Filistin’in Batı Şeria bölgesindeki Cenin’de, İsrail’in 1948’deki saldırıları sonucu evsiz kalan Filistinliler için bir mülteci kampı oluşturuldu.
Bir kilometrekarelik kampta İsrail saldırılarından kaçan 13.755 Filistinli, Birleşmiş Milletler gözetimi altında yaşıyordu. 3 Nisan 2002 gecesi İsrail ordusu kampa havadan ve karadan bir saldırı başlattı. Saldırılar sonucu yerle bir olan kampta binlerce insan evsiz kalırken 1.300 masum sivil katledildi.
İsrail ordusunun “Koruyucu Duvar Operasyonu” adıyla Cenin’e gerçekleştirdiği bu saldırı, Filistin halkına karşı işlenen en büyük katliamlardan biri oldu. Tanklarla kuşatılan kamp, önce helikopterlerden aralıksız olarak atılan füzelerle yerle bir edildi, ardından buldozerler kamptaki evlerin üzerinden geçti. Yaklaşık iki hafta süren saldırılarda İsrail askerleri neredeyse kamptaki bütün erkekleri tutukladı, bu kişilerden bir daha haber alınamadı.
Kamptaki tüm yaşam alanlarının bombalandığı saldırılar sonucunda 4.000 kişi evsiz kaldı. Kesin rakamlar bilinmemekle birlikte İnsan Hakları İzleme Örgütü ve Uluslararası Af Örgütü, operasyonda 1.300 kişinin öldürüldüğünü açıkladı.
Saldırıların ardından İsrail, işlediği insanlık suçunun izlerini dünya kamuoyundan saklamak için Cenin’de inceleme yapmak isteyen BM heyetine izin vermedi. 2002 yılında Cenin’de yaşanan olaylar Türk ve dünya basınında geniş yankı buldu ancak İsrail her zamanki tavrıyla tüm tepkileri kulak ardı etti.
1.300 kişinin öldürüldüğü, 1.500 kişinin yaralandığı ve kampın yüzde 80’inin kullanılamaz hâle geldiği Cenin katliamı, 21. yüzyılın ilk toplu kıyım ve imha saldırısı olarak tarihe geçti.