20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü dolayısıyla Fatih'te "Çocukla Çocuk Ol" temalı etkinlik düzenlendi. Uluslararası Mülteci Hakları Derneği ve Genç İHH tarafından Saraçhane Parkı'nda gerçekleştirilen etkinlikte, graffiti sanatçıları çizimler yaptı, Suriyeli müzik grubu Domsek canlı müzik dinletisi sundu ve Grup Yürüyüş de ezgilerini seslendirdi.
Etkinlikte konuşan Uluslararası Mülteci Hakları Derneği Genel Başkanı Uğur Yıldırım, 27 yıl önce yürürlüğe giren Çocuk Hakları Sözleşmesinin her gün daha fazla ihlal edildiğini söyledi.
Yıldırım, milyonlarca çocuğun, birçok temel haktan yoksun bir şekilde, savaş, göç ve yoksulluk gibi olumsuzlukların ortasında yaşamını sürdürmeye, büyümeye çalıştığını anlatarak, "Maalesef savaş, milyonlarca çocuk için gündelik hayatın bir parçası haline gelmiştir. Bazıları başka bir yaşam tanımayarak savaşın ortasında doğmuş, bazıların dünyası da savaşların ortaya çıkışıyla alt üst olmuştur. Bu etkilerin sonucunda sayısız çocuk ölmüş, birçoğu sakat veya yetim kalmıştır. Birçoğu aç kalmış veya açlıktan ölmüştür. Milyonlarcası topraklarından ayrılarak yollara dökülmeye zorlanmıştır. Çoğu bu zorunlu yolculuğun ağır şartlarına dayanamayarak hayata veda etmiştir. Hayatta kalabilenler ise hiçbir insani koşula uymayan ortamlarda yaşamını sürdürmeye çabalamaktadır. Mülteciler, geçiş yaptıkları ülkelerde çoğu kez yabancı düşmanlığının ve ayrımcılığının hedefi olmaktadır." diye konuştu.
"Sığınmacı çocukların yardım çığlıklarına karşılık verelim"
UNICEF raporuna göre bugün dünyada yaklaşık 50 milyon çocuğun yerinden ve yurdundan ayrı düştüğünü aktaran Yıldırım, 2015 yılında kimsesiz 100 binden fazla çocuğun 78 ülkeye sığınma başvurusunda bulunduğunu, Suriye'deki iç savaşta ise 15 binden fazla çocuğun hayatını kaybettiğini söyledi.
Yunanistan'a geçme umuduyla bindiği botun batması sonucu cansız bedeni kıyıya vuran Aylan bebeği hatırlatan Yıldırım, bu olaydan sonra 340 çocuğun daha yaşamını yitirdiğini kaydetti.
Yıldırım, savaşın bu ağır bilançosunun gölgesinde karanlığa bir umut yakabilmek amacıyla etkinliği düzenlediklerini dile getirerek, "Her milletten, dilden, dinden çocuk ile birlikte ifadenin söz ve resimle birleştiği grafiti sanatıyla mazlum ve mağdur çocukların haklarını unutmadığımızı, her daim müdafi olacağımızı duyuracağız. Sizleri de en temel haklardan olan yaşam hakkı ihlal edilen mülteci çocuklar adına seslerine ses olmaya, yardım çığlıklarına karşılık vermeye, bir insanlık vazifesi olarak davet ediyoruz." ifadelerini kullandı.
Çocukların da kendilerince graffiti yaptığı, halat çekme oyunlarını oynadığı etkinlik, graffiti sanatçıları; Belal Khaled, Leo Lunatic, MET ve Reach’ın hünerlerini sergilemelerinin ardından son buldu.