İHH İnsani Yardım Vakfı
0
Bağış Yap
Takip Et
TR
TRY
Kapat
  • Biz kimiz
  • Ne yapıyoruz
  • Ne yapabilirsiniz
  • Oturum aç
Çin’in Doğu Türkistan Soykırımına kınama
Doğu Türkistan Platformu, 5 Temmuz 2009 Urumçi katliamının yıldönümü dolayısıyla 1-10 Temmuz tarihleri arasında ‘‘Doğu Türkistan Soykırımını Kınama Günleri’’ adıyla bir dizi etkinlik düzenleyecek. Etk
Çin, DoğuTürkistan, OrtaAsya, Türkiye 01.07.2010

Geçtiğimiz yıl Çin’deki bir fabrikada yaşanan olayların ardından başlayan ve katliama dönüşen saldırılar, Doğu Türkistan Platformu tarafından düzenlenecek etkinliklerle anılacak. ‘‘Doğu Türkistan Soykırımını Kınama Günleri’’ adı altında gerçekleştirilecek etkinlikler 1-10 Temmuz tarihleri arasından düzenlenecek. Etkinlikler Eresin Otel’de düzenlenen basın toplantısı ile başladı. Toplantıya Ak Parti, CHP ve MHP’den milletvekilleri, Saadet Partisi ve Millet Partisi heyeti, İHH Genel Başkanı Bülent Yıldırım, Mazlumder İstanbul Şube Başkanı Cihat Gökdemir ve çeşitli sivil toplum kuruluşu temsilcileri ile Türkiye’de yaşayan Doğu Türkistanlı vatandaşlar katıldı. 

10 gün sürece etkinliklerde fotoğraf sergisi, film ve belgesel gösterimi, konferans ve panellerle Çin’in Uygur katliamı protesto edilecek. Dünyanın dikkati bu konuya çekilecek.

Türkiye’deki Doğu Türkistan dernek ve vakıfları tarafından oluşturulan ‘‘Doğu Türkistan Platformu’’ adına basın açıklamasını Doğu Türkistan Kurultayı Başkan Yardımcısı Seyit Tümtürk okudu. Basın açıklamasında Doğu Türkistan’da ‘‘5 Temmuz’’ endişesinin devam ettiği söylenirken, bölgede yaşam mücadelesi veren 30 milyon Müslüman Türk’ün geleceğinden endişe edildiği vurgulandı. Doğu Türkistan’da 1980’den sonra her on yılda bir kargaşa çıkartılarak etnik soykırım uygulandığı ifade edilen basın açıklamasında bu mazlum ve mağdur davanın biran önce BM gündemine alınması gerektiği dile getirildi.

Basın açıklamasının ardından davetliler kısa birer konuşma yaptılar. İHH İnsani Yardım Vakfı Genel Başkanı Bülent Yıldırım konuşmasında şu an dünyanın en büyük problemlerinden birisinin Doğu Türkistan meselesi olduğunu söyledi. Yıldırım, Çin’in bölgede uyguladığı insanlık dışı uygulamaların sona erdirilmesi için çeşitli yaptırımların hayata geçirilmesi gerektiğini söyledi. Yıldırım, İslam Konferansı Örgütü (İKÖ)’nün Çin’e uygulanacak yaptırımlar için devreye girmesi gerektiğini dile getirdi.

Bülent Yıldırım, İslam ülkelerinin Çin ile her yıl 150 milyar dolarlık ticari anlaşmaları olduğunu da sözlerine ekleyerek ancak bu şekilde Çin’e, Doğu Türkistan konusunda yaptırım uygulanabileceğini belirtti. Mazlumder İstanbul Şube Başkanı Avukat Cihat Gökdemir de basın açıklamasında Doğu Türkistan’da yaşanan insan hakları ihlallerini anlattı.

İlgili haberler
Tümünü gör
İHH, Gazze’de en çok yemek dağıtımı yapan kuruluşlardan
İHH, Gazze’de en çok yemek dağıtımı yapan kuruluşlardan
İHH, Gıda Güvencesi Sektörü’nde Uluslararası Koordinasyon Mekanizması verilerine göre Gazze'de günlük olarak en fazla sıcak yemek ve ekmek dağıtımı yapan uluslararası kuruluşlar arasında yer aldı. Çalışmalarını sürdüren vakıf, Dünya Gıda Programı (WFP) ile birlikte Ramazan’da da her gün 48 bin kişiye iftar yemeği ikramında bulunuyor.
18.03.2024
İHH Gazze’ye yönelik yardımlarına ara vermeden devam ediyor
İHH Gazze’ye yönelik yardımlarına ara vermeden devam ediyor
İHH İnsani Yardım Vakfı, işgalci İsrail’in saldırıları altındaki Gazze’ye insani yardım ulaştırmaya devam ediyor. Her gün 32 bin kişiye sıcak yemek dağıtımında bulunan vakıf; 7 Ekim’den bu yana gıda kolisi, battaniye ve tıbbi malzeme gibi farklı kalemlerde on binlerce Gazzeliye destek oldu.
16.02.2024
Suriye’deki 4 bin 608 aileye kış yardımı
Suriye’deki 4 bin 608 aileye kış yardımı
İHH İnsani Yardım Vakfı tarafından ‘‘İyilik Soğuk Geçirmez’’ sloganıyla başlatılan kış kampanyası kapsamında Suriye’nin kuzeyindeki 4 bin 608 aileye kömür, battaniye, sünger yatak, gıda kolisi, mont ve çizme gibi yardım malzemeleri dağıtıldı.
06.02.2024