10 Afrika ülkesinde katarakt ameliyatlarını başlatan İHH İnsani Yardım Vakfı, Ramazan’da da Afrikalıların yüzlerini güldürüyor. İHH, Afrika’nın fakir ülkelerinden Burkina Faso’ya yardım elini uzattı.
İHH ekibi, başkent Ouagadougou’da 1500 kişiye iftar yemeği verdi. İftar yemeğini yiyen Burkina Fasolular, hayırsever Türkiyeli kardeşlerine ve İHH’ya teşekkür ettiler. İHH ekibi iftar yemeğinin yanı sıra ihtiyaç sahibi bin aileye de gıda yardımında bulundu.
Bu yardımlardan sonra başkente 250 kilometre mesafede bulunan ve 20 bin insanın yaşadığı Titao kasabasında 1500 kişiye iftar yemeği verildi. 1500 aileye ise gıda dağıtımı yapıldı.
Kadın Doğum Kliniği, Yetim Okulu ve 5 Su Kuyusu Açıldı
Yine bu kasabada Türkiyeli hayırsever insanların bağışları ile temelleri bir yıl önce atılan ve 3 doktorun görevli olduğu Kadın Doğum Kliniği, hizmete girdi. Klinikte doğum dışında sağlık taramaları da yapılıyor. Burada görev alacak olan doktorların 3 yıllık maaşları da İHH tarafından üstlendi.
Titao kasabasında ayrıca 40 yetim öğrencinin eğitim göreceği ve masrafları İHH tarafından karşılanan bir okulun açılışı gerçekleştirildi.
İHH ekibi, su sıkıntısı sebebiyle sürekli salgın hastalıklara maruz kalan kasaba halkı için 5 su kuyusunu hizmete açarak, bu eksikliklerini de giderdi. Su kuyularının açılışına katılan kasaba halkı temiz sudan kana kana içmenin mutluluğunu yaşadı.
İHH’nın Titao kasabasında bir dizi yardımlarda bulunması kasaba halkı tarafından büyük bir sevinçle karşılandı. İftar yemeğine ve açılışlara eşlik eden kasaba halkı,
“Dünyanın çok farklı yerlerinden insanlarla tanıştık. Fakat Türkler kadar merhametli bir millet görmedik” sözleriyle duygularını dile getirdi.
Sel ve kuraklık ülke insanını fakir düşürmüş
13 milyonluk Batı Afrika ülkesi olan Burkina Faso halkının yüzde 70 Müslüman, yüzde 30 ise Hıristiyan. Ülkedeki temel geçim kaynağı tarım ve hayvancılık. Burkina Faso’da biri kuraklık diğeri yağışlı olmak üzere iki mevsim yaşanıyor.
Yağmur mevsiminde ekili alanlar sık sık sel afetlerine maruz kaldığı için tarımdan istenen verim bir türlü alınamıyor. Yağmur mevsiminden sonra başlayan kuraklık mevsimi de ülke topraklarının daha da verimsizleşmesine sebep oluyor. Bu da halkın sürekli yoksulluk içinde yaşamasına sebep oluyor.
Okuma yazma oranının yüzde 18 olduğu ülkede, açlık, yoksulluk ve salgın hastalıklar sebebiyle ortalama yaşam süresi 46 yıl. Ülke insanı iş bulma ümidiyle sürekli Fildişi Kıyıları ve Gana’ya gidiyor.