İHH İnsani Yardım Vakfı
0
Bağış Yap
Takip Et
TR
TRY
Kapat
  • Biz kimiz
  • Ne yapıyoruz
  • Ne yapabilirsiniz
  • Oturum aç
Çeçenlerin Hukuk Talebi
İHH'nın da katılımıyla Uluslar arası Af Örgütü tarafından Dünya Mülteciler Günü münasebetiyle düzenlenen basın açıklamasında Türkiye'deki Çeçenlere yasal haklarının verilmesi istendi.
Çeçenistan, Dağıstan, İnguşetya, Kafkasya, Rusya 21.06.2005

İHH'nın da katılımıyla Uluslar arası Af Örgütü tarafından Dünya Mülteciler Günü münasebetiyle düzenlenen basın açıklamasında Türkiye'deki Çeçenlere yasal haklarının verilmesi istendi. Uluslar arası Af Örgütü Türkiye �zubesi tarafından yapılan basın açıklamasında Türkiye'de bulunan Çeçen mültecilerin yaşadığı sıkıntılara dikkat çekilerek gerekli hukuki önlemlerin alınması istendi. İHH, Mazlumder ve Helsinki Yurttaşlar Derneği'nin aktif desteğiyle düzenlenen basın açıklamasında 1999 yılında patlak veren İkinci Çeçen-Rus savaşı sebebiyle 500 bin insanın mülteci konumuna düştüğü hatırlatıldı. Türkiye'de halen 5 bin civarında Çeçen mülteci olduğu belirtilen açıklamada, 1951 tarihli Mülteci Sözleşmesi'ne taraf olmasına rağmen Türkiye devletinin Çeçen sığınmacılara bu hükümleri uygulamada isteksiz olduğu vurgulandı. Çeçen sığınmacıların Türkiye'deki en dezavantajlı mülteci grubunu oluşturduğu belirtilen açıklamada, “Fiilen mülteci olmalarına karşılık, hukuki olarak mülteci statüsü tanınmamış olduğu için hukuki güvencelerden ve temel bazı haklardan yoksun olarak, belirsiz koşullarda yaşamaktadırlar. Her açıdan belirsiz ve güvensiz koşullar, çoğunluğu kadın, çocuk ve yaşlılardan oluşan mültecilerin umutlarını ve hayallerini her gün biraz daha törpülüyor, psikolojik olarak biraz daha yıpratıyor. Geçerli bir pasaportları yok, bir kısmı pasaport olmaksızın ülkesini terk etmiş, pasaportu olanların ise geçerlilik süresi bitmiş durumda” denildi. Halen polis tarafından göz altına alınan Çeçen sığınmacılar bulunduğunu hatırlatan Af Örgütü temsilcisi Av. Halim Yılmaz, gözaltındaki Çeçenlerin kötü koşulları protesto için açlık grevi yaptıklarını da söyledi.


İlgili haberler
Tümünü gör
Uluslararası öğrenciler deprem bölgeleri için seferber oldu
Uluslararası öğrenciler deprem bölgeleri için seferber oldu
Sefire-i Alem Derneği öncülüğünde 19 farklı ülkeden 50’yi aşkın öğrenci depremden etkilenen vatandaşlara destek olmak amacıyla örnek bir çalışma gerçekleştirdi. Öğrenciler, dernek binasında kurulan atölyelerde İHH İnsani Yardım Vakfı’nın kermesinde satılması için sarma ve mantı hazırladı. Ürünlerin satışından elde edilen gelir Kahramanmaraş’ta kurulması planlanan konteyner mahallesinde kullanılacak. Öğrenciler tarafından ayrıca, çocuklar için oyuncak kampanyası başlatılırken, deprem bölgesine gönderilmek üzere toka ve çeşitli giyecekler de dikildi.
18.02.2023
Türkiye’den Ukrayna’ya mobil aşevi
Türkiye’den Ukrayna’ya mobil aşevi
İHH İnsani Yardım Vakfı tarafından Rusya’nın saldırısı altındaki Ukrayna’ya gönderilen mobil aşevi İstanbul’dan yola çıktı. Aşevinin günde 30 bin kişiye yemek dağıtması planlandı. Ayrıca İHH’nın geçtiğimiz haftalarda Ukrayna’ya gönderdiği 3 TIR dolusu yardım malzemesi de savaş mağdurlarına ulaştırıldı.
Ukrayna
27.01.2023
Gazze’de on binlerce ihtiyaç sahibine destek
Gazze’de on binlerce ihtiyaç sahibine destek
İHH İnsani Yardım Vakfı, Gazze’deki yardım faaliyetlerine 2022 yılında da devam etti. Gıda, eğitim, sağlık ve barınma gibi birçok alanda Gazzeli on binlerce ihtiyaç sahibine yardım ulaştırıldı. İHH tarafından şehirde inşa edilen bin 900 öğrenci kapasiteli okulun inşaatı da devam ediyor.
Kurban, Ramazan, Yetim
26.01.2023