İHH İnsani Yardım Vakfı
0
Bağış Yap
Takip Et
TR
TRY
Kapat
  • Biz kimiz
  • Ne yapıyoruz
  • Ne yapabilirsiniz
  • Oturum aç
Bosnalı Müslümanlar karara tepkili
Uluslararası Adalet Divanı dün tarihi bir karar alarak Sırbistan’ın Bosna Savaşı’nda soykırımdan sorumlu tutulamayacağına hükmetmesi, Bosnalı Müslümanları hayal kırıklığına uğrattı.
Arnavutluk, Avrupa, Balkanlar, Bosna-Hersek, Hırvatistan, Karadağ, Kosova, Makedonya, Sancak, Sırbistan 27.02.2007

SARAYBOSNA/BELGRAD

BM Uluslararası Adalet Divanı’nın, Sırbistan’ın bir devlet olarak Bosna Savaşı sırasında soykırım suçu işleyip işlemediğiyle ilgili davada Belgrad’ı aklamasına Boşnaklar ve Bosnalı Hırvatlar tepki gösterdi.

Bosna üçlü başkanlık konseyinin Hırvat üyesi Zeljko Komsiç, mahkemenin savaşta Bosna-Hersek’in diğer bölgelerinde işlenen, 100 binden fazla kişinin ölümüne yol
açan diğer suçları soykırım olarak nitelememesinden hayal kırıklığına uğradığını kaydetti.

 

SIRBİSTAN SOYKIRIMDAN AKLANDI

Srebrenitza Kurbanları Derneği Başkanı Münire Subasiç de, Sırbistan devletinin aklanmasının ve Bosna’nın tazminat talebinin reddedilmesine tepkisini dile getirenler arasında yer aldı.

Subasiç, AFP’ye telefonla kararı değerlendirirken, “Avrupa, bir kez daha Müslümanlara karşı olduğunu gösterdi” ifadesini kullandı. Subasiç, aralarında babası, eşi ve oğlunun bulunduğu 22 yakınını Srebrenitza katliamında kaybetmişti.

TADİÇ’TEN ‘SREBRENİTZA KINANSIN’ ÇAĞRISI
Bu arada, Sırbistan Devlet Başkanı Boris Tadiç, parlamentoya, Adalet Divanı’nın soykırım olarak ilan ettiği, 1995’te Bosnalı Sırpların Srebrenitza’da Boşnakları katletmesini kınaması çağrısında bulundu.

Tadiç, düzenlediği basın toplantısında, “Hepimiz için kararın en sıkıntılı bölümü Sırbistan’ın soykırımı önlemek için elinden gelenin hepsini yapmadığıdır” dedi.

Sırp parlamentosunun en kısa sürede Srebrenitza bölgesinde işlenen suçu açıkça kınayan bir deklarasyonu kabul etmesinin çok önemli olduğunu belirten Tadiç, bunun Bosna ile Sırbistan arasında yeni bir sayfa açılmasını, iki ülke vatandaşları arasında yeni güven inşasının sağlanmasını mümkün kılacağını söyledi.

Sırbistan Sosyalist Partisi lideri İvica Daciç, “Devletimiz soykırım yapmadıysa Miloşeviç ve diğer eski Sırp liderlere yöneltilen suçlamaları haklı çıkarmak zor olacaktır” dedi.

Lahey’deki mahkeme tarafından soykırımla suçlanan dönemin Devlet Başkanı Miloşeviç, BM Savaş Suçları Mahkemesi’nde 4 yıldır süren davasının sona ermesine haftalar kala geçen yıl Lahey’de gözetim altında ölmüştü.

İlgili haberler
Tümünü Gör
İHH’dan Lübnan’da acil yardım çalışması
İHH’dan Lübnan’da acil yardım çalışması
İHH İnsani Yardım Vakfı, işgalci İsrail'in saldırıları altındaki Lübnan'da yardım çalışmalarında bulunuyor. Vakıf tarafından, Beyrut’ta ve Lübnan’ın güneyinde gıda, sıcak yemek, hijyen ve barınma alanlarında yüzlerce ihtiyaç sahibine destek ulaştırıldı.
28.09.2024
Sudan’a İyilik Gemisi yola çıktı
Sudan’a İyilik Gemisi yola çıktı
İHH İnsani Yardım Vakfı ve Kuveytli kuruluş Kuwait Society for Relief tarafından ortak hazırlanan insani yardım gemisi, Mersin Limanı’ndan Sudan’a doğru yola çıktı.
20.09.2024
İHH ve BM’den Suriye’deki ailelere kapsamlı nakdi ve ayni destek projesi
İHH ve BM’den Suriye’deki ailelere kapsamlı nakdi ve ayni destek projesi
İHH İnsani Yardım Vakfı ve Birleşmiş Milletler İnsani Yardım Koordinasyon Ofisi’nin Suriye Sınır Ötesi İnsani Yardım Fonu (SCHF) iş birliğiyle yürütülen proje kapsamında, Suriye'nin Afrin ilçesindeki Racu bölgesinde yaşayan bin 150 aileye 9 ay boyunca toplamda 371 bin 475 dolar nakdi yardım ve 3 bin 450 adet gıda kolisi dağıtıldı.
17.09.2024