Afrika’nın en uzun süren insani krizlerinden olan Darfur sorunu giderek daha da derinleşirken yüz binlerce göçmen dış yardımlara muhtaç bir hayat sürüyor. Son birkaç ayda yaklaşık 70 bin göçmen Nyala şehrine sığınmak zorunda kaldı. Köylerini terk ederek Nyala’daki mülteci kamplarına sığınan yeni göçmenlerin durumu ise yürekleri parçalıyor. 50 dereceye varan sıcağın altında başlarını sokacakları bir gölgelikleri dahi bulunmayan göçmen aileler çok acil olarak barınak, su ve gıdaya ihtiyaç duyuyor.
Bölgede göçmenlere yardım ulaştıracak bir mekanizmanın olmaması ise durumu daha da kötüleştiriyor. Güney Sudan bölgesinin ayrılmasının ardından petrol gelirlerini kaybeden Sudan devleti ekonomik yönden tam anlamıyla darboğazda. Birleşmiş Milletler ise kasası ve depoları boş olarak bölgede varlığını sürdürüyor. 2008’de iki yüzün üzerinde olan Uluslararası STK sayısında ise büyük bir düşüş yaşanmış. Fonlarını bitiren STK’ların büyük bölümü Darfur’daki faaliyetlerini sonlandırarak Somali, Mali gibi yeni kriz bölgelerine geçmişler. Oluşan bu yeni durum Darfur’un içinde bulunduğu göçmen sarmalını daha da kötüleştiriyor.
Benzin sıkıntısının yaşandığı ve uzun araç kuyruklarının oluştuğu Nyala şehrindeki büyük göçmen kamplarında 300 binden fazla göçmen yaşıyor. Tüm Darfur bölgesindeki göçmen sayısı ise 1.4 milyon civarında. Farklı sebeplerden dolayı yaşanan silahlı çatışmalar yüzünden mevcut göçmen kampları giderek büyürken yeni kamp bölgeleri oluşmakta.
Darfur için acil yardım çağrısı
İslam İşbirliği Teşkilatı’nın daveti üzerine ziyaret ettiğimiz Siref kampı da yeni kurulan bir kamp. Ancak kampta göçmenlerin ihtiyaçlarını giderecek herhangi bir malzeme bulunmamakta. Göçmenler büyük bir arazinin üzerine gelişi güzel yayılırken kendilerini güneşten dahi koruyamamaktalar. Ellerine geçirdikleri hasırlarla gölge yapmaya çalışan göçmenler geride kalan aile fertlerinden de habersiz. Kocasını, çolunu çocuğunu, evini, tarlasını kaybeden göçmenler çaresizlik içinde kendilerine yardım elinin uzanmasını bekliyorlar ve ilkel şartlarda çalı çırpı yardımıyla barınak oluşturmaya çalışıyorlar.
Topluluk içinde yaralı olanlar da bulunuyor. Doktor ve ilaç bulunmayan kamp alanında diğer bir temel ihtiyaç da temiz su. Göçmenler elleriyle toprağı kazıyarak derinlerdeki suya ulaşmaya çabalarken bazıları da daha uzaktaki kamp bölgelerinden elleriyle su taşıyorlar. Banyo ihtiyacını karşılayamayan göçmenler tuvalet ihtiyaçlarını da karşılamakta zorlanıyorlar.
Bu çağrı acil yardım ulaşmaması durumunda insani bir krize dönüşmesi muhtemel olan durumun düzelmesi için yapılmaktadır. İslam dünyasının 10 yıldır iç savaş içinde yaşayan Darfur halkına gerçek manada el uzatma zamanıdır.
[videoGaleri-356]