İHH İnsani Yardım Vakfı
0
Bağış Yap
Takip Et
TR
TRY
Kapat
  • Biz kimiz
  • Ne yapıyoruz
  • Ne yapabilirsiniz
  • Oturum aç
Çin’in Doğu Türkistan Soykırımına kınama
Doğu Türkistan Platformu, 5 Temmuz 2009 Urumçi katliamının yıldönümü dolayısıyla 1-10 Temmuz tarihleri arasında ‘‘Doğu Türkistan Soykırımını Kınama Günleri’’ adıyla bir dizi etkinlik düzenleyecek. Etk
Çin, DoğuTürkistan, OrtaAsya, Türkiye 01.07.2010

Geçtiğimiz yıl Çin’deki bir fabrikada yaşanan olayların ardından başlayan ve katliama dönüşen saldırılar, Doğu Türkistan Platformu tarafından düzenlenecek etkinliklerle anılacak. ‘‘Doğu Türkistan Soykırımını Kınama Günleri’’ adı altında gerçekleştirilecek etkinlikler 1-10 Temmuz tarihleri arasından düzenlenecek. Etkinlikler Eresin Otel’de düzenlenen basın toplantısı ile başladı. Toplantıya Ak Parti, CHP ve MHP’den milletvekilleri, Saadet Partisi ve Millet Partisi heyeti, İHH Genel Başkanı Bülent Yıldırım, Mazlumder İstanbul Şube Başkanı Cihat Gökdemir ve çeşitli sivil toplum kuruluşu temsilcileri ile Türkiye’de yaşayan Doğu Türkistanlı vatandaşlar katıldı. 

10 gün sürece etkinliklerde fotoğraf sergisi, film ve belgesel gösterimi, konferans ve panellerle Çin’in Uygur katliamı protesto edilecek. Dünyanın dikkati bu konuya çekilecek.

Türkiye’deki Doğu Türkistan dernek ve vakıfları tarafından oluşturulan ‘‘Doğu Türkistan Platformu’’ adına basın açıklamasını Doğu Türkistan Kurultayı Başkan Yardımcısı Seyit Tümtürk okudu. Basın açıklamasında Doğu Türkistan’da ‘‘5 Temmuz’’ endişesinin devam ettiği söylenirken, bölgede yaşam mücadelesi veren 30 milyon Müslüman Türk’ün geleceğinden endişe edildiği vurgulandı. Doğu Türkistan’da 1980’den sonra her on yılda bir kargaşa çıkartılarak etnik soykırım uygulandığı ifade edilen basın açıklamasında bu mazlum ve mağdur davanın biran önce BM gündemine alınması gerektiği dile getirildi.

Basın açıklamasının ardından davetliler kısa birer konuşma yaptılar. İHH İnsani Yardım Vakfı Genel Başkanı Bülent Yıldırım konuşmasında şu an dünyanın en büyük problemlerinden birisinin Doğu Türkistan meselesi olduğunu söyledi. Yıldırım, Çin’in bölgede uyguladığı insanlık dışı uygulamaların sona erdirilmesi için çeşitli yaptırımların hayata geçirilmesi gerektiğini söyledi. Yıldırım, İslam Konferansı Örgütü (İKÖ)’nün Çin’e uygulanacak yaptırımlar için devreye girmesi gerektiğini dile getirdi.

Bülent Yıldırım, İslam ülkelerinin Çin ile her yıl 150 milyar dolarlık ticari anlaşmaları olduğunu da sözlerine ekleyerek ancak bu şekilde Çin’e, Doğu Türkistan konusunda yaptırım uygulanabileceğini belirtti. Mazlumder İstanbul Şube Başkanı Avukat Cihat Gökdemir de basın açıklamasında Doğu Türkistan’da yaşanan insan hakları ihlallerini anlattı.

İlgili haberler
Tümünü Gör
İHH, Ramazan ayında 3 milyondan fazla kişiye ulaştı
İHH, Ramazan ayında 3 milyondan fazla kişiye ulaştı
İHH İnsani Yardım Vakfı bu yıl Ramazan ayı çalışmaları kapsamında Türkiye dahil olmak üzere 67 ülkede faaliyet gösterdi. Vakıf, yapılan faaliyetlerde 3 milyon 99 bin 227 kişiye ulaştı.
Ramazan
01.04.2025
Deprem yaşanan Myanmar ve Tayland’a İHH’dan acil yardım
Deprem yaşanan Myanmar ve Tayland’a İHH’dan acil yardım
İHH İnsani Yardım Vakfı, Myanmar'da meydana gelen ve komşu ülke Tayland’ı da etkileyen 7,7 ve 6,4 büyüklüğündeki iki depremin ardından acil yardım çalışmalarına başladı. Çalışmalar kapsamında vakıf tarafından Tayland’da 800 kişiye sıcak yemek dağıtılırken, Myanmar’da da depremden etkilenenlere su ve kuru gıda desteği verildi.
30.03.2025
Türk doktorlardan Gazzeli yaralılara ameliyat desteği
Türk doktorlardan Gazzeli yaralılara ameliyat desteği
Gazze’de ameliyat desteği projesini uygulayan İHH, şu ana kadar 357 ameliyat gerçekleştirdi. Proje kapsamında, ameliyat imkânı bulamayan ve acil tedavi bekleyen binlerce Gazzelinin ameliyat edilmesi hedefleniyor. Projenin uygulandığı hastanede görev yapan gönüllü doktorlardan Prof. Dr. İbrahim Uygun, Gazze’nin çok ciddi desteğe ihtiyacı olduğunu belirterek, “İHH’nın büyük çadır kentler kurduğunu, klinik kurduğunu ve hastanelere çok büyük desteğini bizzat gördüm” dedi.
14.03.2025