İHH İnsani Yardım Vakfı
0
Bağış Yap
Takip Et
TR
TRY
Kapat
  • Biz kimiz
  • Ne yapıyoruz
  • Ne yapabilirsiniz
  • Oturum aç
Darfur’daki mültecilere yeni evler
İHH, Darfur’da göçmen kamplarında derme çatma çadırlarda yaşam mücadelesi veren mültecilerin barınak sorununa çözüm bulmak için hayata geçirdiği “barınma projesi” kapsamında 74 evin daha açılışını yaptı.
Afrika, Sudan 26.11.2015

İHH, Darfur’da göçmen kamplarında derme çatma çadırlarda yaşam mücadelesi veren mültecilerin barınak sorununa çözüm bulmak için hayata geçirdiği “barınma projesi” kapsamında 74 evin daha açılışını yaptı.

2003 yılından beri silahlı çatışmalara sahne olan Darfur'da milyonlarca insan göçmen kamplarında yaşıyor. Bölgede yaşanan çatışmalardan dolayı Darfur’un Niyala bölgesindeki kamplara sığınan mültecilerin şartları oldukça yetersiz, suya ulaşımları da sorunlu. Çadırı olmayan aileler derme çatma yerlerde yaşıyor. İHH İnsani Yardım Vakfı da göçmen ailelerin barınak sorununa çözüm bulmak amacıyla bir “Barınma Projesi” hayata geçirdi.

Mültecilerin barınma sorununa çözüm bulmak amacıyla Darfur’un Amgonya bölgesinde 148 ev inşa edildi.
Evlerden 74’ü 2014 Ramazan çalışmalara kapsamında Darfur’a giden İHH ekipleri tarafından ailelere teslim edilirken geri kalanların açılışları da yine bölgeye giden İHH ekipleri tarafından yapıldı.

Kamıştan örülmüş hasırlarla yapılan evlerin, 3x3,5 metre ebatlarında iki odası, çatısı branda ile örtülü, 200 metrekare genişliğinde avlusu bulunuyor. Kamışlardan örülmüş hasır malzemeyle yapılan evlerin, zeminleri ise hasır ile kaplı. Evler Türkiye şartlarında oldukça basit olsa da buraya göre geniş ve rahat, bölgedeki diğer evlere göre de dayanıklı bir şekilde yaptırıldı.

İHH İnsani Yardım Vakfı hazırladığı projelerle bölgede okul, su kuyuları, cami açmayı da planlıyor.

Darfur’da insani kriz

Sudan’ın batısındaki Darfur bölgesinde ise 2003 yılından beri çatışmalar yaşanmakta olup bölge ciddi bir insani krize sahne oluyor. Yaklaşık 2 milyon insanın göçmen haline geldiği Darfur bölgesindeki sorunun çözümü için Katar’da bir takım görüşmeler yürütülüyor. Ancak bölgede güç sahibi olan büyük silahlı gruplar bu görüşmelerde yer alıyor. Darfur bölgesi kabileler arasında ve Sudan ordusu ile isyancı gruplar arasında yaşanan yoğun silahlı çatışmalar nedeniyle istikrardan uzaklaşan Sudan’da, istikrarsızlık ülke geneline de farklı şekillerde yansıyor.

Dünyanın neredeyse unuttuğu Darfur şu anda Afrika’daki en büyük insani krize sahne oluyor. Yaklaşık 500 bin kilometre karelik bir alanı kapsayan Darfur bölgesi, açık hava kampını andırıyor. Sadece 2013 yılı içinde yaşadığı yerleşkeyi terk etmek zorunda kalanların sayısı 380 bin dolaylarında. Darfur genelinde 3.5 milyon insan yardım ihtiyacı içinde yaşıyor. Faşir, Zalince, Niyala, Cenine, Ed Daein gibi büyük şehirlerde çok büyük sayılarda göçmen kamp alanlarında kalıyor.

2014’ün ilk aylarında Güney ve Kuzey Darfur’da yaşanan sıcak çatışmalar 215 bin insanın evlerini terk etmesi ile sonuçlanan, Özellikle Um Gunya, Khor Abeche ve Saraf Omra gibi kırsal yerleşkelerde Sudan ordusu ile isyancı gruplar arasında yoğun çatışmalar yaşandı. Evlerini terk edenler daha güvenli yerlerde yeni bir yaşam başlatmak için kamplara sığınmak zorunda kaldı. 2003 yılından bu yana Darfur’da yaşanan çatışmalar çok büyük bir insani krize yola açarken bu krizin çözümü mevcut şartlar içinde pek mümkün görünmüyor.

İlgili haberler
Tümünü gör
Suriye’deki 60 bin kişiye iftar
Suriye’deki 60 bin kişiye iftar
İHH İnsani Yardım Vakfı, iç savaşın devam ettiği Suriye’de Ramazan ayının ilk 20 gününde 60 bin kişiye iftar verdi.
03.04.2024
Gemiler hazır, Özgürlük Filosu Gazze'ye doğru yola çıkıyor!
Gemiler hazır, Özgürlük Filosu Gazze'ye doğru yola çıkıyor!
İHH Genel Başkanı Bülent Yıldırım, Uluslararası Özgürlük Filosu için satın alımı yapılan iki gemide incelemelerde bulundu. Yıldırım burada yaptığı açıklamada, “Bu yük gemisi 5 bin 500 ton kapasiteli, adı Anadolu. Ülkemizin yardımlarını ve merhametini yüklenerek Gazze’ye ulaştıracak. Diğer gemimizin adı, Vicdan. Bu gemi de dünyadaki vicdan sahibi aktivistleri alacak ve dünya vicdanını Gazze sahillerine ulaştıracak” dedi.
27.03.2024
İHH’dan Suriye’deki 15 bin aileye kış yardımı
İHH’dan Suriye’deki 15 bin aileye kış yardımı
İHH İnsani Yardım Vakfı tarafından ‘‘İyilik Soğuk Geçirmez’’ sloganıyla yürütülen kış kampanyası kapsamında Suriye’nin kuzeyindeki 15 bin 744 aileye kömür, battaniye, sünger yatak, gıda kolisi, mont ve çizme gibi yardım malzemeleri dağıtıldı.
20.03.2024