHH İnsani Yardım Vakfı
0
Bağış Yap
Takip Et
TR
TRY
Kapat
  • Biz kimiz
  • Ne yapıyoruz
  • Ne yapabilirsiniz
  • Oturum aç
Bosna Savaşı’nın 30 Gazisi İHH’yı ziyaret etti
Bosna Savaşı’nın kazanılmasında büyük payı olan 7. Müslüman Tugayı’nın komutanı Albay Şerif Patkoviç’in de aralarında olduğu 30 gazi, İHH’nın davetlisi olarak Türkiye’ye geldi.
Balkanlar, Bosna-Hersek 17.07.2009

Bosna Savaşı’nın 30 gazisi, Srebrenitsa katliamının 14. yılında İHH İnsani Yardım Vakfı’nın davetlisi olarak İstanbul’a geldiler. 3 yıl süren savaşta Sırplara karşı kahramanca savaşan gazi komutanların bir kısmı savaş bittikten sonra malulen emekli oldu. Bosna’nın efsane lideri Aliya İzzetbegoviç’in silah arkadaşları olan gaziler, “Aliya, savaşta hepimizi bir arada tutan liderimizdi. O olmasaydı bu savaşı kazanamazdık. Onun yerini doldurmamız imkansız” dediler.

Kefen kumaşlarını kendimize üniforma yaptık

Gaziler için vakfımızın merkezinde bir yemekli toplantı düzenlendi. Bosna Savaşı’nın kazanılmasında büyük payı olan 7. Müslüman Tugayı’nın komutanı Albay Şerif Patkoviç, 1992 ile 1995 yılları arasında süren savaşta Türkiye halkının büyük desteğini gördüklerini belirtti. Çok zor günlerden geçtiklerini ifade eden Patkoviç, o günleri şöyle anlattı: “Tabancalarla makineli tüfekli Sırplara karşı mücadele ettik. Askerlerimize elbise bulamadığımız için kefen bezinden beyaz üniformalar yaptık. Tevekkül ettik. İmkanlar kısıtlı olsa da savaştık, gerisini Allah’a bıraktık. Çünkü tek umudumuz Rabbimizin bize olan yardımıydı. Ve şükürler olsun Rabbim bizi muzaffer kıldı. Sırplara boyun eğdirmedi. Bosna’da savaş henüz bitmedi. Dengeler her an aleyhimize değişebilir” dedi.

Artık Batı’ya güvenmiyoruz

Bosnalıların Batı dünyasına olan güvenini kaybettiğini ifade eden Şerif Patkoviç, “Sırbistan ile savaşta halkımız bütün silahlarını Birleşmiş Milletler (BM) askerlerine teslim etti. Çünkü BM Bosna halkını korumasına aldığını ilan etmişti. BM Srebrenitsa’yı güvenli bölge ilan etmişti, korumasına almıştı. Ancak ne yazık ki daha sonra Sırplar gelip binlerce insanımızı toplu bir şekilde katlettiler. Hollanda ve BM askerleri bu katliamları sadece izlediler. Bosna halkı bu olaydan sonra Batılı ülkelere asla güvenmiyor. Yaşadığımız bu acıyı unutamayız. Biz unutmadık, yeni nesiller de unutmayacaktır” şeklinde konuştu.

Albay Patkoviç, Aliya ile ilgili bir anısını şöyle anlattı: “Savaş devam ederken Aliya cepheye gelerek bizi ziyaret etti. Askerlerin moral motivasyonunu yüksek tutmaya çalışıyordu. Daha sonra kendisine mangalda pişirdiğimiz eti ikram ettik. Ancak o ‘benim askerlerim bu etten yiyemiyorsa ben hiç yiyemem’ diyerek yemeği reddetti.  Aliya büyük bir liderdi.”

Patkoviç, vakfımız için ise “İHH her zaman yanımızda oldu. Hayırsever Türkiye halkının yardımlarını bize ulaştırdı. Bugün İHH’nın daha güzel yerlere geldiğini görüyorum” dedi.

İstanbul’un tarihi mekanlarını gezen gaziler için Bağcılar Belediyesi de Halk Sarayı’nda bir yemek verdi. Yemeğe Türkiye-Bosna Hersek Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkanı AK Parti İstanbul Milletvekili Feyzullah Kıyıklık, Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağrıcı, İHH Başkanvekili Yavuz Dede ve Başkan Yardımcısı Durmuş Aydın katıldı.

Bosnalı gaziler İstanbul’daki programlarının ardından Bosna savaşında şehit olan İlhan Atçı’nın ailesini ziyaret etmek için Bursa’ya geçtiler.

 

Srebrenitsa katliamı

Sırp saldırganlar, 14 yıl önce Srebrenitsa’da büyük bir acının yaşanmasına yol açtılar. 1992 Mart’ında başlayan Bosna Savaşı’ndan üç yıl sonra, savaş tam bitti denilen bir zaman dilinimde bölgede Hollandalı BM Barış Gücü askerlerinin bulunmasına rağmen 1995 yılı Temmuzunda Srebrenitsa’da büyük bir insanlık ayıbı yaşandı.

Bosna’nın doğusunda bulunan ve nispeten daha izole bir bölgede bulunan Srebrenitsa’nın savaş öncesinde yüzde 75’i Müslüman Boşnak olmak üzere 24 bin nüfus bulunmaktaydı. BM’nin “Korunaklı Bölge” olarak ilan ettiği altı bölgeden (Saraybosna, Bihaç, Gorajde, Zepa, Srebrinitsa, Tuzla) biri olan Srebrenitsa’nın bu özelliğinden dolayı komşu bölgelerden de bölgeye mülteci akını yaşanmış ve katliam öncesinde 45 bine yakın bir nüfus Srebrenitsa’da toplanmıştı.

ABD’nin katliamdan bir ay öncesinde istihbarat bilgisi olarak haberdar olduğu, Ratko Mladiç’e bağlı 10 binden fazla çetniğin (aşırı Sırp milliyetçileri) bölgeye doğru hareket ettiklerinin bilinmesi ve katliamın bir hafta kadar devam etmesine rağmen Batılı ülkeler tarafından herhangi bir müdahalenin yapılmamış olması hala cevap bekleyen sorulardan.

Bosnalılar şehitlerine ağladı

Bosna halkı her yıl olduğu gibi bu yıl da Srebrenitsa katliamının yıl dönümü olan 11 Temmuz’da şehitlerinin mezarları başında dualar ettiler. Ağıtlar ve gözyaşılar birbirine karıştı.

Bosna Savaşı’nda 250 binden fazla insan hayatını kaybetmişti.

İlgili haberler
Tümünü gör
Özgürlük Filosu için başvurular devam ediyor
Özgürlük Filosu için başvurular devam ediyor
İHH İnsani Yardım Vakfı ve çok sayıda uluslararası sivil toplum kuruluşunun organize ettiği Özgürlük Filosu, Gazze için yola çıkmaya hazırlanıyor. Filoya katılım için başvuru süreci devam ediyor.
04.04.2024
Suriye’deki 60 bin kişiye iftar
Suriye’deki 60 bin kişiye iftar
İHH İnsani Yardım Vakfı, iç savaşın devam ettiği Suriye’de Ramazan ayının ilk 20 gününde 60 bin kişiye iftar verdi.
03.04.2024
Gemiler hazır, Özgürlük Filosu Gazze'ye doğru yola çıkıyor!
Gemiler hazır, Özgürlük Filosu Gazze'ye doğru yola çıkıyor!
İHH Genel Başkanı Bülent Yıldırım, Uluslararası Özgürlük Filosu için satın alımı yapılan iki gemide incelemelerde bulundu. Yıldırım burada yaptığı açıklamada, “Bu yük gemisi 5 bin 500 ton kapasiteli, adı Anadolu. Ülkemizin yardımlarını ve merhametini yüklenerek Gazze’ye ulaştıracak. Diğer gemimizin adı, Vicdan. Bu gemi de dünyadaki vicdan sahibi aktivistleri alacak ve dünya vicdanını Gazze sahillerine ulaştıracak” dedi.
27.03.2024